Így hozd egyensúlyba a tested és a lelked

 

A test, a lélek és a szellem adja az egészséget, a boldogságot és a békét az életedben. Bármelyik hiányzik, vagy bárhol felborul az egyensúly, akkor egy idő után meg fognak jelenni a testi és a lelki tünetek.

Éppen ezért érdemes komplexen vizsgálni önmagad, mert sokkal bonyolultabbak és sokkal többek vagyunk, mint azt elsőre gondolnánk. Mára már egyre több tudós és orvos támasztja alá, hogy a betegségeknek lelki okai is vannak. Egyre több figyelmet kapnak azok, akik az intuíciójuk működéséről számolnak be vagy azok, akik egy kisebb csodával megegyező gyógyuláson mentek át, miután helyreállították magukban az egyensúlyt.

 

“Bölcs az, akiben találkozik egymással a természet és isteni minőség, teremtett és teremtő, test és lélek, az, ami lent van, és az, ami fent, akiben föld és ég egyesül egymással.”

Osho

 

 

A test és a lélek közös párhuzamai

Tehát léteznek már olyan tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy a betegségeknek lelki okai is lehetnek. Ezek általában azon alapulnak, hogy ha valaki életében egy negatív dolog történik, akkor arra a személy negatívan fog reagálni. Bármilyen esemény tartozhat ide, például elbocsátás, szakítás, igazságtalanság, sikertelenség vagy kudarc.

Ha a negatív érzések sokáig fennállnak, akkor ezek képesek konkrét fizikai tüneteket produkálni vagy betegséget kialakítani. A magyar nyelv kifejezőkészsége gyönyörű, ami képes visszatükrözni az ezzel kapcsolatos ősi tudást. Olyan hasonlatokról és képekről van szó, amelyeket manapság bár átvitt értelemben használunk, de valójában szó szerinti jelentése is lehet:

Ilyen például a “nem tudja megemészteni a problémát”, ami akár utalhat gyomorfekélyre és refluxra is. “Megszakad a szív”, vonatkozhat halálesetre vagy szakításra, amely után előfordulhat szívroham vagy egyéb szívprobléma.

 

A fizikai tüneteken és elváltozásokon kívül a mentális betegségekkel is számolni kell. Abban az esetben, ha valaki nem tud megérteni és elfogadni egy negatív helyzetet, az agya folyamatosan a problémán fog kattogni. Egy szakítás vagy egy elbocsátás könnyen rögeszmévé válhat bárki számára, ami miatt aztán jöhetnek a mentális és lelki betegségek, szorongás, stb.

 

Ezt követően pedig egy ördögi kör veszi kezdetét. A sok stressz és a felesleges izgalom hatással van az idegrendszerre. Az ilyen hosszan tartó állapot idővel aztán beleavatkozhat az alvási ciklusokba, a hatékonyságba, a mindennapos életkedvébe. Ezek nem pozitív, hanem negatív irányba változnak meg, amelynek köszönhetően nagyban romlik az életszínvonal.

 

Ezt az állapotot a test és lélek egyensúlyának helyreállításával lehet csak megoldani.

 

Milyen problémák merülhetnek fel, ha a test és a lélek nincs egyensúlyban?

  • Egészségügyi problémák (szív, gyomor, neurotikus betegségek)
  • Mentális betegségek (depresszió, szorongás, pánikbetegség)
  • Rossz közérzet
  • Álmatlanság, felületes alvás
  • Szociális készségek romlása
  • Hatékonyság romlása

 

 

Hogyan lehet egyensúlyba hozni a kettőt?

A mai rohanó világban először mindenképp tudatosítani kell, hogy felgyorsult az életünk. Új ritmust kell felvenni, ahol már minden gyorsan zajlik és nincs idő semmire. Ennek következtében nincs lehetőség normál tempóban feldolgozni az érzelmeket és az új élményeket.

Ilyen helyzetben könnyen túltölthető az idegrendszer, és ezért érdemes még a krízis beállta előtt (kiégés, depresszió, idegösszeomlás) kezelni a kialakult helyzetet. Ehhez az kell, hogy folyamatosan odafigyeljünk önmagunkra. Mindenki számára létezik egy működő megoldás, legyen szó relaxációról, meditációról vagy egyéb módszerről.

 

Bátran ajánlom figyelmedbe a Theta Healing meditációs technikát, hiszen segítségével könnyen megtanulhatod, hogyan zárd ki a világot. A Theta Healing alaptanfolyam elvégzésével működő megoldásokat kaphatsz kézhez, amelyek garantáltan jobbá teszik majd az életminőségedet.

Ajánlom még a személyiségfejlesztő technikákat, hiszen ezek segítségével gyorsabban feldolgozhatod a tapasztalt negatív élményeket. Ne feledkezz meg az aktív cselekvésről sem.

 

Szükséged lesz támogató légkörre. A negatív, lehúzó környezet könnyen kibillenthet az egyensúlyból. Ha például nem vagy elég kipihent, érzékenyebb lehetsz a külső hatásokra. Ez nem csupán az emberek bántó reakcióira, megjegyzéseire vonatkozhat, hanem olyan tényezőkre is, mint az éles zaj és fény vagy éppen a szagok.

