fbpx

7 tipp, amely segíti a női önmegvalósítást

Miben más a női önmegvalósítás, mint az általános, szakirodalmak szerinti önmegvalósítást? Ez egy jelentős kérdés, amit még a cikk elején érdemes tisztáznunk. A hagyományos önmegvalósítás, ami a nagy könyvekben meg van írva, általában túl száraz, és egyáltalán nem figyel a női életút sajátosságaira és változásaira.

Épp ezért ez a fajta önmegvalósítás nem is feltétlenül működik a nőknél. Tehát, ha nőként valóban szeretnéd megvalósítani, kivirágoztatni önmagadat női energiákból, akkor a következő tippeket bátran figyelembe veheted.

A női minőség, a női életút, a női lét sajátosságai és jellemzői alapján állítottam neked össze segítség gyanánt.


1. Mi, nők, tudatos önfejlesztéssel tudjuk elérni az önmegvalósítást


A tudatosság, a tudatos önfejlesztés elengedhetetlen ebben az esetben is. Hiszen nőként rendkívül átfogóan kell látnunk önmagunkat, a világot, a saját boldogságunk és életminőségünk szintjét is.

Elengedhetetlen, hogy megvizsgáljuk, hol tartunk most és mi hozott el idáig. Ehhez szintén tudatosság, figyelem és önfegyelem szükséges.

Néhány kérdés, amelyet feltehetsz magadnak:

 • Hol tartok most az életemben?
 • Az elmúlt évek, évtizedek, időszakok, tudás, családi háttér hatására hogyan jutottam ide?
 • Ki vagyok én most?
 • Mi az oka, hogy most itt tartok?
 • Hova szeretnék eljutni?

Az igaz válaszok megtalálásához elengedhetetlen az önismeret és a tudatosság. Hiszen elképzelhető, hogy te mondjuk tanító akarsz lenni, ám az önismereti munka során rájössz, hogy ez tulajdonképpen az édesanyád nagy álma, nem a tiéd.

Ezért a hangsúly az igaz válaszokon van!


2. Látnunk kell, hova akarunk eljutni


A célmeghatározás szintén egy sarkalatos pontja a női önmegvalósításnak. Ugyanazt tudom mondani, mint az első pontnál: ehhez szükséges a masszív önismeret. Az önfejlesztés egy élethosszig tartó folyamat, ugyanakkor nem teher, inkább kaland. 🙂

A kezdeti lépések megtételéhez nagy szeretettel ajánlom a könyvemet, a Hozd ki magadból a legjobb éned!-et. Ez segít egy teljesebb képet kapni önmagadról, a működésedről és az önmegvalósításról is.

Ha nincs célkitűzés, ha nem tudod, ki szeretnél lenni öt év múlva, akkor azt sem tudod, mi az első lépés. Nem tudsz mi felé elindulni, mit felépíteni.

Tehát nemcsak az a fontos, hogy ki vagy ebben a pillanatban, hanem az is, hogy ki akarsz lenni, kivé akarsz válni. Azt gondolom, ehhez mindenkinek szüksége van egy térképre, ami az én esetemben a Hozd ki magadból a legjobb éned! könyv.

De említhetném a holnapomon szereplő tréningeket is, amelyek segítenek a következő szintre lépni az életedben. A technikák, amiket tanítok, sokak számára beváltak. És az utat, amin elindulni készülsz, sokan bejárták már előtted.

Vagyis: nem a lehetetlenre vállalkozol. 🙂

Az utat, amin elindulni készülsz, sokan bejárták már előtted.


3. Vizsgáljuk meg a párkapcsolatunkat és a családi életünket


Valójában a családi életünk magába foglalja a párkapcsolatunkat, a szüleinket, a gyermekeinket és a barátokat is. A párkapcsolatot, mint életterület, külön szoktam említeni, mert óriási téma, ráadásul kiemelkedően fontos az életünkben.

Milyenek a kapcsolataink? Milyenek a barátaink? Milyen a viszonyunk a szüleinkkel, testvéreinkkel? Éltünk-e át bármilyen hiányosságot gyermekként? Milyen a párkapcsolatunk? Hogyan kezeljük a konfliktusokat?

A kapcsolataink a legnagyobb tükreink, ezért minden egyes négyzetcentiméterüket ajánlott átvizsgálni. Így rájöhetünk a saját fejleszteni való területeinkre.

De említhetném a környezetünket is: a lakókörnyezetet, a munkakörnyezetet és persze a természetet, a természettel való kapcsolódást. Ha megfigyeljük, nagyon elszakadtunk a környezettől, már nincs élő kapcsolatunk a természettel, holott fontos lenne.

Főleg nőként.


4. Nőként elengedhetetlen beszélni a spiritualitásról


A nők sokkal érzékenyebbek, intuitívabbak, spirituálisabbak. A kérdés csak az: megéljük vagy inkább elfojtjuk magunkban? Nézd meg! Nagyon sokan tehetségesek ezeken a területeken, ezért érdemes picit jobban foglalkozni vele.

A cél az, hogy a spiritualitás által gazdagítsuk az életünket, éljük meg teljesebben a bennünk mozgó teremtő erőt.

Vannak, akiknek a spirituális fejlődés, kiteljesedés az életcéljuk, mások ezeket a képességeket a segítő hivatásban tudják a legjobban hasznosítani. De olyanok is akadnak, akiknek a mindennapi életüket tette kiegyensúlyozottabbá.


5. Ne feledkezzünk meg a karrier és a pénz témájáról sem


A női életúttervezésben elengedhetetlen megvizsgálni a pénzügyeket és a karriert. Azt szoktam mondani, hogy a gyermekvállalást nem a fogantatás vagy a születés pillanatától kell tervezni, hanem már sokkal korábban.

