fbpx

Fogyás okosan, avagy hogyan szabadulj meg túlsúlytól?

 

„Jövő héttől minden más lesz, lefogyok, egészségesen étkezem és sportolok!” Legyen az egy újévi fogadalom, egy bikiniszezonra felkészülés, esetleg egy nagyobb eseményre esküvőre, stb., azaz megszületett az elhatározás, hogy változtatni szeretnél.

 

Az első lépést a fogyás irányába már megtetted! Gratulálunk!

Bizonyára már Te is számtalanszor hallottad az alapszabályokat, melyeket célszerű tudatosan odafigyelve betartani:

 1. Igyekezz minél egészségesebben étkezni!
 2. Kezdj el sportolni!
 3. Hagyd otthon néha az autót és sétálj többet!
 4. Kezdd el élvezni az életed! Az új életformád, pedig legyen a mindennapok szerves része.

 

Étkezz egészségesen

 

Tudd, hogy nem vagy egyedül!

A terved megvalósításában minél inkább nyitott leszel, annál inkább észreveszed, hogy egyre inkább akad segítséged. Keress fel egy étkezési tanácsadót, aki a Te anyagcserédre, életstílusodra konkrét étrenddel, könnyen használható étkezési tanácsokkal lát el. Mindezek után, mivel a sport is kiemelkedő szerepet tölt be az egészséges életmódban, keress fel egy személyi edzőt, vagy tanácsadót. Nézz körbe, milyen sportolási lehetőségek adottak a lakhelyedhez, munkahelyedhez közel. Ismerd meg a különböző fitness és sport fajtákat. Manapság már könnyű dolgunk van hiszen a magasabb intenzitású aerob, illetve kardio edzések mellett, funkcionális szép tónust támogató erősítő edzésekkel is megismerkedhetsz.

A paletta már egyre színesebb. A leglényegesebb talán az, hogy találd meg azt a mozgásformát, ami a Te életedbe, mentalitásodba leginkább beleillik, így jóval csekélyebb az esélye annak, hogy hamar feladod.

 

Életstílusodhoz illő sportot válassz

 

Vegyük egy kicsit át a megnövekedett testsúly lelki okait

Mindenkinek érdemes lenne a diéta – sportolás egysége mellett odafigyelni a lelki tényezőkre, ugyanis számos esetben a testsúllyal kapcsolatos problémák esetében az érzelmi háttér is befolyásoló.

Mit jelentenek a fölösleges zsírpárnák?

Előfordulhat, hogy valamitől, vagy valakitől meg szeretnéd védeni magad. Lehet ez munka, személy, esetleg a mindennapjaid eseményei. Az okokat érdemes a közvetlen környezetedbe keresni, vagyis Te és a körülötted levő személyek viszonyát megvizsgálni. A zsírpárnák a stressztől, a kommunikációs problémáktól, alvási nehézségektől és rendszertelen táplálkozástól is egyaránt kialakulhatnak.

Nézz magadba és elemezd ki, hogy hogy számodra mit jelent a lerakódott zsírpárna?

 • Védelmet keresek és nagyobb távolságot alakítok ki magam és a környezetem között?
 • Bizonytalan vagyok saját magamban is?
 • Nem szeretem eléggé magam?

Zsírpárnák és a testtájak

Mindannyian tudjuk, hogy melyik testtájékon vagyunk hajlamosak a zsírpárnákat felhalmozni. Ezeknek a területeknek, pedig jelentésük van, ha pedig jelentéssel bírnak akkor blokkokkal is, melyeket érdemes feloldani.

Vegyük sorra a területeket:

 • KARON lévő zsírtöbblet

A 40 fölötti hölgyeknél megjelenik a köznyelvi szóval “integetőhájnak nevezett”, petyhüdt felkaron lévő laza kötőszövetű megereszkedett zsírréteg. Ennek az érzelmi háttere sok esetben ott kereshető, hogy egy fojtogató érzés azt kattogtatja a fejünkben, hogy környezetünk nem szereti eléggé. Gyakori az öregedéstől való félelem és az ezzel járó alacsonyabb az önértékelés. Nem ritka, hogy a 20 éves önmagunk a legnagyobb ellenségünk, féltékenységünk alapja.

