fbpx

Az önszabotázs 5 leggyakoribb jele

Honnan tudod, hogy szabotálod magad?

Most megmutatom. Megszámolhatatlanul sok arca van az önszabotázsnak. A leggyakoribbakat, amelyek közül te is felfedezhetsz párat a saját életedben, ebben a cikkben megmutatom.

Az önszabotázsról ebben a cikkemben írtam bővebben. Most nézzük, hogyan tudod felismerni, hogy szabotálod-e magad az életedben?

Rengeteg módon szabotálhatod magad, rengeteg módszere és technikája van, ezek közül a legfontosabb szerintem, amikor hibáztatod saját magad, negatívakat gondolsz saját magadról és szapulod magad, egy szóval kínzod magad. 

– Minden olyan dolog miatt, amit elrontottál, elszalasztottál egy lehetőséget, vagy csalódást okoztál magadnak vagy másoknak.

Nagyon sokszor olyan dolog miatt is haragudhatsz magadra, amit mások követtek el, és emiatt nem tudsz továbblépni. Ez lehet akár egy hivatali ügyintézés, vagy egy munkatársad nem fejezte be időre a munkáját és a te munkád ettől függ.

Pontosan megmutatja, ha szabotálod magad, hogyha azon csíped fülön magad, hogy haragszol magadra, szégyelled magad, dühös vagy. Ezek nagyon jó mutatói annak, hogy önszabotázs lehet a háttérben.

Sokszor észreveszem az ügyfeleimmel végzett munka során, hogy mindenért, ami a környezetükben történik saját magukat hibáztatják és saját magukban keresik a hibát. Nagyon jó, ha valaki kritikus önmagával, azonban nem szabad összetéveszteni az önmagad állandó hibáztatását, egy egészséges önkritikával.

Az önszabotázs 5 leggyakoribb jele:

  • Az egyik legnagyobb önszabotáló technika, ha folyamatosan azzal foglalkozol, hogy a környezeted, azaz mások mit gondolnak, éreznek rólad, vagy az általad végzett munkáról, tevékenységekről, vagy az életedről.

Ha folyamatosan azzal vagy elfoglalva, hogy mások mit mondanak rólad, hogyan ítélkeznek feletted, mi a véleményük, azzal erősen szabotálod a saját életed.

Ezzel lényegében elszivárogtatod azokat az értékes életenergiáidat, az idődet, a figyelmedet, amelyekkel a célodért dolgozhatnál. Ahelyett, hogy arra fókuszálsz az életedben, amit szeretnél elérni, azzal foglalkozol, hogy mások hogyan vélekednek rólad.

Ez az egyik legrosszabb, amit tehetsz.

Sajnos ahogy látom, a társadalom elég nagy része ezzel van elfoglalva, és ebbe beletartozik jelen pillanatban a közösségi média, és a pletyka, mások kibeszélése ugyanúgy.

  • A második önszabotáló minta, amikor versenyezteted magad, azaz összehasonlítod magad másokkal. Akár a kinézetedet, az életedet, a párkapcsolatodat, a pénzügyi helyzetedet, nyaralásodat vagy bármi mást összehasonlítasz más emberekével.

Ez manapság a közösségi média világában elég nagy probléma.

Szerintem mindenki egyedi és különleges, mindenkinek más életútja van. Más céljai vannak, más élete van, és senki nem összehasonlítható senkivel. Sajnos azonban ezt a mentalitást az iskolában vagy a családban elsajátíthattad és versenyezteted saját magad másokkal.

Egyrészt felesleges (mert belőled csak egy van), másrészt idegőrlő, és kárba ment idő és energia amit erre fecsérelsz megint.

Csak saját magaddal (korábbi önmagaddal) tudsz igazságosan “versenyezni” véleményem szerint. Itt is inkább a jobbá válni kifejezést használnám, és ha egyet tanácsolhatok: lehetőleg ne versenyezz senkivel.

  • A harmadik legnagyobb energia emésztő önszabotázs technika a megbánás. Az összes olyan esemény, amit kihagytál az életedben, pedig nagyon vágytál rá, vagy elrontottál. Amelyeknél visszagondolva úgy érzed, hogy meg kellet volna tenned, vagy éppen nem kellett volna megtenned.

