fbpx

Az apa szerepe a családban

Apa szerepe a családban egész életünkre kihatással van

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van annak, milyen mintákat közvetített az apa számára. A későbbiekben nagyban befolyásolja saját önértékelésében és párkapcsolat kialakításában az, hogy milyen volt az édesapával való viszony, milyen értéket közvetített az apai szereplő.

Sokan nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy nem csak az anya-gyermek kapcsolat fontos, hanem az anya-apa-gyermek kapcsolat. Amikor nincs harmónia, valamilyen egyensúlyvesztés van a szeretetben, a kapcsolati viszonyokban ebben a hármasban, akkor az a későbbiekben negatív hatással van a kapcsolatra, a jellemfejlődésre.

Családi minta
 

A mai magyar társadalomban nagyon sok felnőtt a gyermekkori sérüléseit hordozza magával.

Az apa sokat dolgozott, ezért az együtt töltött idő mint fontos szeretetnyelv, sérült. Az anyagi jólét biztosítása sok esetben a biztonságérzet, az otthon támogató szeretet-érzésének rovására megy. Sok a csonka család, ahol az apa hiányzik a mindennapokból. Sok a válás, amikor új apa-szereplő kerül be a családba.

 

Apai minták, apai szerepből fakadó sérülések mely adott életterületeinket érinthetik:

 • biztonságérzet (bármikor elhagynak, lecserélnek, hárítanak kapcsolatokban)
 • erőforrások, anyagi javak
 • szeretet befogadása (sokszor önmagunkat büntetjük szüleink miatt)
 • célok elérése (kishitűség a sikerben)
 • kihat a munkára, párkapcsolatra, teljesítményre
 • apák félelmei tovább élnek bennünk. Tisztításokat megengedni magunknak, akkor is ha ők nem tudták megengedni maguknak, az ősök tisztelete a zsigereinkben van.
 • zsigerből kell tisztítani:
  • férfi energia:
  • kapcsolatok megölése (gyilkosság háborúk)
  • szenvedés a fejlődés érdekében (pl. tanulj)
  • boldogtalanság (önfelvállalás hiánya félnek, ha az érzelmeiket felvállalják túl nőiesnek, túl érzelgősnek tartják őket)
  • pánik a konfliktusok miatt, sokszor képtelenek rendezni (túl erősek, dominánsak  vagy túl gyávák)
  • agysérülés, elutasítják önmagukat
  • elutasítják annak elfogadását hogy a nő a lágyságával gyógyíthatja őket
   örök harc

Apák a lányaikkal való kapcsolatban tudnák legjobban gyógyítani ezeket a sérüléseket, ha azonban valaki bezavar (pl. új feleség, mostoha) ebbe a kapcsolatba, mindkét fél megint sérül és beleragadnak abba, amikor az apai akarat miatt először sérült az apa lány kapcsolat.
Az egészség, bőség megélése ilyenkor akadályozva van.

Amikor az apaseb miatt a fiú gyermek sérül, akkor azt hordozza tovább magában, hogy a férfi nem képes önmaga gyógyítására, nem képes rendbe tenni a dolgokat, az életét.

A lánygyermek esetében alacsony önbecsülés, önelfogadás hiánya lesz, mert a női gyógyító energiát nem fogadta be az apa.

 

Az apa szerepe jóval fontosabb a gyermek életében, mint azt a pszichológusok gondolták

 

Mást visz tovább mintában az anyától és mást tanul az apától a gyermek. 

Amikor a két szülő nem tud egymással harmóniában lenni, amikor a kapcsolatuk sérül, akkor rossz mintákat lát a gyermek

Évtizedekkel ezelőtt, sőt van, ahol napjainkban is az az elvárás, hogy fiú legyen a születendő gyermek, aki tovább viszi a családnevet. A nők 90%-nál sérülés van emiatt:nem vagyok elég jó, nekem nem örültek, fiúnak jobban örültek volna”. Ez hat a későbbi párkapcsolatára, túlzott odaadás fogja jellemezni, vagy pont az ellenkezője, eltaszítva érzi magát ezért képtelen a kötődésre.

Az apa a domináns szereplő az életünk alakításában. Tudat alatt igazából neki akarunk megfelelni és imponálni. Ezek a minták generációról-generációra mennek tovább. A cél, hogy Ő büszke legyen ránk.

Apa domináns szereplő
 

Amikor hiányérzet van az apa-gyermek kapcsolatban,

akkor a következő szocializációs minták kerülnek a viselkedésünkbe, társas kapcsolatainkba:

 • aggódás,
 • szorongás
 • bezáródás
 • magányosság
 • tanácstalanság
 • kedvtelenség
 • bánat

 

A családállításban pl. a legtöbb párkapcsolati probléma megoldása: apával való viszonyt rendezni.

