fbpx

A leggyakoribb párkapcsolati buktatók

Hétről hétre folyamatosan fordulnak hozzám párkapcsolati kérdésekkel – nők és férfiak egyaránt. Ezért döntöttem úgy, hogy megírom ezt a bejegyzést.

Szeretnék nektek/neked segíteni! 🙂

Nézzük meg, melyek a leggyakoribb párkapcsolati buktatók, és mit tudsz tenni ellenük.


1. Belesüllyedünk a hétköznapokba


Ezt biztosan tapasztaltad magadon. Annyira bedarál a sok munka és a teendők, hogy sem magadra, sem a párodra nem figyelsz. Egy idő után már nem kommunikáltok, nem is érdekel, mi van a másikkal.

Egyszerűen nincs energiátok még ezzel is foglalkozni!

Az eltávolodást követően szoktak megjelenni az elvárások, a hibáztatások. Ha megtörtént, akkor elindul egy negatív spirál a kapcsolatban, ami végül teljesen tönkreteheti azt.

Mit lehet tenni?

Tudatos fókuszálás és beavatkozás nélkül nem fogod tudni megakadályozni a lavinát. Ha észreveszed a kapcsolatodon és magadon ezt a lefelé menő spirált, akkor érdemes odafigyelni és tudatosan megtenni a szükséges lépéseket.

Kezdj bele önfejlesztésbe, olvass cikkeket, járj el egy mentorhoz, vagy legyél tagja egy olyan közösségnek, ahol segítő kezet nyújtanak neked – legyen bármilyen elakadásod. Nálam a VIP Club pont ilyen!


2. Megy az összehangolódás?


A párkapcsolat elején még minden szép és jó. Ez teljesen rendben van. Viszont sarkalatos pontja szokott lenni az összeköltözés. Hiszen lehet, hogy mások a szokásaitok, más a napirendetek, az időbeosztás, más tesz boldoggá, máshogy pihentek, relaxáltok, máshogy vezetitek le a stresszt.

Ezeket össze kell hangolni.

A kérdés az: össze tudjátok? Vagy téged idegesítenek az ő szokásai, esetleg őt a tieid? Mennyire vagy türelmes, elfogadó és rugalmas ilyen szempontból? Ki tudtok alakítani új szokásokat – együtt, közösen?

Összeköltözésnél rendszeresen feljön az a téma pároknál, hogy: „pont olyan vagy, mint az anyád.” Ha valaki tudatos, észreveszi, hogy ugyanazokat a mondatokat, viselkedésformákat viszi be a kapcsolatba, mint amit a szüleinél látott.

De ha valakinek nincs szeme rá, ő nem fogja meglátni…

Tudatosság, nagyfokú figyelem és önismeret kell ahhoz, hogy észre tudd venni. Tehát megint kimondhatjuk: belefektetett önismereti munka nélkül nem valószínű, hogy lesz pozitív eredmény.

Mennyire vagy türelmes, elfogadó és rugalmas? Ki tudtok alakítani új szokásokat – együtt, közösen?


3. Szülői minták fogságában élünk


Azon túl, hogy talán ugyanazokat a hibákat ismétlitek a párkapcsolatban, mint a szüleitek, van még egy nehézsége a szülői mintáknak.

Lehet, hogy pont olyan társat választottál magadnak, akivel hasonló konfliktusokat ismételsz, mint annak idején az édesanyáddal vagy az édesapáddal.

Hogyan lehetséges ez?

A hasonló a hasonlót vonzza. Bennünk vannak minták, lenyomatok, és tulajdonképpen ezek határozzák meg a párválasztást. Ha a párod a gyermekkorban látott mintákat mutatja neked, a párkapcsolat aknázott területté válik, mert sokkal nehezebb lesz a középpontban maradni.

Mert egyszerűen jönnek ezek a minták, benyomják nálad ezt a gombot, és lefut egy program. Akár az, hogy elkezdesz veszekedni, akár az, hogy bezárkózol, sorolhatnám.

