Boldogság lexikon

– avagy mi valójában és hogyan gyakorolhatjuk?

 

“Azok az emberek élnek a legszebb kapcsolatokban, akik a legjobban megbecsülik egymást és a kapcsolataikat. Azok, akik aktív és teljes életet élnek, állandóan lelkesednek az iránt, amit az élet számukra tartogat.”

                                                                                                                               Andrew Matthews

 

 

A világon mindenki boldog szeretne lenni. A nehézség abból adódik, hogy legtöbben még azt sem tudják, mi teszi őket boldoggá, nemhogy még a megvalósításán gondolkoznának. Ez a kérdéskör éppen ezért igényel nagy mértékű önismeretet és tudatosságot. A válaszért folyamatosan dolgozni kell, fejlődni és csak ezt követően van lehetőség elmélyülni benne.

Sokan abba a hibába esnek, hogy nem ismerik eléggé önmagukat, és ezért a saját céljaik, álmaik helyett a társadalmi elvárást próbálják meg megvalósítani. Ez azonban csak felesleges szenvedéshez vezet, amiből nem egyszerű kimászni.

 

A boldogság definíciói

A boldogságnak azt a mentális állapotot tartják, amikor leginkább csak pozitív töltettel rendelkező érzelmek vannak jelen egy személy életében. Ez a skála igen széles, hiszen az elégedettségtől kezdve az egészen intenzív örömig bármi tartozhat hozzá. A boldogságnak az életben nagyon sok féle megközelítése létezik. Meghatározó tényezőként szolgálhat a pszichológia, a biológia, a vallás és a filozófia is.

 

Mindegyik sajátos módon definiálja a fogalmat, de ezen kívül még napi szintű iránymutatással is elláthatja az embereket. A jólét és a boldogság társadalmi szempontból is fontos tényező. Az ENSZ ebből kifolyólag március 20-ra tűzte ki a Boldogság Világnapját.

A boldogság egy nagyon nehezen meghatározható fogalom, és szinte minden ember mást ért alatta. A tudomány éppen ezért boldogul vele nehezen, hiszen nem képes meghatározni, konkrét keretek közé szorítani, a szónak nincs kézzelfogható jelentése.

Ennek ellenére ezzel kapcsolatban már több tudományos kísérletet lefolytattak. Szinte mindegyik azt az eredményt adta, hogy az iskolázottság, az anyagi javak vagy éppen az időjárás nem hatnak jelentős mértékben a boldogságra.

 

 

A PERMA modell

Az egyik széles körben elfogadott teória szerint a boldogság alkotóelemekből áll. A PERMA modell Martin Seligman amerikai pszichológus nevéhez kötődik, és maga a fogalom egy betűszót takar. Az elmélet szerint az emberek akkor boldogok, ha megtalálható az életükben a :

  • Pleasure, azaz az élvezet. Ez bármiben megnyilvánulhat, legyen szó finom ételről és italról, kulturális eseményekről, forró fürdőről vagy bizonyos tárgyak birtoklásával kapcsolatos érzésekről.
  • Engagement vagy másnéven a flow-élmény. Ez a pszichológiai elmélet a magyar származású Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik. Egy olyan elmélyülést takar egy bizonyos tevékenységben (munka, hobbi vagy művészetek), amely során a személy teljesen feloldódik a folglalatosságában. A megfogalmazás a pozitív pszichológiát képviseli.
  • Relationship, azaz a kapcsolatok. Ehhez a részhez bármilyen egészséges és minőségi kapcsolat ide tartozhat. Nem tesz különbséget a szerelem, a család és a barátok között. A lényeg a szociális kapcsolatok által nyújtott támogatottsági hálón van.
  • Meaning of life, vagy magyarul az élet értelme. A boldogság mértékét nagyban befolyásolja az, hogy egy személy rendelkezik-e valamilyen magasztosabb céllal, amiért napi szinten dolgozhat. A környezetvédelem ugyanolyan súlyosnak számít, mint az árva gyerekek megsegítése, de szentelheti valaki az egész életét a művészetnek is.
  • Accomplishments, azaz eredmények. Senki nem szeret kézzelfogható sikerek nélkül szenvedni az életben, ezért az eredmények szintén nagy hangsúlyt kapnak. Nem kell nagy dologra gondolni, a lényeg, hogy az egyén számára sokat jelentsen.

 

A modell magában foglalja a vallási és filozófiai irányzatokat is, mivel ezek valamelyik elem alapját képezhetik, ezzel pedig támogatják a boldogságot.

Az élet területei

A boldogságot nem muszáj az egész életre vonatkoztatni, jellemezheti csupán az élet egyik területét. Ez a megközelítés segítheti a fejlődést, ugyanis így nem egyetlen nagy kategórián belül próbálod megtalálni a megoldást. Abban az esetben, ha nem vagy elégedett az egészségügyi állapotoddal, az orvossal és egy coach-csal vagy egy pszichológussal karöltve dolgozhatsz ezen.