 • HASTÁJÉKI zsírtöbblet

A félelmek, stressz, hétköznapi feszültség miatt szervezeted, felkészül az eljövendő lehetséges nem megváltozott életkörülményekre, így étvágyad egyre fokozódik, és jóval több táplálékot veszel magadhoz, mint az átlagos napi energiaszükségleted. Ez pedig felhalmozódik. A hasi tájékon lerakódott zsírpárnák pedig, mintegy jelképes külső fal tarthatnak távol téged az emberektől, a másik nemtől, társaidtól, barátaidtól, ismerőseidtől.

 • CSIPŐN lévő zsírtöbblet

A csípőtájéki zsírtöbblet gyakran utal egy megromlott kapcsolatra szüleiddel, egy haragban megélt kötelékre, melyet gyakran magadnak sem mindig mersz bevallani. Ennek gyökerei a kamaszkori viták idejére nyúlnak vissza, mikor korlátoztak, akadályoztak. A csípőn lerakódott zsírréteg ezen konfliktusok elraktározott negatív energiái, melyek akár befolyásolhatják a jelenlegi párkapcsolatodat, és kommunikációs, vagy érzelmi problémákat okozhatnak későbbi életeben.

 • A COMBON lévő zsírtöbblet

A comb területén lerakódott zsír szintén a szülőkkel függhet össze. Sokszor az apa iránt érzett dühből következtethető. Mivel az apa az első férfi minta a nők életében, a legbefolyásolóbb is. Akár pozitív, akár negatív irányban. Ha apával konfliktusok adódtak, rendszeres negatív, akár agresszív szülői mintát mutatott, akkor sérülhet a férfiakhoz fűződő viszonyunk, véleményünk, mely által akár szándékosan, akár tudat alatt a férfi energiákat tarthatjuk távol magunktól. Ennek pedig kihatása lesz a párkapcsolatra, esetleg a szexualitás megélésére.

Érdemes megnézni, hogy mennyire vannak jelen az életedben a pozitív érzelmek és energiák

Első sorban a közvetlen környezetedből érkező pozitív energiákat vedd észre! Akár a legkisebb vidám pillanatok energiájától, a nagyobb horderejű szeretet megnyilvánulásokig, boldog megerősítéseken át. Ha pedig észrevetted, akkor tanuld meg értékelni!

Kezdd el értékelni az apró sikereket!

Visszatérve a fogyás témaköréhez, találd meg az apró örömöket az új életformádban.

 • Légy magadra büszke, ha egy olyan gyakorlatot tudtál elvégezni, amit az előző edzésen még nem sikerült!
 • Légy magadra büszke, ha olyan finomságot sütöttél, ami nincs tele egészségtelen hozzávalókkal!
 • Légy magadra büszke, ha egy milliméterrel is vékonyabb, néhány dekával is könnyebb lettél, az előző héthez viszonyítva!
 • Légy magadra büszke, hogy belevágtál!
Légy magadra büszke

Mondj igent és gyere el a tanfolyamainkra, hogy úgy élhesd meg a nőiességed, ahogy azt még soha. Mondj nemet a negatív energiáknak, blokkoknak. Engedd, hogy segítselek benne!

Fontos, hogy tisztába légy azzal, hogy a fogyás és egészséges életmód, nem csupán hiúsági kérdés, nem csupán arról van szó, hogy csinosabban akarj kinézni, hanem arról, hogy tiszteled annyira a tested, hogy vigyázol rá, vigyázol az egészségedre.

Várunk téged is a Boldogság központban!

 


Írta: Kolozsi Mariann és Tumbász Hédi

Fotó: unsplash.com és pixabay.com

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni?

Hogyan légy TE a legértékesebb alkalmazott a cégnél?

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni? Mi köze mindehhez az önfejlesztésnek? És miért kell egyáltalán erről beszélni? Szeretném a magyar cégvezetőket, vállalkozókat és alkalmazottakat szemléletmódváltásra ösztönözni. Én ezt tűztem ki célul,