Amikor önmagadban rendezed az apai energiával való viszonyt, rendeződnek az érzelmek, akkor a hiányérzet helyett már képes leszel jobban együttműködni másokkal is.

 

Rendezett szülői viszony esetén

a helyes érzelmekkel és mintákkal tudsz kapcsolódni másokhoz:

 • kinyílsz a világ felé
 • bizakodás a kapcsolatok felé
 • feldobottság, elégedettség érzése
 • felszabadultság a mindennapok megélésében
 • jókedv
 • vidámság
 • lelkesülés a programok, találkozók, új emberek megismerése felé

 

Amikor rendezed magadban az apával való kapcsolatot, akkor generációról generációra vissza is rendeződik a férfi minta a családban.

Az apa sok esetben azért nem tud megfelelő szeretetet adni a gyermekének, mert ő sem kapott. Lehet azért, mert a nagypapa a fronton volt a háború idején, így nem alakulhatott ki kötődés az apa-fia között. Ez utána öröklődik, ez lesz a „természetes” minta a családban.

 

Sok elvált család van, ami 20 éve kevésbé volt jellemző. Különálló apaként is lehetsz jó édesapa, aki törődik a gyermekével, aki időt szán rá.

Jobb egy szétvált szülői pár, aki békességben is tud közös nevelést biztosítani a gyermekének, mint egy olyan házaspár, ahol ugyan együtt marad a két szülő, de örökké veszekedés, harag van – és a gyerekeik ezt a mintát látják, ezt a párkapcsolati kommunikációs stílust tanulják el.

 

„Bárki csinálhat gyereket, de csak az igazi férfi válhat apává.” – Dawson és a haverok c. film

 

Vizsgálatok szerint több kárt okoz az az apa, aki egy boldogtalan kapcsolatban marad, mert a gyermeket okolja tudat alatt a boldogtalansága okáért, és egy autoriter, becsmérlő apa, aki megaláz, kritizál, szavakkal vagy fizikailag bántalmaz, aki nem elérhető a gyermek számára, az akár meg is nyomoríthatja lelkileg a gyermekét.

Az ilyen gyermekkel – és később felnőttel – sokkal több konfliktus lesz az életben, mert a szeretet helyett az elutasítást, a merev hideg érzelmet kapta és tapasztalta. Ebben az esetben ilyen kapcsolatra „vágyik”, ezt viseli el, ahol ezt a mintát látja. A fejlődésben levő gyermek egy egészséges családban is nehezebben élheti meg a felnőtté válás folyamatát. Gyermekkor és serdülőkor zavarai a testi változások, a hormonális változások miatt vannak.

Az emberek a gyermekkort gondtalannak tartják. A gyerek a társadalomba való beilleszkedés, az ismerkedés során sok esetben visszahúzódó, gátlásos, csöndes. Szorongásos problémái lehetnek, tanulási nehézségei, kommunikációs zavarai, viselkedészavarai (hiperaktivitás, visszahúzódás), közöségbe való beilleszkedés zavarai.

 

Vannak hasonló tapasztalataid, elgondolkodtál az eddig leírtakon?

Szeretnéd meggyógyítani, rendezni magadban az édesapád és közted lévő kapcsolatot?

Akkor gyere el hozzám life coaching vagy Theta Healing konzultációra és segítek.

 

A gyermek életében az apa szereplő annyira fontos, mint az édesanya

Apai erő, apai gondoskodás az apa szerepe
 

Amíg az anyuka a lágyságával, szeretetével és nőies oldalával tudja segíteni a gyermek fejlődését, addig az édesapa az erő, aki támaszt és biztonságot ad a gyermek számára.

Az utóbbi évszázadokban az apa szereplő sem volt a megfelelő energiában, a megfelelő szerepben. Sok apa képtelen ezeket megadni a gyermekének. Az anyagi biztonság mellet (pénz, autó) az apai szeretet és törődés, az apai figyelem is nagyon fontos a gyermek számára.
Amikor ez nem valósul meg, a szeretetnyelv sérül.

 

A legjobb apák is tele vannak görcsökkel, megfelelési kényszerrel. Ne feledjük az édesapa „kimarad” a 9 hónapból, amikor a kötődés kialakul az édesanyával. Nagyon fontos, hogy az édesanya is bevonja az édesapát a gyermekvárásba és a későbbi feladatokba. Csak az utóbbi pár év szokása, hogy az apa is tevékenyen részt vegyen a gyermekek nevelésében. Lehetséges az apás szülés, az édesapa is mehet GYES-re…

Ezzel szemben, sok a túl sokat dolgozó édesapa, aki alig tud időt szánni a gyermekére. A mai felnőtt társadalomban pont ezért is sok konfliktus van az apák és gyermekeik között. Sok családban nyílt vagy rejtett agresszió van jelen. Sok az elvált család, ahol az apa alig vesz részt a gyermek életében.