Viszont a jó hír az, hogy önfejlesztéssel és önismeretmélyítéssel ezeket a mintákat és blokkokat fel lehet oldani. Ha elengeded, már nem lesz szükség arra, hogy a párod tükröt tartson eléd. Viszont, amíg nem foglalkozol vele, folyamatosan menni fog a mintaismétlés.


Milyen pozitív hatása lehet annak, ha feloldódik egy ilyen minta?


Engedd meg, hogy elmeséljem az egyik negyvenes éveiben járó, hölgy ügyfelem történetét. Az elmúlt időszakban a párkapcsolattal összefüggő családi mintákon dolgoztunk.

Azzal a problémával jött hozzám, hogy eddig mindig nagyszájú, zsivány párjai voltak. Az a tipikus rosszfiú típus. Ezért nem kapta meg a törődést, a figyelmet, a gondoskodást, az érzelmeket a párkapcsolataiban.

Dolgoztam vele egyéni konzultációkon is, illetve elvégezte a Theta Healing alap- és haladó tanfolyamot. Épp a haladó tanfolyamon voltunk, amikor elmesélte, hogy véget vetett egy újabb kapcsolatának, mert az a férfi is elég problémás volt.

Ahogy azonban dolgoztunk a mintákon, megtörtént a nagy áttörés!

A tanfolyam után írt nekem egy emailt, amiben elmesélte, hogy életében először végre egy rendes srác kereste meg. Elhívta randevúra, és minden jól alakul. Egy nagyon szerény, kedves, udvarias férfiról van szó.

Felismerte tehát, hogy milyen hatékony volt a közös munka, és mennyire jó, hogy együtt dolgoztunk a mintáin.


4. A kommunikációs problémák halmozottan vannak jelen


Főleg a mai világban, hiszen sokkal kevesebb idő jut egymásra. Egyszerűen nincs időnk kommunikálni, minőségi időt tölteni együtt a munka és minden más mellett. Nemcsak az énidő, hanem az intimitás is sérül.

Egyszerűen nem tudjuk, hogyan fejezzük ki az igényeinket, a vágyainkat, hogyan beszéljük meg a nehézségeket és a problémákat. Gyakran agresszíven vagy manipulatívan reagálunk bizonyos helyzetekben ahelyett, hogy a másik fél álláspontját is szem előtt tartva, higgadtan beszélnénk meg a felmerülő gondokat.

Ha van bennünk tudatosság, akkor észre fogjuk venni a problémákat, a nehézségeket, a mintákat. Egyedül nehezebb ezeken felülkerekedni, ezért nyugodtan kérjünk segítséget a párunktól.

Mondhatod, azt, hogy:

 „Légy szíves segíts nekem abban, hogy jobban tudjam tartani a határaimat.”

És ha a párod nem érti, miről beszélsz, akkor magyarázd el neki. „Úgy érzem, hogy sokszor meg akarok felelni neked.” Vagy: „Úgy érzem, azért, hogy ne legyen veszekedés, meg a kapcsolatunk jó legyen, én sokszor nem mondom el a véleményemet. Pedig vannak dolgok, amik nem esnek jól.”

Tudom, nem könnyű jól kommunikálni azt, ami benned van. Hiszen sokunknak nem tanították ezt meg gyermekként.

Mindenképp javaslom a kommunikáció fejlesztését akár tanfolyam, akár könyvek, akár szakember együttműködése által. Sőt, fontos az önbizalom elmélyítése is, hiszen lehet, hogy neked ez a legnagyobb problémád. Talán félsz megszabni a határaidat.

Ez a tudás nemcsak a párkapcsolatodon fog javítani, hanem például a baráti kapcsolataidon, a munkahelyi kapcsolódásokon és akár a munkahelyi előmeneteleden is.

Tudom, nem könnyű jól kommunikálni azt, ami benned van. Hiszen sokunknak nem tanították ezt meg gyermekként.


5. Nincsenek felosztva a közös élet munkái


Kevesen fordítanak erre időt, de igenis meg kell beszélni egymás között, hogyan osszátok fel a házimunkát. Mindenképp legyen meg az egyensúly! Fontos, hogy egyik fél se érezze azt, hogy rá hárul minden feladat.

