Lelki problémák leküzdése: tudd, hogy nincs lehetetlen

Vannak olyan hosszan tartó állapotok, amikor a reménytelenség, a zűrzavar és a kilátástalanság uralkodik az életedben. Abban az esetben, ha ezek látszólagosan csak minden ok nélkül jelentkeznek, nagy valószínűséggel lelki problémákkal nézel szembe. A komolyabb állapot fennállásához 1,5-2 hónapnak kell eltelnie, ugyanis ekkor már nem csak egy múló rossz kedvnek számít, hanem egy olyan helyzetnek, amivel mindenképp kezdened kell valamit.

A lelki problémák igen széles repertoárral rendelkeznek. Ide tartozik a depresszió, a szorongás, a pánikbetegség, az elveszettség érzete, a motiválatlanság. Ilyenkor bármennyire is próbálkozol, nem tudsz egyről a kettőre jutni és egy ördögi körbe ragadva érzed magad.

“Figyeld meg az életet: látsz valahol szomorúságot? Láttál már valaha depressziós fát? Vagy láttál már valaha szorongó madarat? Vagy idegbeteg állatot? Ugye nem? Az élet egyáltalán nem ilyen. Csak az ember tévedt el valahol.”            (Osho)

Lelki problémák leküzdése szakember segítségével

A lelki problémák kapcsolata a modern életstílussal

Manapság szerencsére kezd feloldódni az a tabu, hogy a lelki betegségekről beszéljünk. Alig egy évtizede még komoly hátránynak számított, ha valaki ilyen problémákkal küzdött. Még az is felmerülhetett, hogy a környezete félreértelmezte, félreismerte az adott helyzetet, és az illető ennek köszönhetően megbélyegzésre került. Ma azonban kezdünk megnyílni és bátrabban merünk a lelki folyamatokról beszélni, ami figyelembe véve az eddigieket, nagy előrelépésnek számít.

A mentális betegségek forrása, legyen az bármennyire is meglepő, a jóléti társadalomban gyökerezik. A hormonális agyi funkcióink túlélésre vannak programozva, amelyeket az idők folyamán csoportban próbáltunk megoldani. Természetesen az őskori helyzetből kiindulva ez nem egy romantizálni való folyamat, pusztán arról van szó, hogy csapatban nagyobb esélye volt az embernek a túlélésre. Mivel erre már nincs szükség, a városiasodás fejlődésével részesei lettünk az elmagányosodásnak

Az újonnan felnövekvő generáció már híján lesz a társas kapcsolatokhoz szükséges szociális készségeknek. Ez a probléma már önmagában súlyos, de ehhez még hozzájárul az anyagias, teljesítményorientált gondolkodás is. Ezeknek köszönhetően folyamatosan hajtjuk saját magunkat, nem hagyunk időt a pihenésre, kikapcsolódásra, így pedig nem csoda, ha idővel megjelenik a szorongás, a depresszió és a kiégés. Az orvosi adatok szerint átlagosan minden jóléti társadalomban élő ember minimum egyszer az életében megtapasztalja a pánikrohamot, ami pontosan elárulja, milyen mentális egészséggel rendelkezik a nyugati társadalom.

A női és a férfi problémák sajátosságai

Annak ellenére, hogy mindkét nemet nagyjából ugyanazok a lelki problémák kísértik, az még nem jelenti azt, hogy ugyanaz képezi az adott gond gyökerét.

A nőknek egyszerre több szerepben kell helytállniuk. Legyenek jók a szakmájukban, támogassák a párjukat és a családot, neveljenek gyermekeket, és ezen kívül még foglalkozzanak a saját fizikai, szellemi és mentális egészségükkel is. Mivel a család, a gyerekek tekintetében felelősséget kell vállalni mások iránt, a munkahely pedig elengedhetetlen az anyagi támogatás miatt, a így legtöbb esetben nem marad idő a minőségi és elegendő öngondoskodásra.

A férfiak esetében is jelen van a szerepkonfliktus. Ők általában a társadalom anyagias és teljesítményorientált elvárásaival néznek szembe, amik a végtelenségig hajszolják őket a munka világában. Még mindig létezik az az elképzelés, hogy egy férfinak keménynek és erősnek kell lennie, pihenésnek és érzelmeknek helye nincs. Ebből adódóan nem csoda, hogy a férfiak a nyugati társadalomban átlagosan rövidebb ideig élnek, ráadásul belőlük hamarabb lesz alkoholista, míg a másik nem a depressziós megbetegedésekkel küzd.

Lelki problémák megjelenése

A hosszú távú következmények

Az állandó problémák és a szorongás megléte idővel aztán krónikus depresszióhoz és egyéb generalizált szorongásos zavarokhoz vezethet. Ebben az esetben komolyabb életminőség-romlás tapasztalható. Ez egyrészt megnyilatkozhat motiválatlanságban, alvási zavarokban, de akár egészségügyi elváltozásokat is okozhat.

Louise E Hey és kollégái már az elmúlt évtizedekben kimutatták, hogy bizonyos betegségek kialakulása visszakövethető a lelki problémákra. Ilyen lehet például a magas vérnyomás, a szívritmus-zavarok, a migrén, de a felsorolás még sokáig folytatható. A rendesen fel nem dolgozott érzelmi traumák idővel valamilyen betegség formájában megnyilvánulhatnak.