A kialvatlanság mellett hasonlóan hathat rád az éhségérzet, a mozgáshiány vagy a folyadékhiány, a rossz minőségű, felesleges táplálék, a családi és a baráti kapcsolatok hiánya vagy éppen a konfliktusok.

Meg kell tanulnod kezelni az érzelmi, testi problémákat és a felmerülő helyzeteket is. Ezek szükségesek ahhoz, hogy meg tudd előzni az egyensúlyból való kibillenést.

A pozitív kapcsolatok meglétének nagy jelentősége van ebben. A szeretet, a támogatás és a megértés nagyban segítik a mindennapi harmónia fenntartását és részt vehetnek a helyreállításban is.

 

Mi áll amögött, ha az egyiket elhanyagolod?

Abban az esetben, ha felborul az egyensúly vagy az egyik vagy pedig a másik irányba tolódsz el. Azok az emberek, akik a testre helyezik a hangsúlyt, állandóan keresnek valamit, de nem tudják, hogy mit. Tapasztalataim szerint ez a típus általában a férfiakra jellemző, de bizonyos mértékben a nőknél is előfordulhat. Ebben az esetben ajánlatos az önismeret és a személyiség fejlesztése, részvétel egy coachingon vagy kipróbálni a Theta Healing meditációs technikát.

A másik eset leginkább a hölgyekre jellemző. Ők természetükből adódóan könnyebben belemerülnek a lelki folyamatokba, szívesen fejlesztik önmagukat. Ez azonban az egyensúly megléte nélkül semmit nem ér, ezért a fizikaira is hangsúlyt kell fektetni.

 

Hogyan hat a megfelelő egyensúly az életedre?

Fontos leszögezni, hogy az egyensúly nem olyan dolog, amit csak egyszer el kell érni, aztán örökre megmarad. Éppen ellenkezőleg, mert folyamatos szellemi és fizikai munkát igényel. Azonban a befektetés idővel egyértelműen megtérül. A kiegyensúlyozottság eléréséhez szükséges az elegendő alvás és mozgás, a megfelelő társas kapcsolatok megléte, az önismeret és az önfejlesztés, a relaxáció, a hobbi és a kreativitás.

Abban az esetben, ha ezek megvannak és szívesen is végzed őket, van esélyed kialakítani az egyensúlyt. Ha sikerült elérned és egy bizonyos ideig fenntartanod, akkor egésznek, teljesnek érezheted magad, úgy tapasztalod, minden jól megy az életedben. Elegendő időd jut mindenre, megfelelően tudsz törődni a körülötted lévő emberekkel. Nagyobb türelemmel fogsz másokhoz viszonyulni és lesz energiád meghallgatni a szeretteid mondanivalóját és problémáját.

A test és a lélek összhangja egy nagyon tág fogalom, ugyanis mindenki számára máshol van szükség a fejlődésre. Ez abból a természetes folyamatból eredeztethető, hogy minden egyes ember más, eltérnek az életkörülmények és az életutak.

Hiába különböző problémákkal szembesülnek az emberek, a test és a lélek összhangjára való törekvés egységes mindenkinél. Ehhez viszont nem elég csak elméletben tudatosítani a módszert, hanem meg kell változtatni az életviteleddel kapcsolatos gondolkodásmódot.

 

Ha úgy érzed, segítségre szorulsz, ne félj külső emberhez fordulni!

 

Remélem felkeltette a figyelmed ez a cikk, hogy mennyire fontos a testi és lelki egyensúly, és hogy felismerted az életednek azon részeit, azon pontjait, ahol frissítésre, változtatásra van szükség.

Kezdj el Te is változni, változtatni, hidd el, megéri. Rengeteg profitja lesz számodra az életben.

 

Amennyiben érdekel a személyiségfejlesztés, vagy mások segítése ezen az úton, vagy egyszerűen csak úgy érzed, hogy egy kis támogatásra van szükséged, akkor gyere el az ingyenes nyílt napra. Sőt, akkor is várlak szeretettel, ha bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy a tréningjeim neked valók-e. Ismerj meg személyesen, szívesen válaszolok a kérdéseidre is.

 

Emellett készültem Neked két AJÁNDÉKKAL:

Az egyik az 5 részes „A siker lépcsőfokai!” anyag, a másik pedig a 3 részes Theta Healing gyorstalpaló, az „Élj úgy, ahogy igazán szeretnél!”. Szerezd be mindkettőt!

 

Továbbá hamarosan indul life coaching tanfolyamom, ahol az elsajátított technikákat a mindennapi kapcsolataidban és a magánéletedben is tudod alkalmazni.

Többé nem lesz olyan probléma, amit ne tudnál egyedül megoldani!

Kattints a linkre a részletekért és regisztrációhoz.

 

Szép napot,

Mariann

 

***

Ha hasznos vagy figyelemfelkeltő lenne ez a cikk egy ismerősödnek, kérlek küldd el neki.

***

 

Ha érdekelnek a tréningjeim, képzéseim, kattints az Eseménynaptárhoz.

Itt pedig az online is elérhető tananyagokat találod.

 

 

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!