Amikor ezeken gondolkozol, megint értékes időt és energiát vonsz el az egyébként fontos céljaid megvalósításától, vagy attól ami épp előtted áll.

  • A negyedik az ítélkezés és „dobozolás” – ez a saját megfogalmazásom, fogalmam. Amikor különböző címkéket, előítéleteket, gondolati dobozokat húzol rá különböző emberekre, helyzetekre, lehetőségekre.

Amikor azt gondolod, hogy „ez a munka úgysem lehet jó neked, mert…”  Nincs elég információd róla és még ki sem próbáltad, de már eldöntötted, hogy ez neked nem lehet jó. Ugyanez a párkapcsolatban, a barátságnál, a nyaralási helyszín kiválasztásánál, stb.

Megint értékes lehetőségektől foszthatod meg magadat ahelyett, hogy megismernéd az adott helyzet adta lehetőségeket. Érdemes nyitottá válnod és felszabadítanod az elvárásaidat, a gondolkodásmódodat, ha változtatni szeretnél ezen.

Ebben kiválóan tud segíteni neked a meditáció.

  • Az ötödik önszabotáló módszer, ha nem szereted magad. Ilyenkor negatív monológokat folytatsz saját magadról a fejedben miközben éled az életed. Hányan esünk ebben a hibába nap mint nap?

Ne aggódj, nem vagy egyedül: mindannyian. Minden egyes nap. Amíg nem kezded el szeretni és elfogadni magad. Igazán. Szívből.

Óhatatlanul szidjuk saját magunkat, hogy „már megint elrontottam/már megint nem figyeltem/már megint ez történt, stb. Ahelyett, hogy tanulnál az adott helyzetből, megvizsgálnád miért alakult így (már megint) és szeretettel fordulnál saját magadhoz.

Megértenéd saját magad és törődnél saját magaddal.

Mennyivel könnyebb lenne, mennyivel könnyebben fejlődnél, és mennyivel több boldogság lenne a világban?

Mert sajnos az, ahogyan magaddal bánsz, érződik a kapcsolataidban is. Ha nem szereted magad, nem az a gond, hogy másokat sem tudsz szeretni. Sőt.

Nagyon sokan a körülöttük lévőket maguk elé helyezik és jobban szeretik őket, mint saját magukat. Nem. A probléma az, hogy nem tudod befogadni mások szeretetét…… ezzel bezárult a kör.

———-

Remélem, hogy tudtam segíteni ezzel a kis kitekintővel, és kicsit nagyobb összefüggésben rálátni az esetleges önszabotáló mintáidra.

Tapasztalataim szerint ez az öt leggyakoribb, amivel akadályoztatod saját magad.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy szabotálod magad a céljaid elérésében és a mindennapi boldogságban.

Derítsd ki, hogy mik a te önszabotáló mintáid, oldd fel őket, hogy végre elérhesd a céljaidat és azt az életet éld, amit igazán szeretnél.

Sok sikert az úton

Hozd ki magadból a legjobb éned!

A cikk folytatását itt találod: Te is szabotálod magad a céljaid elérése előtt?

Ha hasznos lenne a cikk egy ismerősödnek, kérlek küldd el neki.

> >Érdekelnek az örökölt családi minták? 

Szerezd be a minitréningem és kezdd el a fejlődést!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

A mentorprogramban újjászületsz

Szeretnél végre egy nagyot előrelépni az életben?

Szeretnéd végre elérni a céljaidat? Fénysebesen fejlődni? Sikert sikerre halmozni a munkában, a párkapcsolatban és az élet minden területén? Ha mindhárom kérdésre igennel válaszoltál, akkor ott a helyed az „Új

Légy saját magad konzulense!

Miért fontos, hogy meghúzzuk a határainkat segítőként?

Vasárnap délben csörgő telefonok. Húsvét hétfőn beérkező megkeresések. Messengeren történő időpontegyeztetés, mikor kérted, hogy inkább hívjanak. Ismerősek ezek a szituációk? Minden bizonnyal, hiszen szinte minden segítő életében eljön az a