fbpx

Tabu, pedig beszélni kellene róla – Ezt jelenti az anyaseb

Az anyaseb a múltban gyökerezik?

Nem vagyok elég jó. Mintha valami nem stimmelne velem. Bűntudatom van, hogy többre vágyom. De akkor… akkor talán nem szeretnének. Csak akkor leszek szerethető, ha meghúzom magam. Ha kicsi maradok.”

Ismerősek a fentebb leírt sorok? Te is találkoztál már olyan nővel, aki hasonlóképpen érzett? Mi lehet a baj? Miért vélekednek így? MIÉRT VÉLEKEDSZ TE ÍGY?

Megmondom: az anyaseb miatt.

Mi az anyaseb?

Ezek a fájdalmas érzések tabunak számítanak, így az árnyékban maradnak. A legtöbb szülő próbál mindent megtenni gyermekéért, de még így is keletkezhetnek sebek. Nem azért, mert az anya valamit rosszul csinált, hanem mert az anyaseb a női léttel jár; mindazon fájdalmak, családi minták, tapasztalatok, hitrendszerek összessége, amelyeket a nők generációról-generációra adnak át egymásnak. [1]

Mindaz, amit tapasztalsz, az összehasonlítgatás, a szégyen, a lekicsinylés, a bűntudat, a fájdalom, ennek a következménye. Ezért mit teszel? Elviseled, ha valaki rosszul bánik veled, szabotálod önmagadat, versengővé válsz, kevésnek érzed magadat, sőt akár depressziótól és a függőségektől is szenvedhetsz. [1]

Ez az anyaseb.

Az anyák terhe, amelyet továbbadnak lányaiknak és fiaiknak.

Ebben a cikkben a lányokra fókuszálunk.

Az anyaseb a múltban gyökerezik?

Az anyaseb a múltban gyökerezik?

A nyugati társadalom is nőellenes volt évszázadokon át. Gondoljunk csak a társadalmi és erkölcsi egyenlőtlenségekre, a szavazati jog megvonására, valamint a hatalmi pozíciók közötti különbségekre. Egy nő ne ragyogjon, ne próbáljon meg kiteljesedni, neki a konyhában a helye. A férfi az úr a háznál, ő a siker záloga, a pénzkereső és a család feje.

Mi történik azzal a nővel, aki sikereket akar elérni?

A patriarchális, férfidomináns társadalom megzavarja, elnyomja az energiáját, és benne pedig negatív önbecsülés alakul ki. Ő ehhez kevés. Mert nem férfi. Nem ő az erősebb nem. Ne higgye, hogy megérdemli a jót.

Miért olyan erős a „kevés vagyok” érzés? Miért gyökerezik oly mélyen? Mert a nők számtalan generáción keresztül építették magukba, és adták tovább utódaiknak. [3]

És mit tesz egy lány, aki felismeri saját erejét és lehetőségét? Azt kockáztatja, hogy az anyja ezt – tudat alatt – elutasítja. A lány pedig nem akarja elveszteni anyja szeretetét, ezért inkább behódol a korlátozó hitrendszernek. [3]

Az anyaseb a múltban gyökerezik?

A bűntudat és az anyaseb

Biztosan te is érezted már azt a fájdalmat, amelyet az édesanyád cipel. Talán már az a gondolat is megfordult benned, hogy erről a fájdalomról te tehetsz. Innen fakad a bűntudat. Persze természetes, ha egy gyermek így fogja fel, hiszen ő még azt hiszi, mindennek ő az oka.

Ám ez az érzés megragad. Ha felnőttként nem nyúlsz utána, nem próbálod meg elpusztítani, akkor örökre benned marad, és korlátoz majd.

Arról, hogy egy anyának nőként milyen fájdalmakat kellett elszenvednie az adott kultúrában, egyik lány sem tehet.

Szeretetből mégis olyan döntéseket hoznak meg, amelyekkel „nem árulják el” az anyjukat. Hogy ne legyenek „túl sikeresek” vagy „túl okosak”. Pedig az anyákhoz fűződő hűség nem ugyanaz a sérülések iránti hűséggel. [3]

Azt azonban tudni kell, hogy ezek a döntések nem tudatosak – a háttérben működnek. Még a legjobb anya-lánya kapcsolatban is ott lehetnek a korlátozó hitrendszerek pusztán azért, mert nőnek születtek.

