fbpx
7 ok, amiért nem megy a vállalkozásod

7 ok, amiért nem megy a vállalkozásod + MEGOLDÁSOK

Csökken a profit a vállalkozásodban?

Semmi szabadidőd nincs?

Úgy érzed, megrekedtél?

Rengeteg olyan vállalkozó kért már tőlem segítséget, akik ezekkel a problémákkal szembesültek, ám nem találtak rá megoldást – amíg velem nem beszéltek. Kíváncsi vagy, milyen okokra vezethető mindez vissza?

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a leggyakoribb hibákat, amelyeket a vállalkozók nagy része elkövet. Talán te is. Nincs ezzel semmi gond, egyszerűen eddig még senki nem tanította meg neked, mit kell tenned.

Ezzel a bejegyzéssel azonban máris közelebb kerülhetsz ahhoz a vállalkozóhoz vagy vállalkozónőhöz, aki ott van benned.

Nézzük tehát, miért nem megy úgy a bizniszed, mint szeretnéd!

1. Nem vagy tisztában a vállalkozói alapismeretekkel

A vállalkozói alapismeretek szükségesek ahhoz, hogy sikerre vihess egy vállalkozást. Enélkül nem fog menni. Nagyon sok az első generációs vállalkozó, akik rendre belefutnak alaphibákba. Ez persze teljesen normális, hiszen nincs meg a kellő tudás, csak az a baj, hogy bele is buknak.

Mit tehetsz?

Azt javaslom, mindenképp keress egy tanfolyamot, egy képzést, amely segít ezeket a hibákat kiküszöbölni. Készségfejlesztő tréningjeim alkalmával személyre szabott megoldásokkal és gyakorlati tanácsokkal segítelek. Meglásd, hosszú távon megéri a befektetés!

2. Limitáló hitrendszerek vannak a fejedben

Ezzel szintén rendszeresen találkozom – magamnál és az ügyfeleknél is. Mik ezek a limitáló hitrendszerek? Azok a blokkok és akadályok a tudat alattidban, amelyek nem engednek fejlődni.

Érezted már azt, hogy nem tudsz egy szinttel feljebb lépni? Ezek miatt van. A limitáló hitrendszerek korlátokat állítanak eléd. A legrosszabb az egészben, hogy sokszor ezt nem is tudod, nem is érzed.

Hozzám rendszeresen jöttek – többségében férfi vállalkozók – azzal a problémával, hogy nem tudnak egy bizonyos szint fölé menni. Minden jól alakul az életükben, ám nem tudnak többet keresni, több nyereséget elérni.

Az egyik ügyfelemnek például az volt a limitáló hitrendszere, hogy nem kereshet többet, mint a szülei. Nem lehet sikeresebb nálunk. Ő azonban ezzel nem volt tisztában, mivel ez egy tudat alatti program volt. A közös munka során láttunk rá erre.

Mit tehetsz?

Egyedül nagyon nehéz meglátni ezeket a limitáló hitrendszereket. Ezért azt javaslom, mindenképp keress fel egy szakembert (coach-ot vagy Theta Healert), aki tud neked ebben segíteni.

Nincs kidolgozva a stratégia a vállalkozásodban

3. Azt hiszed, nem érdemled meg

A következő ok a nem érdemlem meg, nem engedhetem meg magamnak hitrendszer megléte. Az egyik ügyfelem története nagyon illik ehhez a ponthoz. Ő naponta 12-14 órákat dolgozott, több hét is eltelt szabadnap nélkül.

Ám hiába dolgozott olyan sokat, nem tudta élvezni a pénz örömeit. Nem vett magának semmit. A velem való konzultáció során megtudtuk, hogy belefáradt már ebbe és ki is égett egy kicsit. Elkezdtünk dolgozni a problémán, és rájöttünk, hogy mi áll a háttérben.

Gyermekkori vágya volt, hogy egyszer majd vesz egy Mercedest. Ám kiderült, hogy úgy érzi, nem engedheti meg magának. Nem anyagilag, hanem mert nem érdemli meg. Iszonyat sokat kellett dolgoznunk azon, hogy ezt a hitrendszert kitakarítsuk.

Mit tehetsz?

Érdemes átgondolnod, hogy a saját életedben hogyan van jelen ez a hitrendszer. Hányszor találkozol egy nap azzal a gondolattal, hogy valamit nem engedsz meg magadnak. Nem azért, mert nem tehetnéd meg, hanem mert úgy érzed, neked nem lehet, te nem kaphatod meg. Érdemes ezeket feljegyezni!

