Hogyan érd el a valódi sikert?

“A pénz nem az élet bizonyítványa. (…) Az, ha sikeres vagy, nem jelent semmit úgy önmagában. Az csak sikert jelent. (…) Attól még nem boldog az ember.”

Lady Bird című film

Sokszor érezzük úgy, hogy létezik egyfajta kollektív mérőeszköz, ami eldönti, ki sikeres és ki nem, pedig ez egyáltalán nincs így. A siker egy teljesen szubjektív fogalom, mivel nem egységes környezetből származunk, ebből kifolyólag az elért eredményeink sem lehetnek egyformák.

Ennek következtében minden esetben az egyénre kell vonatkoztatni, és az ő környezetét ismerve érdemes csak következményeket levonni az életéről. Mindezek mellett a siker elérése érdekében azt is meg kell vizsgálni, hogy az adott személy számára mit jelent sikeresnek lenni, mert nem minden esetben van szó pénzről, előmenetelről vagy hatalomról. A fogalmat kisajátította az anyagias világ, pedig ennél jóval többet is jelenthet, ha valaki kellően nyitott rá.

A siker lépcsőfokai

A siker nem csak az anyagiakban nyilvánulhat meg

A siker fogalmát csak anyagi, munkahelyi eredményként definiálni téves megközelítés. Ez egy olyan tévhit, amit az elmúlt néhány évtized gyors gazdasági és technikai fejlődése idézett elő. Nálunk leginkább a rendszerváltás után, 1990-es évek körül kezdett el begyűrűzni az a felfogás, amely szerint sikeres emberré csak az lehet, aki túlhajszolja magát a munka világában, így elegendő anyagi és kapcsolati tőkével rendelkezhet. Ez a változás nagy hatással bírt az emberek életére. Egy részük tudott, más részük viszont nem tudott alkalmazkodni, és sokan még most is a régi szabályok szerint élnek és működnek, holott ezek a szabályok már egy ideje elavultak.

Előtérbe került a pénz, az anyagi javak, a státusz, a hatalom, a befolyás, nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy egy idealizált élet vagy életszínvonalért rengeteget dolgoznak, közben feláldozzák az egészségüket, párkapcsolatukat, családi boldogságukat, baráti kapcsolataikat, végső soron az egész életüket.

Egyre több ügyfél keres meg azzal a problémával, hogy úgy érzik, nincs idejük, mindig rohannak, kimerültek és nem szereznek élményeket. Ez egy tömeges problémává nőtte ki magát, és úgy vélem, a gyökere ott található meg, hogy a legtöbben nem a saját értékrendjüket követik, hanem egy átvett célt akarnak megvalósítani, ami valójában nem az ő útjuk. Az általános tapasztalatom az ügyfeleimnél, hogy bár anyagiakkal kapcsolatban bővelkednek, megvalósítottak mindent, amit kitűztek maguk elé, ám mégsem boldogok. Ilyen helyzetben mindig fel kell magadnak tenni a kérdést: mit jelent számodra a siker?

A boldogság nem a sikerben, hanem a kapcsolatokban rejlik

A jelenleg folyó leghosszabb harvardi tanulmány, ami már 75 éve tart, is a kapcsolatok fontosságát emeli ki. A pszichológiai kísérletben két csoportot vizsgáltak meg. Az egyikben a Harvardon tanuló hallgatók voltak, míg a másikban egy rosszabb környékről származó fiatal felnőttek. A kísérlet során felmérték a résztvevők társadalmi hátterét, egészségügyi állapotát és közvetlen környezetét is. A tudósok bizonyos időközönként újra jelentkeztek, és további kérdéseket tettek fel a résztvevők életével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy valakiből az Egyesült Államok elnöke, orvos, jogász vagy éppen közmunkás lett, az a tényező nem befolyásolta az illető boldogságát.

Arra jöttek rá, hogy a boldogság és a sikerességérzet nem az anyagi javakban és a presztízsben keresendő, hanem a minőségi kapcsolatokban. Sőt ezek a minőségi kapcsolatok nem csupán a boldogságot, de az egészséget is képesek megőrizni, ugyanis a magányos, egyedül élő embereknél (társadalmi helyzettől függetlenül) hamarabb diagnosztizáltak valamilyen súlyosabb betegséget. Magától értetődően nem számít, hogy valaki mennyi társas kapcsolattal rendelkezik, míg az illető azzal teljesen elégedett, illetve arról sem szabad elfeledkezni, hogy kapcsolatban ugyanúgy lehet magányosnak lenni mint egyedül.

