A szeretetnyelv 5 módja, melyet a mindennapokban használunk

“A férj, illetve a feleség által beszélt szeretetnyelv olyan távol állhat egymástól, mint a kínai a magyartól. Hiába igyekszünk, hogy szeretetünknek ékes anyanyelvünkön adjunk hangot, ha társunk más nyelven ért, sohasem fogjuk megérteni egymást.”

Gary Chapman

Mi az a szeretetnyelv?

A szeretetnyelv fogalmát és meghatározását Gary Chapman, amerikai párkapcsolati tanácsadó, író, házassági szakértő fogalmazta meg 1992-ben. A szó azóta pszichoterápiai fogalommá vált, és a szakma rendszeresen foglalkozik vele.

Az elmélet szerint öt szeretetnyelv létezik: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Ezek közül mindenkinek van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek a többinél jobban hatnak az egyénre.

Chapman szerint az emberek úgy nyújtanak szeretetet, ahogyan azt másoktól elvárnák, éppen ezért érdemes megfigyelni az ilyen jellegű kommunikációt, ha valaki szeretetnyelvét szeretnéd feltérképezni. Ez azért fontos, mert ha két eltérő szeretetnyelvű ember összetalálkozik, csak nehezen fogják tudni megérteni egymást.

Elismerő szavak

Ha ebbe a típusba tartozol, akkor számodra nagyon fontosak a dicséretek. Az azonban fontos, hogy ne okozzon számodra szorongást ez a típusú szeretetnyelv. Sokan például nem tudják rendesen elfogadni a dicséretet, mert vagy soha nem kaptak az életükben, vagy pedig az nem volt őszinte.
Ilyen esetben az elismerő szavak befogadása nehézkessé válik. Ha ez a helyzet áll elő, folyamatosan dolgoznod kell a szeretetnyelveden, amit önfejlesztéssel tehetsz meg.

A dicséret mindenkinek jól esik, de aki ezt a nyelvet beszéli, annak mindenkinél fontosabbak az elismerő szavak. Nem az átlátszó hízelgést várja el, hanem az érdemei elismerését. Fontos, hogy beszélhessen a vágyairól, terveiről.
Ha párod ebbe a típusba tartozik, éreztesd vele, hogy hiszel és bízol benne. Kedvességgel, szelíd szavakkal érheted el nála a legtöbbet, a őszinte, szeretetteljes bátorítástól ugyanis szárnyakat kap. Használd sokszor azokat a kifejezéseket, amik számára a megerősítést jelentik.

Azonban, ha őt kudarc éri, ne emlegesd fel neki, inkább segítsd, hogy túllépjen a sikertelenségen. A gúnyolódásra, csipkelődésre vagy követelőzésre fokozottan érzékeny, még akkor is, ha nem komolyan piszkálod.

Minőségi idő

Ha ebbe tartozol, akkor gyakran igényled a minőségi időtöltést. Ilyenkor csak a párodra figyelsz, egymásra hangolódtok. Fontos, hogy ne csak te erőltesd folyamatosan az időtöltést, figyelj a másikra, tanuld meg az ő szeretetnyelvét is.

Ha párod ilyen, adj visszajelzést, hogy érted, amit tudatni akar, oszd meg vele te is gondolataidat, érzéseidet, mert amíg ezeket nem ismeri, nem érez elég közel magához, és a szeretetigénye is kielégítetlen marad. Fontos neki a másik osztatlan figyelme, és közben a szemkontaktus fenntartása. Elvárja, hogyha együtt vagytok, csak vele foglalkozz.

Ugyanakkor ügyelj arra, hogy rendszeresen és egyenlő arányban osszátok, hallgassátok meg egymás érzéseit. Tudnod kell, hogy amikor a problémáit elmondja, nem tanácsot, hanem megértést vár, akkor is, ha nem értesz vele egyet. Mindig csak akkor adj neki tanácsot, ha kéri.

Ha nem fordítasz kellő figyelmet az együtt töltött idő minőségére és mennyiségére, elhanyagoltnak érzi magát. Sose szakítsd félbe, ne erőltesd rá a saját nézeteidet, de ismerd meg az övéit!

