Csapatépítés hatékonyan – a jól működő gépezet feltétele

 

“Inkább vagyok a nyolcadik helyen egy olyan csapattal, ahol ezer ember azt akarja, hogy a hetedik helyen végezzek, mint a harmadik helyen egy olyannal, amelyik a fordítottját akarja.”

                                                                                                                                             Fernando Alonso

Mit nevezünk csapatépítésnek?

A csapatépítés egy olyan tevékenység, amelynek lényege, hogy javítsák a munkatársak között lévő társadalmi és szociális kapcsolatokat. Legtöbbször olyan kisebb feladatokat kell teljesíteni, ahol szükség van az együttműködésre és a közös munkára. A csapatépítés nem egyenlő a csapatépítő tréninggel, hiszen abban az esetben a munkafolyamatok hatékonyságának növelése a cél.

 

Manapság a fogalmat elég tágan értelmezik. Akár még olyan tevékenységeket is csapatépítésnek nevezhetnek, aminél csak közös időtöltés zajlik, nincsen más cél meghatározva. A közös mulatozás vagy wellnesszezés persze hasznos tevékenység lehet, de az ilyen esetek nagy részében nem helyeződik fókusz a csoportfolyamatokra.

 

A helyesen megszervezett csapatépítő esemény mindig valamilyen célkitűzést tartalmaz. A legfontosabb célok között általában az egymás közötti bizalom kialakítása, a csapatmunka javítása, valamint a kommunikáció fejlesztése lehet. A cél meghatározása mellett fontos még, hogy az esemény a cég stratégiájába illeszkedjen. Ha vannak mindenkit érintő feladatok vagy problémák, azzal érdemes ilyen alkalommal foglalkozni.

A csapattá válás

Egy csapat lényege, hogy a tagok együttes munkájával a kitűzött közös cél megvalósuljon. Ez sokszor egy vállalati környezetben nehezen történhet meg, hiszen mindenki máshogy kommunikál és más problémamegoldó képességekkel rendelkezik. A közös munka sok esetben nem elég, a feladat megfelelő ellátásához jól ütemezett hatékonyságra és kiépített munkafolyamatokra van szükség.

 

Mindezekhez elengedhetetlen a csapattagok ismerete. Természetesen nem minden működő struktúra alkalmazásánál kell figyelembe venni az adott munkatárs személyiségét, de néhány esetben egy kis változással is nagyobb hatékonyságot lehet elérni.

 

Az utóbbi időkben már a nagy multik is kezdik újraértékelni az emberi tényezőt. Észrevették, hogy a munkatárs minél jobban érzi magát a munkahelyén, annál jobb munkát végez. Az ezzel kapcsolatos elégedettségi mutató mára egyik döntő tényezővé nőtte ki magát, főleg a fiatal munkavállalók körében.

Ez azonban nem csak egyfajta kényelem, hanem pszichológiai tanulmányok is alátámasztották, hogy barátságosabb környezetben jobb teljesítmény figyelhető meg. Éppen ezért fontos, hogy az egyén ne csak a feladataival, de a munkatársaival is összhangba kerüljön.

Ötletek a csapatépítőre

Manapság nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb csapatépítési ötlettel lehet találkozni. Hiedelemként van jelen a köztudatban, hogy minél extrémebb a program, annál sikeresebb lehet, pedig ez nem feltétlenül igaz. Egy ilyen eseményt mindig a vállalati kultúrára és a csapattagokra érdemes szabni. Értelmetlen egy vadvízi evezést szervezni akkor, ha senki nem szereti az extrém sportokat.

A legegyszerűbb típusú csapatépítő sokszor a legkifizetődőbb, ugyanis teret adhat a kapcsolatok kialakulásának, és a kitűzött feladatot is könnyebb megvalósítani.

 

 

A hatékonyságot azonban nem érdemes a boldogság rovására erőltetni. Egy csapatépítő során az ember kiszakad a mindennapi mókuskerékből, új, pozitív élmények érik. Az ilyen jellegű impulzusok hatására endorfint kezd termelni az agy, aminek köszönhetően megtapasztalható a boldogság érzete.