4. Családi minták irányítanak

Te gyermekként hányszor hallottad, hogy nincs elég pénz? Hogy „ezt mi nem engedhetjük meg magunknak”? Ezek a gondolatok szépen beépülnek a tudatalattidba, és családi mintaként viszed tovább őket.

Gondolj bele! Hányszor volt olyan, hogy nagyon szerettél volna megkapni valamit, de nem lehetett? Az ilyen élmények mindig befolyásolják a bőség befogadását.

Mit tehetsz?

Írd össze egy füzetbe, hogy:

  • ha a pénzre gondolsz, milyen érzések jönnek fel benned?
  • miket hallottál a családtagoktól, amikor a pénzről beszélgettek?
  • gyermekként hogyan élted meg a bőséget vagy annak hiányát?
Nem vagy tisztában a vállalkozói alapismeretekkel

5. Nincs kidolgozva a stratégia a vállalkozásodban

Számos vállalkozót láttam már tönkremenni azért, mert nem volt rendesen kidolgozva a stratégiája. Amikor jól ment a vállalkozása, költekezett két kézzel. Ám arra nem gondolt, hogy a biznisz nem fog mindig ugyanúgy menni. Jöhet bármilyen nehézség, például a jelenlegi helyzet, és ha nincs terv, akkor a vállalkozás összedől.

Mit tehetsz?

Nem baj, ha költesz. Nem baj, ha veszel magadnak dolgokat. De csakis a józan ész határain belül! Mindig állj készen a nehéz helyzetekre, legyen terved, legyen stratégiád!

6. Felelősséget kell vállalnod

Vállalkozóként a saját bőrödet viszed a vásárra. Önmagadért és a megélhetésedért vagy felelős. Ez azt jelenti, hogy rendbe kell tenni a felelősségvállalás kérdését önmagadban. Arról nem beszélve, hogy a magabiztossággal, az önismerettel és az önbizalommal is foglalkoznod kell.

Bármit hozzon is az élet, legyen szó financiális nehézségről vagy nemzetközi válságról, neked vállalkozóként akkor is rendben kell lenned lelkileg. Ha bepánikolsz, ha a félelmeid irányítanak, akkor tönkre fog menni a bizniszed.

Mit tehetsz?

A jelenlegi helyzet tökéletes példája a nem várt nehézségeknek. Nézd meg, hogyan viselkedsz a hétköznapokban? Hogyan éled meg a történeteket? Hogyan hat mindez a vállalkozásodra? Na és rád? Pánikolsz? Félsz? Vagy józanul cselekszel?

Amennyiben úgy érzed, rezeg a léc a vállalkozásod alatt, mindenképp keress meg egy szakembert, aki átsegít a nehéz időszakon.

7. Alkalmazotti mentalitás vállalkozóként

Ez is hihetetlenül gyakori. Sok vállalkozó alkalmazotti mentalitásból építi a bizniszét. Ezzel is el lehet érni egy bizonyos szintet, ám onnantól nem lesz tovább. Ezzel a gondolkodásmóddal saját magadat akadályozod.

Hiszen a vállalkozásban is szintek vannak. Ha te nem látod ezeket a szinteket, akkor nem is tudsz feljebb lépni.

Mit tehetsz?

Szintén csak azt tudom mondani, hogy keress egy hozzáértő szakembert, aki megtanítja neked a vállalkozási alapismereteket és a vállalatvezetés aranyszabályait. Fordulj hozzám bizalommal, én minden kérdésedre válaszolok!

Te hány pontnál ismertél magadra?

Semmi gond, ha úgy érzed, vannak hiányosságaid. Mindenkinek vannak. A különbség csak annyi a sikeres és a sikertelen vállalkozó között, hogy a sikeres mindent megtesz azért, hogy kitöltse a réseket és megszerezze a szükséges tudást.

Ebben nyújtok neked segítséget készségfejlesztő tréningek keretei között. Cégeknek, vállalatoknak és vállalkozóknak is tartok oktatást, hogy képesek legyenek átlépni az akadályokon és még több nyereségre szert tenni.

Teremtsünk sikert együtt!

Legyen gyönyörű napod,

Mariann

***

Hasznosnak vagy figyelemfelkeltőnek találtad a cikket? Küldd tovább annak az ismerősödnek, akinek szintén segítséget jelenthet.

***

Ha érdekelnek a tréningjeim, képzéseim, kattints az Eseménynaptárra.

Itt pedig az online is elérhető tananyagokat találod. Nézd meg az eseménynaptáramat, és várlak szeretettel azon a programon, amit megszólít, amit magadénak érzel.

Szólj hozzá!

Dobd fel a vállalkozásod

Üzleti tippek minden héten

Értesülj róluk elsőként!