Ha a munkahelyeden vagy boldogtalan, akkor megpróbálhatsz jobb munkapozíciót és helyzetet kialkudni magadnak. Vagy ha úgy érzed, eljött az idő, akkor ne félj új munkahelyet keresni magadnak. Talán végre elég bátorságot érzel magadban ahhoz, hogy elindítsd a saját vállalkozásodat.

Ugyanez vonatkozhat a kapcsolataidra is. Könnyen előfordulhat, hogy a túlzott rohanás és a sok munka miatt hanyagoltad a szeretteidet. Ideje meglátogatni őket, és kezdeményezd te a minőségi időtöltést.

 

Ne feledkezz meg saját magadról sem. Foglalkozz a mentális egészségeddel, relaxálj, utazz sokat. Legyenek saját kis projektjeid, szánj időt a hobbijaidra.

 

Hogyan tehetünk a boldogságunkért?

A boldogság a legtöbb esetben nem egy hirtelen jött állapot, hanem nap mint nap tenni kell érte. Első lépésként az a legfontosabb, ha pontosan meghatározod, az adott területen mit szeretnél elérni. Legyél minél konkrétabb, hiszen ha nem tudod, miért küzdesz, mire fordítod az a rengeteg energiát, akkor a próbálkozásaid sikertelenek lesznek.

 

A második lépésnél szükség van egy kis tervezésre. Mit kell tenned a cél elérése érdekében és mik lehetnek a lépések az odafelé vezető úton? Nyugodtan nyiss ennek egy füzetet vagy vezesd digitális formában. Próbáld kisebb alfeladatokra bontani az egészet, hiszen sokkal egyszerűbb apró lépésekben haladni.

 

Tanulj meg nemet mondani! Azzal, ha mindenre igent mondasz, csak eltereled magad a saját utadról és felaprózódnak az energiáid. Ne ragadj le egy olyan helyzetben, ahol nem érzed jól magad. Helyette inkább lépj tovább és fejlődj folyamatosan.

 

Egy tudatos életvitel esetében nincs helye az önmarcangolásnak. Önmagad fejlesztésével győzd le a múltban elkövetett hibáidat és ne rágódj feleslegesen a rossz döntéseiden. Értékeld az apró sikereket is, feledkezz meg a negatív gondolatokról.

 

A boldogság részét képezik a különböző emberi kapcsolatok. Minden esetben figyelj arra, hogyan bánsz a körülötted lévőkkel, legyen szó ismerősökről, családtagokról, barátokról vagy akár idegenekről. Szakíts időt a közös programokra, ne zárkózz el előlük.

 

A mindennapi örömök jelentősége

Többen is azt vallják, hogy a boldogság ugyanúgy megtalálható az dolgokban, mint a nagy eredményekben és változásokban. Nincs szükség túl nagy elvárásokra. Helyette nem kell mást tenni, mint megélni az adott pillanatot és megragadni minden helyzetben a szépet.

Biztosan te is megtapasztaltad már azt, amikor egy ilyen apró esemény bearanyozta az egész napodat. Ehhez ráadásul nem kell külső tényező, csupán tudatosság és nyitott elme. A negatív gondolatok kizárásával teret engedhetsz a pozitívumoknak. Ahelyett, hogy az esőn mérgelődsz, inkább figyeld meg, hogy a fák a lezúduló vízmennyiség miatt milyen szép zöldek lesznek.

Természetesen a mindennapi, apró örömök nem fogják egyik pillanatról a másikra megoldani a problémáidat. Azonban arra tökéletesek, hogy általuk kicsit kiszakadj a negatív spirálból és a jelenben lehess.

 

Tippek és trükkök a boldogabb élethez

Léteznek olyan tippek és trükkök, amelyek segítségével elindulhatsz a boldogság útján. Sok esetben ezek nem az egyik napról a másikra hoznak jelentős eredményt, hanem akkor, ha folyamatosan gyakorlod. A mentális és fizikai egészség a rendszerességben rejlik, nem az egyszeri, nagy megoldásokban.

Az olyan alapvető dolgokkal, mint az elegendő alvás, vízfogyasztás és sport kötelezőnek számít az egészség és a boldogság fenntartásai érdekében. Ugyanez vonatkozik az önismeretre, az önfejlesztésre is. Az idő haladtával újabb és újabb helyzetekben találhatod magad, amelyek megoldásához új módszerekre van szükséged ebben a rohanó világban.

Ha valamit nem tudsz egyedül megoldani, ne félj segítséget kérni. Bátran ajánlom figyelmedbe a Theta Healing alapképzést. A meditációs technika által megtanulhatsz kikapcsolódni és a jelenben lenni, ráadásul arra is alkalmas, hogy megszabadítson téged a berögzült negatív hitrendszerektől.

 

Sok sikert kívánok a fejlődéshez!

Szeretettel,

Mariann

 

***

Hasznosnak vagy figyelemfelkeltőnek találtad a cikket? Küldd tovább annak az ismerősödnek, akinek szintén segítséget jelenthet.

***

Ha érdekelnek a tréningjeim, képzéseim, kattints az Eseménynaptárra.

Itt pedig az online is elérhető tananyagokat találod.

Nézd meg az eseménynaptáramat, és várlak szeretettel azon a programon, amit megszólít, amit magadénak érzel.

 

 

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!