Anyának lenni nehéz feladat. És erre senki nem készít fel. Mert senki nem tud. Arról nem is beszélve, hogy a társadalom csak még jobban tágítja az anyasebet.

Mert, ha nincs meleg étel az asztalon, nem csillog a lakás, és aznap nem kerestél semmi pénzt, nem vagy jó anya – ezt mondják.

Legyél egyszerre anya, feleség, háziasszony és dolgozó nő. Közben persze neveld jól a gyermekedet, legyél sikeres és szexi. Mert, ha nem vagy szexi és kívánatos, nem marad stabil a házasságod. Ennek fényében már egyáltalán nem kérdés, miért olyan fontos begyógyítani az anyasebet.

Anyaseb

Az anyaseb gyógyításának útja

Mi történik, ha begyógyul az anyaseb? Nem lesz többé tabu a létezése. A nők nem lekicsinylően gondolnak magukra, nem kell többé szerepet játszaniuk, maszk mögé bújniuk.

Megmutathatják a fájdalmat, amelyet eddig mosoly mögé rejtettek, és végre feldolgozhatják. [3]

Azért kell foglalkozni az anyasebbel, mert szükséges a kiteljesedéshez, hogy sugárzó, ragyogó nőkké váljunk. A gyógyítás útja arról szól, hogyan fogadjuk el magunkat mindenféle szégyen és negatív érzés nélkül.

Így végre arra az életre koncentrálhatunk, amit igazán el akarunk érni, azok lehetünk, akik tényleg vagyunk – maszk és álarc nélkül.

Az anyaseb begyógyításának előnyei

Hatékonyabban és tudatosabban kezeljük majd érzéseinket, és képesek leszünk egészséges határokat húzni. Ezek segítenek, hogy végre kibontakozzon a legteljesebb önmagunk. Az igazi énünk.

Egy olyan stabil „belső anya” alakul ki bennünk, aki szeretettel és támogatással fordul gyermeki énünk felé. Tudjuk, hogy bármi lehetséges, nyitottak leszünk a csodákra és a jóra. Mély megértéssel és együttérzéssel fordulunk önmagunk és mások felé.

Nem lesz már szükségünk belső megerősítésre ahhoz, hogy jónak, szerethetőnek érezzük magunkat.

Nem kell többé sem magunknak, sem másoknak bizonyítanunk. Bízunk és hisszük, hogy mindent megkapunk az élettől, amire vágyunk. Biztonságban és jól érezzük magunkat a bőrünkben, élvezzük a saját szabadságunkat.

Az anyaseb begyógyításának része a folyamatos meditáció. A Theta Healing meditációs technika ugyanis annyira mély és komplex, hogy a generációkon át örökölt hitrendszereket és korlátozásokat is képes gyökerestül kitépni.

Érdeklődj a következő ThetaHealing alaptanfolyam időpontokról.

 

Hogyan gyógyítsd meg az anyasebed? 
Segítek! 

Katt ide és jelentkezz:

Gyógyítsd meg az Anyasebed Online Tréning
2019. május 6-tól (Becsatlakozhatsz 05.30-ig)

 

 

További önfejlesztő tréningeimet, workshopjaimat az Eseménynaptárban találod:

Eseménynaptár

 

Szeretettel várlak,

Mariann

 

Forrás:

[1] https://www.psychologytoday.com/intl/blog/shameless-woman/201401/mothers-and-daughters-sexuality-and-the-mother-wound

[2] https://goop.com/work/relationships/healing-the-mother-wound/

[3] https://womboflight.com/why-its-crucial-for-women-to-heal-the-mother-wound

 

 

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

A mentorprogramban újjászületsz

Szeretnél végre egy nagyot előrelépni az életben?

Szeretnéd végre elérni a céljaidat? Fénysebesen fejlődni? Sikert sikerre halmozni a munkában, a párkapcsolatban és az élet minden területén? Ha mindhárom kérdésre igennel válaszoltál, akkor ott a helyed az „Új

Légy saját magad konzulense!

Miért fontos, hogy meghúzzuk a határainkat segítőként?

Vasárnap délben csörgő telefonok. Húsvét hétfőn beérkező megkeresések. Messengeren történő időpontegyeztetés, mikor kérted, hogy inkább hívjanak. Ismerősek ezek a szituációk? Minden bizonnyal, hiszen szinte minden segítő életében eljön az a

Érdekelnek az örökölt családi minták?

Íratkozz fel a díjmentes tudásanyagomra!