Mikor van szükség segítségre?

A segítségkérés semmi esetben sem gyengeség, hiszen beismerni és felvállalni ezt nagy bátorságra vall. Arra szocializáltak minket, hogy tartsuk meg magunknak a problémáinkat és még a legközelebbi barátokkal, családtagokkal se beszéljünk róla. Ez azonban ahhoz vezet, hogy ennek köszönhetően az életben egyre több hátráltató tényező jelenik meg és minden nap tele lesz felesleges kihívásokkal.

Ilyen helyzetben érdemes coachtól, pszichológustól vagy pszichiátertől segítséget kérni. Ha elhatároztad magad, hogy valamelyiknél látogatást teszel, ne feledkezz meg tájékozódni, mert nem mindegyik segítő szakma való az adott személyiségre vagy helyzetre.

Egy coach például remek preventív eszköz lehet, így a jövőben a stressz, kihívásokkal teli helyzetekre jobban fogsz reagálni. Konkrét problémára viszont jobb megoldás lehet a pszichológus, pszichiáter, aki a tüneti kezelések mellett idővel képes feltáratni veled a probléma valódi gyökerét.

Hogyan tehetsz személyesen a lelki egészségért?

A lelki egészség egyáltalán nem elhanyagolható dolog, hiszen ha nem foglalkozol vele eleget, akkor kockáztatod a pszichoszomatikus betegségek megjelenését. Ezek olyan testi tünetek, amelyeknél nem lehet konkrét fizikai elváltozást megfigyelni, de jelenlétük mégis megkeserítik az életet. Éppen ezért az ezzel kapcsolatos megelőzés kulcsfontosságú.

Ne vedd félvállról a téged ért napi stresszt,  a rossz minőségű alvást és a nem megfelelő táplálkozást. Az ilyen hétköznapi dolgok mellett foglalkoznod kell még az önismerettel is, hiszen ennek hiányában előfordulhat, hogy olyan dolgokat tervezel megvalósítani, amiket valójában nem is te akarsz. A társadalom által elvárt tényezők komoly nyomást helyeznek bárkire és megvalósításuk egyfajta felesleges energiabefektetésnek minősülnek, ráadásul csak az idődet vesztegeted az ilyenekkel.

A stresszt könnyen csökkentheted a rendszeres meditációs és relaxációs technikák segítségével. Ajánlom a Theta Healing meditációs módszert, amellyel könnyen elérheted a pihentető állapotot, az ásási technikák segítségével pedig megszabadulhatsz a téged gátló negatív tényezőktől, hitrendszerektől.  Ha komolyabban érdekel, elsajátíthatod az általam tartott kurzus keretein belül.

A gyermekek lelki problémái

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a téged érintő lelki problémák hatással vannak a környezetedben élőkre, legfőképpen a gyermekekre. Fiatal koruk miatt érzékenyen érinti őket mások depressziója, szorongása, és ezekből adódóan ők is tükrözni kezdik a családban tapasztalt mintákat.

Mindezek mellett a rohanó világnak köszönhetően hatványozottabban megjelenhetnek náluk az étkezési zavarok, a beilleszkedési képtelenség, a rossz szociális készségek, de akár komolyabb neurológiai elváltozás, mint például az autizmus is.

A tartós stresszes állapot és a családon belüli feszültség semmi esetre sem elhanyagolható, hiszen a gyermekek többet képesek felfogni és érzékelni a felnőttek viselkedéséből, mint azt elsőre elképzelni lehet. Ilyen esetben nagyobb odafigyeléssel kell viseltetni a gyerek iránt, és igenis a szülőnek kötelessége felismerni a problémát. Minél hamarabb észreveszed a kialakult helyzetet, annál hamarabb lehet hatékonyan orvosolni azt, és így nem szenved hosszan tartó lelki károsodást a gyermek.

A lelki betegségeket még nem övezi olyan nagy óvatosság, mint a fizikaikat, de legalább már megindult róla egy diskurzus. A Theta Healing meditációs technika is ezt a vonalat erősíti, hiszen az itt kiküszöbölésre kerülő hitrendszerek és negatív berögződések ugyanazok, amelyek a mentális problémákat is okozzák.

Mivel az ilyen jellegű dolgok hatással vannak a környezetedre, a gyermekekre is, ezért felelősséget kell vállalnod a saját állapotodért. Saját magad és a szeretteid érdekében is kötelességed segítséget kérni coachtól, pszichológustól vagy pszichiátertől, és az általuk javasolt technikákkal dolgozni önmagadon, a lelki egészséged és a harmónia visszaállításán.

 

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!

Kolozsi Mariann
Kolozsi Mariann

2012 óta segítek ügyfeleim életvezetési problémáin Theta Healing® tanárként és Business Coachként. Ez idő alatt a módszereim számtalan különböző élethelyzetben segítettek. Lehetett szó akár egy szakítás utáni önbizalomválságról vagy egy cégvezetőt felemésztő stresszhelyzetről. Én a spirituális félrevezetések helyett egy valódi önismereten alapuló eszközt adok a kezedbe, amellyel felépíthetsz egy jobb életet.