Számolj le a beléd táplált mintákkal!

A társadalmi elvárások, a szülői nyomás és az eltanult minták mélyen bennünk vannak, és sokszor észre sem vesszük, hogy ezek alapján működünk. Így észrevétlenül napról napra nem a saját boldogságodért és kitűzött céljaidért teszel, hanem a társadalomnak vagy bizonyos embereknek próbálsz megfelelni. Ha ki akarsz kerülni ebből, az első és legnehezebb lépés, ha felismered ezt a tényezőt, majd megpróbálod részletesen feltérképezni ezeket az elvárásokat.

Siker a családban vagy társadalmi elvárások

Ebbe a kategóriába esik az is, hogy felismered, a siker nem csak az anyagiakban nyilvánulhat meg. Megtalálható az önfejlesztésben, a kapcsolatokban, a kommunikációban és az egyéni célokban is. Utolsó lépésként meg kell szabadulnod a beléd kódolt elvárásoktól, amit a legegyszerűbben úgy érhetsz el, ha pozitív, támogató megerősítésekkel helyettesíted. Amint dolgozni kezdesz ezen, az önismereted is fejlődni fog, és képessé válsz arra, hogy végre saját célokat fogalmazz meg. A kemény munka azonban csak ezután következik, hiszen minden nap kitartóan kell dolgoznod a siker elérése érdekében. Ne feledkezz meg a támogató légkör fontosságáról sem, mert a környezeted felől irányuló negativitás csak visszahúz majd, ezért valamivel ellensúlyoznod kell azt.

Mikor állsz készen a sikerre?

Amint teljesítetted a fenti lépéseket, készen állsz arra, hogy befogadd a sikert magát. A siker fogalmának pontos meghatározása nagy segítségedre lesz, hiszen ezáltal egy személyes, téged meghatározó definícióval dolgozhatsz. Ekkor már a saját célodért küzdesz, leszámoltál minden társadalmi elvárással és beléd táplált, öröklött kóddal. Az ügyfeleimmel végzett munka során sokszor kiderült, hogy amint megszabadultak ezektől a gátló tényezőktől, sok stressz és nyomás eltűnt a vállukról, és ezáltal sokkal nyugodtabbak lettek.

A stressz és a szorongás a legtöbb esetben csak felesleges teher, ami meggátolta őket abban, hogy napi szinten a céljukért dolgozzanak. Amint csökkentették az életükben a stresszt, befogadóbbá váltak, és megengedték maguknak az apró sikereket. Innentől kezdve nem hagyták, hogy a környezetük negatív hatásai, legyen szó családtagokról vagy barátokról, ellehetetlenítsék őket. Az tény, hogy a mai világban nem könnyű sikeresnek lenni, hiszen a kevés támogatók hatására könnyen elfáradhat az ember. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerd önmagad, a prioritásaidat és az értékrendedet, illetve azt, mit is szeretnél valójában elérni az életben.

A saját sikered elérése nem egyszerű feladat, mivel számos tényező van, ami buktatóként szolgálhat. Az önismeret hiánya, a nem támogató környezet és a túl nagy célok megvalósítása iránti hajlam mind-mind ilyen tényezőként szolgál. Ha úgy érzed, ebben szükséged van segítségre, válaszd a Theta Healing tanfolyamomat, ahol megtanítom neked, miként old fel a blokkjaidat, illetve miként számold fel benned futó, ám téged gátló kódokat. A Theta Healing Game of Life tanfolyam már egy emeltebb tudást nyújt. A három napos esemény során elsajátíthatod a siker univerzális szabályait, és a bevált receptet könnyen alkalmazhatod az életed bármely területére.

Szeretnéd profi szinten elérni a sikert, és szeretnéd fejleszteni a személyiséged, miközben egy új hivatásra is szert teszel?
Tarts velünk a következő hivatalos Life coaching képzésen!

Részletek itt!

Ismerj meg a díjmentes Nyílt napon!

Részletek itt!

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!

Kolozsi Mariann
Kolozsi Mariann

2012 óta segítek ügyfeleim életvezetési problémáin Theta Healing® tanárként és Business Coachként. Ez idő alatt a módszereim számtalan különböző élethelyzetben segítettek. Lehetett szó akár egy szakítás utáni önbizalomválságról vagy egy cégvezetőt felemésztő stresszhelyzetről. Én a spirituális félrevezetések helyett egy valódi önismereten alapuló eszközt adok a kezedbe, amellyel felépíthetsz egy jobb életet.