Még több az olyan család, ahol a szülők csak a hitel, a közös ház, a gyerekek miatt maradnak együtt és a valódi család érzés sérül, a szeretet kevésbé van jelen.

 

Felnőttként érdemes átgondolni, hogy mely szeretetnyelved nem működik megfelelően

Az 5 szeretetnyelv:

 1. Kaptál-e elég ölelést, megfelelő volt-e a testi érintés? A fiúgyermek számára kifejezetten fontos az apával való játék, „bunyózás” a közös élmény, a kislányok számára pozitív példa, hogy a férfi hogyan oldja meg a gyermekeivel a kapcsolatot, mert a lány számára ez lesz a követendő példa a saját párválasztásában.
 2. Elismerő szavak
  Megbélyegeztek, pl. neked ez nem sikerül? Elhitted és az „önbeteljesítő  jóslat” hatására vagy inkább azért, hogy megfelelj ennek a negatív elvárásnak, sikertelen maradtál?
  Sok apa azért mond ilyeneket, mert akkor ő az „igazi férfi”, ő marad a domináns hímegyed a családban. A férfiaknál az állatokra jellemző erőfölény, versengés, pozícióharc van jelen. Sok esetben a gyermeknevelésben sem veszik észre, hogy a gyermekkel nem versengeni, hanem tanítani, a tudást átadni kell, ekkor válik egészséges felnőtté. Az elismerő vagy épp becsmérlő szavak hogyan ivódtak bele a személyiségedbe, a gondolataidba? Építettek, bátorítottak vagy elvették a lendületedet a hitedet?
 3. Minőségi időtöltés
  Az alapvető szükségletek kielégítésén kívül (étel, ruha, iskoláztatás, ágy) milyen közös élmények és programok voltak? Közös játék, beszélgetés, utazás? Ide tartozik a közös háztartásbeli munka a főzés öröme, még a takarítás is lehet jó élmény.
 4. Ajándékozás
  Itt nagyon nagy eltérések lehetnek. Van olyan szülő, aki mindent megvesz a gyerekének és ezzel kompenzálja az érzelmi hiányt. Sok család nem tudja megadni ennek örömét az anyagiak miatt. Gyakran a vágyott ajándék nem az, amit kapunk.
  Kommunikációval, beszélgetéssel, a másik igényeinek megismerésével lehet ezt megtanulni jól csinálni.
 5. Szívességek
  Szeretettel vagy vonakodva van a másik kérésének teljesítése? Az adás-kapás egyensúlya megfelelő? Sok szülő beáldozza magát a gyermekeinek, máshol túlzott szigor miatt megvonás van. Egyik sem helyes, a megfelelő egyensúly megtalálásával
  lehet helyesen megélni.

 

Ha Te is úgy érzed, hogy van mit gyógyítanod az apai/családi múltadban és hasonló élményekben volt részed, mint a fent felsoroltak, fejlesztheted az önismereted, feltárhatod a tudatalattidba berögzült régi mintákat és feloldhatod azokat.

Ha gyors és mély önismereti technikát szeretnél megtanulni, gyere el a Theta Healing tanfolyamra.

Ha a párkapcsolatodért vagy a sikeres jövődért, boldogságodért szeretnél tenni, akkor nagyon hasznos ez a program számodra!

Párkapcsolat építés
 

Nőknek, férfiaknak egyaránt hasznos ahhoz, hogy önmagukat megértsék és felfedezzék azokat az értékeket, amelyek a szülői sérülések miatt nem kerülhettek felszínre!

 

Várlak szeretettel következő önfejlesztő, személyiségfejlesztő tréningjeimen:

Itt találod az Eseménynaptárat:

Eseménynaptár

Szeretnéd kipróbálni, mielőtt megtanulod? Díjmentes Nyílt napunkon megteheted:

Nyílt Nap

A Life coaching tanfolyamon pedig elsajátíthatod, hogyan segíts másokon:

Life Coaching tanfolyam

 

Ha tetszett a bejegyzés és úgy érzed, hogy hasznos lenne mások számára, kérlek oszd meg velük.

 

Szeretettel,

Mariann

 

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni?

Hogyan légy TE a legértékesebb alkalmazott a cégnél?

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni? Mi köze mindehhez az önfejlesztésnek? És miért kell egyáltalán erről beszélni? Szeretném a magyar cégvezetőket, vállalkozókat és alkalmazottakat szemléletmódváltásra ösztönözni. Én ezt tűztem ki célul,

Érdekelnek az örökölt családi minták?

Íratkozz fel a díjmentes tudásanyagomra!