 

Ajándékozás

Ha ebbe a típusba tartozol, akkor nagyon szereted, ha elhalmoznak ajándékokkal. Ebben az esetben nem az anyagiasság a fontos, hanem a gesztus. Ha a párod ilyen, akkor bármilyen aprósággal meglepheted, neki csak az számít, hogy tőled kapta.
Számára nem az érték a fontos, hanem az eszme: a szeretet jelének tekinti, ha kap valamit. Fontos, hogy legyenek spontán programjaitok, különben nem érzi a szeretetedet.
Súlyos hiba elfelejteni az évfordulókat, pláne a születésnapját, mert ez maradandó nyomot hagyhat a lelkében. De abból is úgy érezheti, hogy már nem fontos neked, ha valami olyasmit kap, amit nem kedvel.

 

Szívességek

Ha ebbe a típusba tartozol, szereted, ha a párod gesztusokat tesz feléd. Nem az számít a számodra, hogy megcsinálja-e vagy sem, hanem az, hogy meg akarja-e tenni érted ezt a dolgot.

Ha a párod ilyen, akkor ő sokra becsüli, ha főznek, mosnak rá, ha gondoskodnak róla. Viszont könnyen bírálja párját, ha úgy érzi, valamit nem tesz meg érte. Ha ebbe a típusba tartozik a kedvesed, érdemes olyasmivel kedveskedned, amihez jól értesz, vagy kevés benne a hibalehetőség. Nehéz megértenie, hogy a szívességet nem tudja kikényszeríteni, ha azt nem teszed meg magadtól.

 

Testi érintés

Ha ebbe tartozol, folyamatosan igényled az érintéseket, az ölelést, a fizikai jelenlétet. Szeretsz a párod közelében lenni. Előfordulhat, hogy a múltban több ezzel kapcsolatos visszautasítást kaptál, ezért a te szeretetnyelved is sérülhetett. Ilyen esetben dolgoznod kell magadon és az elszenvedett traumán.

Ha a barátod ebbe a csoportba tartozik, tudnod kell, hogy vele különösen fontos megbeszélni, milyen testi kontaktusra van éppen szüksége. Ha trauma éri, sokkal jobban megnyugtatja egy simogatás, mintha szavakkal próbálnád vigasztalni. Fontos számára a rendszeres érintés, például az, hogy véletlenül összeérjen a kezetek, amikor valamit odaadsz neki.

A többi típushoz képest kiemelten fontos számára a szeretkezés. A partnerétől elvárja a szexet, és rosszul érinti, ha ez nem történik meg. A másiknak az elsődleges szeretetnyelve a testi érintés, akkor rosszul viseli a visszautasítást.

 

Miért fontos a szeretetnyelv ismerete?

Nagyon gyakran történik az, hogy te beszélsz valamilyen szeretetnyelvet, míg a párod egy másikat. Te a magad nyelvén szereted őt, de szerelmed ezt nem érti meg. Ő a maga nyelvén várja el tőled, hogy szeresd, éppen ezért, amit te adsz neki, azzal nem tud mit kezdeni. Miközben tele vagytok jószándékkal, és cselekedtek is a másikért, elmentek egymás mellett.

Ez a hiányosság abból ered, hogy nem ismeritek és értitek a saját és a másik fél szeretetnyelvét. Ez a hiba félreértésekhez, vitákhoz, később szakításhoz, váláshoz vezethet. Azt veszem észre, hogy sokan még a saját szeretetnyelvükkel sincsenek tisztában, ezért ajánlom a folyamatos önfejlesztést.
Az alapok elsajátításához jól jöhet neked a Theta Healing meditációs alaptanfolyam. A kurzuson megismerkedhetsz a módszerrel, és az ásási technika segítségével feltérképezheted, majd megoldhatod a téged gátló negatív hitrendszereket. Jó kiindulás lehet még az anyaseb tanfolyam is, ahol segítek feldolgozni a szeretettel és bizalommal kapcsolatos gyermekkori sérüléseidet.

A saját és a párod, a barátaid és a családod szeretetnyelvének ismerete elengedhetetlen, ha megfelelően szeretnéd kommunikálni feléjük az érzelmeidet. E nélkül úgy érezhetik, nem törődsz velük eléggé, ezért fontos, hogy kiküszöböld ezt a hibát. A kulcs az önismeretben és az önfejlesztésben van. Az általam ajánlott képzések, tanfolyamok segítségével megismerheted a saját elsődleges és másodlagos szeretetnyelvedet.

 

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!