Azt gondolom, ebben az esetben nincs jó és rossz megoldás.

Ha neked az a jobb, hogy nőként te viszed a háztartást, rendben van. Ha úgy beszélitek meg, hogy felosztjátok egymás között a munkát, az is oké. Láttam olyan háztartást is, ahol a férfi vette ki a nagyobb részt a házimunkából.

Nincs kőbe vésett szabály, rugalmasan kell kezelni ezt a mai viszonyok között.


Mit tehetünk a párkapcsolatunkért?


Azt gondolom, ha a párkapcsolatunkat tudatosan figyeljük, emeljük, fejlesztjük, az az élet minden területére pozitív hatással lesz. Persze az a legjobb, ha ez csapatmunka, mindkét fél foglalkozik vele.

A párkapcsolatunk nagyon nagy mértékben meghatározza az életünket. Mert ha ott problémák vannak, az begyűrűzik a teljesítményünkbe, a munkánkba, a mindennapi hangulatunkba. Tehát egyáltalán nem elhanyagolható, hogyan érezzük magunkat a párkapcsolatunkban.

Fontos téma szerintem a saját és a párunk személyiségtípusának ismerete. Nagyon nagy megértést tud adni.

Ha mindkét félnek számít a kapcsolat, akkor mindig lehet változtatni rajta. Ha csak az egyik akar rajta változtatni, akkor kisebb az esély a sikerre, meg akkor nem is biztos, hogy megéri vele foglalkozni.

Érdemes szakember segítségét is kérni, hiszen sokszor a saját problémáinkra vakok vagyunk. Egyszerűen lekorlátozzuk magunkat, és nem látjuk reálisan a dolgokat. Sokkal könnyebb egy külső szem segítségével ránézni a családi mintákra is.

A legjobb, ha épp két párkapcsolat között szánod rá az időt az önfejlesztésre, ugyanakkor, ha már párkapcsolatban élsz, az is rendben van. Hiszen, ahogy te változol, ő is változik. Ha felszabadulnak a minták, már nem fogja a tükröt mutatni neked.


Egy közösség, hogy könnyebben kezeljük a nehézségeket


A VIP Club egy összetartó, szeretetteljes és támogató közösség. Már elérhető több anyag a klubban, többek között a Párkapcsolati alapszabályok is.

Egy úriember már vissza is jelzett ezzel kapcsolatban. Azt mondta, hogy ő egy pár szabályt már ismert és alkalmazott az életében, viszont volt köztük újdonság is. Ezeknek köszönhetően megértette, mit rontott el a korábbi párkapcsolatában. Viszont örül, mert így a következő már jobb lesz.

Szerintem ez egy csodálatos hozzáállás. 🙂

Gyere, csatlakozz te is a közösséghez, tanulj a már elérhető, extra tartalmakból, és tedd még jobbá és boldogabbá a párkapcsolatodat!

Kattints ide!

Várlak szeretettel!

Szép napot!

Mariann

***

Hasznosnak vagy figyelemfelkeltőnek találtad a cikket? Küldd tovább annak az ismerősödnek, akinek szintén segítséget jelenthet.

***

Ha érdekelnek a tréningjeim, képzéseim, kattints az Eseménynaptárra.

Itt pedig az online is elérhető tananyagokat találod. Nézd meg az eseménynaptáramat, és várlak szeretettel azon a programon, amit megszólít, amit magadénak érzel.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a cikk is érdekelhet:

Több mint testőr – TV2

 Nemrég egy elképesztően jó hangulatú forgatáson voltam.  A TV2 Több mint testőr c. műsorába kaptam meghívást, ahol az önszabotázsról, önbizalom hiányáról beszélgettünk.A hétköznapok mókuskerekében egyre gyakoribb,

Őszintén a Valentin Napról

Valentin nap. Minden évben eljön ez a nap. Bevallom nem várom. Nem szeretem. Soha nem voltam oda érte. Párkapcsolatban vallom, hogy ne ez legyen az