fbpx

Az arcbőr elváltozásainak lelki okai

AZ ARCBŐR ELVÁLTOZÁSAINAK LELKI OKAI IS VANNAK

 

Minden nő álma a sima, friss és feszes arcbőr. Fiatalon inkább a pattanások, zsíros arcbőr kezelése a legfőbb gondunk smink trendek megismerése után. Azonban 35 év felett a nők 85%-ában tudatosodik, hogy változik az arcbőrük. Ez ellen pedig tenni kell! Rohanunk a kozmetikushoz, vesszük a drágábbnál drágább krémeket. Bújjuk az újságokat, blogokat a praktikákért, menő kozmetikai technológiákért, azonban figyelembe kell azt is vennünk, hogy arcbőrünk változásának lelki okai is lehetnek.

 

LELKI OKOK

A bőr az elsődleges védelmi zónánk. A bőr választja el testünket a külső környezettől.

A bőrproblémák egyik leggyakoribb oka, ha nem helyesen ítéljük meg helyzetünket a környezetünkkel kapcsolatban. Ha túlságosan meg akarunk felelni, esetleg jobban, mint saját magunknak, akkor a bőrünk elváltozásokat mutathat. Gyakran, főként, ha nem vagyunk biztosak önmagunkban, félünk mások elutasításától, esetleg frusztrál egy bántó kritika, hajlamosak vagyunk saját testünkkel reakciót kiváltani, ami akár abban is megjelenhet, hogy előjönnek bőrbetegségek egyfajta természetes korlátként távol tartva a környezetünket. A bőr tehát állandó jelleggel tükrözi a belső érzéseinket. Mindenki számára legnyilvánvalóbb példa erre az elvörösödés, egy szégyenérzet, vagy izgalmi állapot következtében. Amire mindezzel próbálok utálni az az, hogy a bőrünk egy demarkációs vonal a belsőnk és a külvilág között.

 

Bőrtípusok és lelki okai

Vegyük sorra a bőrtípusok lelki okait:

 • Száraz bőr

A bőr akkor száraz, ha nem tartalmaz elég vizet, elveszíti hidratáltságát, húzódik, feszül. Lelki oldalról megközelítve a környezetünkhöz fűződő kapcsolatainkban belülről blokkoljuk magunkat elzárva a másokkal lévő kommunikációt bizalom híján. Úgy érezhetjük magunkat, hogy „mindjárt kiszáradunk”.

Tipp lelki oldalról megközelítve:

Találd meg újra az örömöt önmagaddal, és a másokkal való kommunikációban egyaránt

 • Zsíros bőr

Zsíros bőr esetében, előfordulhat, hogy túl sok érzelmet fojtunk el magunkban. Nem vagyunk képesek kiadni magunkat, egy elvárt viselkedési norma szerint igyekszünk kontroll alatt tartani az érzéseinket.

Tipp:

Hagyd, hogy az energia áramoljon benned, engedd szabadjára az érzéseid, nevess hangosan, vagy merj szívből zokogni! Ne korlátok között éld meg az érzelmeid!

 • Pattanások

Elsősorban pubertás korban jellemző, sőt természetes. Ilyenkor érzelmi zavar alakul ki hormonok változásától, a nemek közötti különbségektől. A pubertás már nem gyermek, de még nem felnőtt így a különböző hétköznapi helyzetekben instabillá válnak az érzései. Gyakran pattanások mögé bújva igyekszik távol tartani maguktól másokat. A későbbi életszakaszokban a pattanások gyakran háttérben megélt belső konfliktusokat is jelezhetnek.

Tipp

Találd meg a helyed a világban! Ne harcolj önmagaddal!

 • Hámló bőr

A lehámló, elhalt bőrréteg arra utal, hogy régi, elavult mentális sémák szerint élünk. A bőr vedlésével, hámlásával járó betegségek, abból adódhatnak, hogy túl kritikusan ítéljük meg magunkat, mely ideálnak soha nem vagyunk képesek valójában megfelelni. Az örök elégedetlenség pedig tudat alatt arra „ösztönzi” a tested, új bőrbe akar bújni.

Tipp

Engedd el a sémákat, az általános elvárásaid! Mivel az élethelyzeteink folyamatosan változnak, neked is változnod kell. Törekedj arra, hogy elfogadj új helyzeteket, sőt érezd magad jól benne!

 

Mit tehetsz a bőröd egészsége érdekében?

Először is kezd el táplálni kívül-belül.

 • Külső ápolás

Keress fel egy számodra szimpatikus kozmetikust, aki a bőröd alapján pontosan megállapítja milyen kezelésekre van szükséged és milyen gyakran. Legyen az tisztítás, hámlasztás, tápláló mélyre ható kezelés vagy napi ápolás. Számos kozmetikus speciális bőrgyógyító kezeléseket is végez.

 

Külső ápolás
 • Belső ápolás

A belső ápolásban beleértjük a megfelelő egészséges táplálékot és az alvást, a nyugodt pihenést. Hiszen minden sejtünk regenerálódik egy pihentető átaludt éjszaka után. Az alvási nehézségekkel küzdők esetében lelki oldalról lényeges megtámogatni a kiegyensúlyozott érzelmi életet. Fontos, hogy keresd magadban a harmóniát, élj együtt idillikusan magaddal, a hibáiddal pedig köss békét! Ha Te nem szereted magad, akkor hogyan szeressen a környezeted? Ismerd meg önmagad! Hozd létre önmagad! Merj változtatni! Vesd el a rossz szokásaid, gondolataid a jóra és a pozitív dolgokra fókuszálj, ne a hibáidra! Légy büszke magadra, az eredményeidre. Ha a lelked elkezd a harmóniára lelni, megszépül a bőröd is! Ezáltal szabadabban tudod kikommunikálni az érzelmeid, a bőröd pedig ellazul és ragyogni fog

 

Milyen pozitív megerősítéseket érdemes alkalmazni?

 • Szeresd önmagad, úgy ahogy vagy!
 • Éld a saját életed! Ha pedig kell, változtass!
 • Tudd, hogy a barátaid, családod olyannak szeret és fogad el, amilyen vagy!
 • Tudd, hogy bátran elengedheted a múltat!
 • Ne foglalkozz a környezeted elvárásaival!
 • Jogod van önmagad alakítani a napjaidat!
 • Áramolhatsz az élettel, görcsölés nélkül!

 

Szeresd önmagad!

Nálunk nőknél érdemes a női energiákkal dolgozni. Harmóniába hozni nőiességünk megélését. Az eddigi társas kapcsolataink kudarcait, blokkjait kiemelten fontos „gyógyítani” és oldani! Az arcod egyes hibáit képes vagy sminkkel kikorrigálni, de mindenképp oda kell figyelned az érzéseidre, a mélyen megélt vívódásaidra, hogy smink nélkül is ragyogj.

A női energiák felszabadítására és blokkjaid feloldására a Boldogság Központban várunk szeretettel. Számos workshop, tréning közül van lehetőséged választani.

Várunk Téged is!

 

 

 

Írta: Kolozsi Mariann és Tumbász Hédi

Fotó: unsplash.com és pixabay.com

 

 

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni?

Hogyan légy TE a legértékesebb alkalmazott a cégnél?

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni? Mi köze mindehhez az önfejlesztésnek? És miért kell egyáltalán erről beszélni? Szeretném a magyar cégvezetőket, vállalkozókat és alkalmazottakat szemléletmódváltásra ösztönözni. Én ezt tűztem ki célul,