 

Az olyan programok, mint a közös főzés, a szabadtéri tevékenységek vagy egy utazás, bárki számára előnyösek lehetnek. Segíthetnek, hogy a munkatársak az irodai négy falon kívül érintkezzenek egymással. Ha ezekre valamiért nincs lehetőség, vannak olyan különböző ügyességi és ismerkedéssel kapcsolatos játékok, amelyek az irodán belül is elvégezhetőek. Ezek általában kisebb létszámmal működnek igazán, mert több résztvevővel elveszik az adott feladat lényege. Közkedveltek még a jótékonysági tevékenységek, ezáltal a cég visszaadhat valamit a közösségnek, ráadásul a megítélése is sokkal pozitívabb lehet.

A csapatépítők jelentősége vezetőként

Egy csapat teljesítménye nagymértékben függ attól, hogy a döntéshozók milyen vezetői készségekkel rendelkeznek, illetve attól, hogy a megbeszéléseken és a feladatok kiosztásánál hogyan kommunikálnak. Vezetői szempontból éppen ezért fontos, hogy a folyamatos csapatépítés állandó terítéken legyen, hiszen egy jól működő, hatékony csapatot nagyon nehéz kialakítani és fenntartani.

 

A vezető egyik kötelessége, hogy megfelelő környezetet alakítson ki az ilyen jellegű fejlődéshez. A támogató légkörben aztán megvalósulhat a különféle készségek célirányú fejlesztése. A csapattagok egymással történő kommunikációjára és interakciójára sokszor a mindennapi teendők mellett nem kerül sor, ezért egy csapatépítő mellett érdemes bizonyos fokú ismerkedést is ösztönözni.

 

Másik oldalról nézve pedig az adott vezető vagy döntéshozó közelebb kerülhet a beosztottjaihoz. Egy nagyobb vállalatnál még akár az is előfordulhat, hogy a főnök csak kevés alkalommal lép kapcsolatba a neki dolgozó munkatársnak, mert egyszerűen nem jut idő az ilyen jellegű kommunikációra.

A konfliktusok kezelése

Kisebb és nagyobb jellegű konfliktusok minden csapatban előfordulnak, a kérdés csupán az, hogyan kezelik ezeket. Fontos leszögezni, hogy egy csapatépítő program nem feltétlenül alkalmas az ehhez hasonló problémák kezelésére.

 

A konfliktusok megoldását érdemes szakemberre bízni. Erre alkalmas lehet egy mediátor vagy egy vállalatokkal foglalkozó coach is. Bizonyos esetekben pedig érdemes bevetni a közös tréningeket is, hiszen ezek által a csapattagok fejleszthetik a már meglévő kommunikációs és problémamegoldó képességeiket.

 

Érdemes egyénileg is meglátogatni egy coach-ot. Nagyobb vállalatoknál már vannak konkrétan erre a célra szakosodott munkatársak. Egy-egy ilyen ülés sokat segíthet a személyiség fejlesztésében, az egyéni célok meghatározásában, a motivációban vagy az önfejlesztésben.

 

A vezetőknek a munkatársak közötti versengésbe és viszálykodásba nem érdemes azonnal beleavatkozniuk. Meg kell adni nekik az esélyt, hogy saját maguk rendezzék a fennálló problémát, hiszen egy jól működő csapat képes kezelni a kényes szituációkat. Mindezek mellett az egészséges versenyszellem hasznos ösztönző lehet a teljesítmény növelésére, hiszen ezzel a munkatársak képesek egymást jobb eredményekre sarkallni.

 

Természetesen egy bizonyos szint felett a túlzott versengés már ártalmas és mérgező. A befektetett energiák nem a jobb teljesítményre összpontosulnak, hanem arra, hogy a másik fél ne nyerjen.

A visszajelzés

Minden egyes csapatépítő után érdemes megkérdezni a munkatársakat, hogy érezték magukat a program alatt. A vezetők számára sokszor nehéz belelátni a csapattagok közötti kommunikációba és konfliktusokba. A visszajelzés lehetővé teszi, hogy a döntéshozó reálisan lásson, hiszen csak a tények pontos ismeretével tud segíteni a kialakult helyzeten.

 

Egy csapatépítő remek alkalom lehet arra, hogy segítségével megfelelő dinamika alakuljon ki a csapattagok között. Fontos, hogy az eseménynek mindig legyen egy előre meghatározott, konkrét célja, hiszen csak így lehet növelni a munkafolyamatok hatékonyságát. A megfelelő csapatépítőt úgy érdemes megszervezni, hogy mindig figyelembe kell venni a csapatot alkotó személyek egyéni ízlését. Ezenkívül a programot megfelelően kell kommunikálni a munkatársak számára, így számukra is egyértelmű lesz a csapatépítő fontossága.

 

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!