Mindez azért fontos, hogy a családalapítás egy kellemes, boldog időszak legyen, ne pedig a karrier- vagy lakhatási problémákról kelljen szólnia. Természetesen akkor sincs semmi baj, ha a gyermekvállalást nem előzte meg tudatos felkészülés, hiszen bármikor változtathatunk, hatással lehetünk az életünkre.

Mindössze azt látom az ügyfeleimnél is, hogy ha valaki tudatosan felkészül erre, sokkal gördülékenyebb lesz a jövő. És nemcsak a lakhatásról vagy a karrierről van szó, hanem az édesanya lelki állapotáról is.

Néhány érdekes kérdés:

 • Ki vagyok én az anyaszerepen kívül?
 • Milyen további céljaim vannak a gyermek felnevelésén túl?
 • Ki vagyok, ha nincs mellettem a gyermekem?
 • Hogyan tudom kezelni az új helyzeteket?
 • Tudom, hogyan töltekezzem, mire van szükség, hogy ne alakuljon ki depresszió?

Ezek olyan alapvető kérdések, amelyekre csak az önismeret és az önfejlesztés adhatja meg a választ.

Az egészség témájába sorolható továbbá a személyes fejlődés és a nőiesség fejlesztésének kérdése.


6. És a női egészségről még nem is beszéltünk


A női egészséghez tartozik a fogantatás képessége, a lelki egészség, a család egészségének fenntartása, hiszen nőként ez is feladatunk. Itt említhetjük továbbá a háttérbe szorult pihenést és töltekezést is.

 • Te hogyan tudod feltölteni magad?
 • Figyelsz egyáltalán a szükségleteidre?
 • Szoktál pihenni vagy kizsigereled magad?
 • Az önszabotázs jelen van az életedben?
 • Hányadik helyen állsz te magad a prioritási listádon?

Jó, ha végignézed ezeket a kérdéseket is.

Az egészség témájába sorolható továbbá a személyes fejlődés és a nőiesség fejlesztésének kérdése, hiszen a lelki és a fizikai sík összeér, hatnak egymásra.

Sajnos rengeteg problémát vélek felfedezni azzal kapcsolatban, hogy a nők nem ismerik sem magukat, sem a nőiességüket, fogalmuk sincs a saját működésükről sem. Ezért nagyon javaslom a tanulást és a fejlődést ezen a téren is.

Lehet mentor segítségét kérni, könyveket olvasni, tréningeken részt venni, mindenki megtalálhatja a saját maga számára megfelelő önfejlesztő módszert.


7. A hiányosságokkal érdemes foglalkozni a női önmegvalósítás során


Látod, mely területeken vannak hiányosságok? Az már félsiker. Így ugyanis meg tudod határozni a következő lépésedet. Ha valamivel kapcsolatban nincs elég tudásod, semmi baj! Teljesen rendben van. Azért vagy itt, hogy megszerezd ezt a tudást.

A női önmegvalósítás felépítése igényli az önfejlesztést, viszont egy boldog, kiegyensúlyozott és szabad életet eredményez. Sok hiányosság, nehézség adódhat, ezért érdemes mindig priorizálni, és tudatosan kezelni a fejlődési folyamatot.

Meg kell nézni, hogy neked most mi a legfontosabb, mit kell előrébb venni például egy hirtelen jelentkező helyzet vagy probléma miatt. Ha felüti a fejét egy pénzügyi nehézség, dolgozzunk bármin, az fog elsőbbséget élvezni. Legyünk tehát rugalmasak.

Amikor azt érezzük, hogy minden rendben van, akkor jöhet a prevenció, vagyis a megelőzés. Az önismereti munka nem áll le, csupán átalakul: nem egy probléma megoldására fókuszálunk, hanem a megelőzésre.

Ha folyamatosan tisztítjuk magunkat, akkor a jövőbeli nehézségek nem fognak elhatalmasodni rajtunk, képesek leszünk kezelni őket. Jó tipp, ha megnézed a családodban élő nők helyzetét, tipikus problémáit, visszatérő nehézségeit, mert ezekből is nagyon sokat lehet tanulni.

Nagyon javaslom neked a Nőiesség Mastermind infoestet, ahol a női élet aspektusain, a női életúton és témákat fogunk átbeszélni. Megosztom veled a saját tapasztalataimat, illetve hozhatod a saját elakadásaidat, problémáidat, így személyre szóló tanácsot is kaphatsz az elméleti tudás mellett.

Várlak szeretettel a mentoráltjaim között!

Szép napot!

Mariann

***

Hasznosnak vagy figyelemfelkeltőnek találtad a cikket? Küldd tovább annak az ismerősödnek, akinek szintén segítséget jelenthet.

***

Ha érdekelnek a tréningjeim, képzéseim, kattints az Eseménynaptárra.

Itt pedig az online is elérhető tananyagokat találod. Nézd meg az eseménynaptáramat, és várlak szeretettel azon a programon, amit megszólít, amit magadénak érzel.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a cikk is érdekelhet:

Őszintén a Valentin Napról

Valentin nap. Minden évben eljön ez a nap. Bevallom nem várom. Nem szeretem. Soha nem voltam oda érte. Párkapcsolatban vallom, hogy ne ez legyen az ok, hogy kimutatjuk egymásnak az

Vannak ilyen napok is….

Vannak ilyen napok. Amikor úgy érzed, hogy 3 kávé sem lenne elég…. Amikor azt érzem reggel, hogy nagyon lassan tudom csak berúgni a motort, felvenni a lendületet, ami annyira jellemző