Honnan tudod, hogy jó coach vagy?

 

Egyetlen nap sem vész kárba, melyen tanultál valamit.

– David Eddings

 

Coachként dolgozol.

Napi szinten segítesz az embereknek.

Fantasztikus érzés számodra, hogy jobbá, élvezhetőbbé és teljesebbé teheted mások életét. Hogy ott vagy nekik a szükség órájában. Mert ez az életcélod. Erről álmodtál, és most végre valóságként öltött testet.

Csodálatos…

Mert a coaching bizony egy gyönyörű szakma. Örök tanulásból és önképzésből áll ugyan, viszont te magad is ugyanúgy profitálhatsz belőle, mint azok, akik segítő jobbért fordulnak hozzád. A saját életedet is még jobbá teheted általa. Így még hatékonyabban tudod segíteni a hozzád fordulókat.

Mint egy fejlődési kör, amelynek sosincs vége.

Ám amelyben élvezet lenni.

Mindeközben persze ott vannak a kétségek is. A kétségek, amelyek elbizonytalanítanak és megkérdőjeleznek. Mert folyamatosan a füledbe suttognak, így próbálva félelmet ébreszteni benned és elvenni tőled azt, ami ott van a szívedben: a segítő szándékot.

„Biztosan jó coach vagyok?”

„Biztos tudok segíteni?”

„Biztos menni fog ez nekem? Hisz mindent elrontok…”

Szeretnék segíteni neked száműzni ezeket a kételyeket, hogy végre teljes erőbedobással önmagadnak és az ügyfeleidnek élhess. Hogy tényleg tiszta szívvel csinálhasd azt, amihez a legjobban értesz: megajándékozni másokat a reménnyel, egy még jobb élet lehetőségével.

Ezért született meg ez a bejegyzés.

 

A jó coach!

 

Honnan tudod, hogy jó coach vagy? 

 

Coachként akkor vagy hiteles, ha folyamatosan képzed magadat – napról napra, hétről hétre. Fontos, hogy legyen gyakorlatod, tapasztalatod és referenciáid, hiszen ez egy felelősségteljes munka.

Biztos jele annak, hogy jó coach vagy – úgyhogy ebből bátran meríthetsz önbizalmat –, hogy a viselkedésed, a személyiséged, a magabiztosságod és a kisugárzásod szimpatikus az embereknek.

A coaching egy olyan művészet, amely egy másik ember teljesítményének, tanulásának és fejlődésének elősegítésével foglalkozik. – Downey 

Mindemellett hiszel az ügyfeleidben, meghallgatod őket, és türelemmel, érdeklődéssel fordulsz irányukba. Egyenrangúként kezeled őket, megadod nekik a döntés szabadságát, nem erőltetsz rájuk semmit. Ám eközben kihívások elé állítod és támogatod őket.

Jó coachként nyitott és optimista vagy, foglalkozol az ügyfeleiddel, megbízol bennük, és felvállalod a hibáidat. Fontos jellemzők továbbá az empátia, a céltudatosság, a titoktartás és a jó kommunikációs készségek. Ó, és persze a türelem!

 

Melyek a leggyakoribb coaching hibák?

 

Teszteld le magadat!

Hiba, amikor nem coacholsz, hanem tanácsot adsz. Alapszabály, hogy egy coach  sosem ad tanácsot – nem jelent ki, nem szólít fel, mindig csak kérdez. Továbbá mivel ebben a szakmában fontos az optimizmus, a pesszimista hozzáállás nem fog sikerre vinni. Bár ez az élet minden területén így van.

Felejtsd el az „úgysem sikerül”, „úgysem vagyok elég jó ehhez” és az „úgysem tudok segíteni” gondolatokat.

 

coaching

 

Fentebb kiemeltem a türelmet, mint elengedhetetlen tulajdonságot. Ez azért lényeges, mert nem szabad gyorsabban haladni, mint ami az ügyfeled tempója. Ne siettesd! Ne ugrálj a fején! Csak hagyd, hogy úgy haladjon előre, ahogy neki jólesik.

Ne légy továbbá egoista, lekezelő, flegma, erőszakos és megbízhatatlan. Ne élj vissza az ügyfeleid bizalmával, és ne fogj bele tapasztalatlanul a coachingba. Mint említettem, ez egy csodálatos, ám felelősségteljes szakma. Szeretném, ha megőriznénk a benne rejlő értéket.

Meg vagyok győződve arról, hogy coach nélkül az emberek sohasem érhetik el a teljesítőképességük maximumát. – Bob Nardelli

 

Hogyan fejlesztheted magadat? 

 

Nem elég a papír. Első lépésnek persze elengedhetetlen, de utána sem szabad abbahagynod a tanulást. Én a teljes erőmmel azon vagyok, hogy minden lehetőséget megadjak neked az önképzésre. A blogon található bejegyzések és a tanfolyamok is ezt a célt szolgálják.

A Theta Healing alaptanfolyamot például kifejezetten ajánlom a coachoknak. Ez a jelenleg létező leghatékonyabb technika, amellyel személyiségfejlődést érhetsz el. Sőt, nem egyszerűen hatással lesz a személyiségedre, ujjá fogsz születni!

Így leszel még hatékonyabb coach.

Még nagyobb segítség az ügyfeleidnek.

Nagyobb rálátást kapsz majd a blokkoldásra, az érzelmi és a gondolati minták felderítésére. Továbbá a Theta Healing meditáció a mindfulnesshez, illetve a családi minták és problémák felderítésére egyaránt alkalmas.

Nemcsak az én tapasztalataim, de más coachok és Theta Healing konzulensek is azt mondják, hogy ez a két technika tökéletes párt alkot, hatékony eredményeket ér el. Egyszóval: bevált.

Emellett figyeld az eseménynaptárt, ahol a várható tréningeket és tanfolyamokat találod. Elképesztő áttöréseket és gondolatformáló tapasztalásokat szoktunk elérni például a tematikus tréningeken is, ahol a fejlődésre és az előrelépésre helyezzük a hangsúlyt.

És még egy fontos gondolat…

Jó coachból sok van, de kiváló coachból csak kevés.

Hozd ki magadból a legjobb énedet, és állj be közéjük!

Légy kiváló coach!

 

 

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!

Kolozsi Mariann
Kolozsi Mariann

2012 óta segítek ügyfeleim életvezetési problémáin Theta Healing® tanárként és Business Coachként. Ez idő alatt a módszereim számtalan különböző élethelyzetben segítettek. Lehetett szó akár egy szakítás utáni önbizalomválságról vagy egy cégvezetőt felemésztő stresszhelyzetről. Én a spirituális félrevezetések helyett egy valódi önismereten alapuló eszközt adok a kezedbe, amellyel felépíthetsz egy jobb életet.