Miért éri meg meditálni és milyen hatásai vannak, ha hosszú távon, rendszeresen meditálsz?

 

Tény, hogy a világon naponta több millió ember meditál napi szinten. A kérdés az, hogy miért teszi ezt napi szinten több millió ember, és mit lehet a meditációval hosszú távon profitálni?

Szeretem a tudományosan alátámasztott, bizonyított tényeket, a bizonyítékokat. Gondolom te is. Ezért ebben a cikkben összegyűjtöttem mindazt, ami jelenleg a meditációról és a meditáció kutatásának eredményeiről érdekes lehet a számunkra.

Engem személy szerint mindig érdekelt, hogyan tudok többet kihozni az életemből, hogyan tudok egészségesebb, boldogabb, hosszabb életet élni. Nézzük, mit ad az életünkhöz és ehhez a témakörhöz a meditáció a tudományos kutatások alapján!

 

A meditációval az elmúlt 30 évben jelentős számú kutatás foglalkozott. Számos kutatás tárgya volt a meditáció, és hatása az emberi szervezetre, pszichére és a különböző betegségekre.  Nemcsak a fiziológiai, de pszichológiai hatásait is kutatták a rendszeresen gyakorlott meditációnak.

Évek óta figyelemmel kísérem a meditációs kutatásokat, melynek egyik fő alakja Dr. David Shapiro PhD pszichológus professzor. Az ő tudományos kutatása alapján a meditáció hasznos

  • a kardiovaszkuláris betegségek esetében – ez a szív – és érrendszeri betegségeket jelenti
  • a krónikus fájdalom esetén – hosszan tartó fájdalom érzés esetén
  • a szorongásos és pánik betegségekben,
  • a szenvedélybetegségekben,
  • a bőrbetegségekben,
  • a depresszív tünetek csökkentésében

 

A tanulmány a Handbook of Positive Psychology-ban jelent meg (Szerk. Snyder, Oxford University Press, 2001.)

 

Szomorú tény, de jó ha tudod, hogy Magyarországon A KSH adatai alapján évente körülbelül 66 ezer ember hal meg  szív- és érrendszeri megbetegedések miatt (2011-ben adat, de ez a szám csak emelkedik.)

Évente mintegy 32 ezer ember hal meg rosszindulatú daganatos betegség következtében, és a szorongás népbetegség: a lakosság 20%-a szorong! A szorongáshoz hozzákapcsolják az aggodalmaskodást, idegességet, feszültséget, nyugtalanságot, ingerültséget, stresszes állapotot.

A világon a felmérések szerint a szorongók száma körülbelül 300 millió fő lehet. 300 millió fő! Egy ausztrál felmérés szerint pedig öt kamaszból kettõnek volt már szorongásos rohama!

Ha jobban belegondolunk, ez azt jelenti, hogy ezek a történetek, ezek a sorsok itt élnek köztünk. Lehet, hogy a legközelebbi családtagod, a gyermeked, a párod, a szomszédod, a legjobb barátod, a főnököd, a munkatársad, a postás vagy a éppen te vagy ebben a helyzetben. Igen. Bárki lehet a mai világban ebben a helyzetben. Akár te is, akár én is.

Rengeteg információ, elvárás, feladat zúdul a nyakunkba nap mint nap, és az állandó nyomás, feszültség, a folyamatos rohanás ide vezet sajnos. Ezért tartottam és tartom a mai napig fontosnak, hogy foglalkozzunk a megoldással! Keressük meg a kivezető utat, a kulcsot egy élhetőbb élethez!

Én ezen vagyok ennek a cikknek az írásával és a küldetésemmel is, amit már 2012 óta csinálok – és van eredménye!

Látom a hasznát, a sikereit, a kézzel fogható hatásást nap mint nap nemcsak a saját életemben, de a klienseim, ügyfeleim, tanítványaim életében is.

Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni a meditációról, ha még soha nem hallottál róla! Mi ez egyáltalán?

A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és az elménk tudatosan megpihen, megnyugszik, miközben a külső ingerek helyett a belsőnkre koncentrálunk.

A meditáció egyszerű jelenlét az „itt és most”-ban. A meditáció nem elmélkedés vagy gondolkozás – a közhiedelemmel ellentétben.

A meditációt évezredek óta, több kultúrában sikerrel alkalmazzák, mivel számtalan előnye van. A meditáció gyakorlása minden szinten hat: a testünkre, elménkre és az érzelmeinkre is.

 

 

A rendszeres meditáció hatására kutatások szerint

  • meditáció közben lassul a légzésünk. Ennek hatására lassul a szívverésünk, így csökken a vérnyomásunk, és nyugodtabbakká válunk. Ezáltal egészségesebbek leszünk.
  • mivel meditáció közben az elme megnyugszik, pihen, így a meditáció segíti a koncentrációt. Segít jobban fókuszálni, ezáltal javul a memóriánk, jobban tudunk tanulni, emlékezni és javulnak a kommunikációs képességeink.

Ezek pedig hatással lehetnek nemcsak az iskolai, de munkahelyi előmenetelünkre, így a fizetésünkre, a megítélésünkre és társadalmi előmenetelünkre is. Ne felejtsük el a munkahelyi és magánéleti kapcsolatainkban bekövetkező pozitív változásokat, ha fókuszáltabbak vagyunk a kommunikációnk során (és emlékszünk mindenre, ami korábban elhangzott)

  • mivel a rendszeres meditáció hatására megkönnyebbülünk a mindennapi rohanás, stressz nyomása alól, így hosszú távon kevésbé leterheltnek érezhetjük magunkat, ezáltal növekedhet az elégedettség és boldogság érzésünk (ez sem elhanyagolható a mai világban szerintem)

 

A meditációról összegyűjtöttem, hogy a kutatások alapján milyen egészségügyi probléma megoldásában segíthet:

(a gyűjtésem nem teljes körű, ahhoz kevés lenne ez a cikk, így is hosszú lesz – köszönöm ha végigolvasod, megéri!)

 

A Yale egyetem kutatói funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) segítségével vizsgálták kezdő és már régóta meditálók agyát meditáció közben.

Massachusettsi Általános Kórház pszichiátereinek vizsgálatában 16 önkéntes vett részt meditációs tréningen. Agyi struktúráikról két héttel a meditáció kezdete előtt, valamint a nyolchetes, stresszoldó meditációs tréninget követően is MRI-felvételeket készítettek.

 

Kontrollként a kutatók ugyanabban az időszakban MRI-felvételeket készítettek 17 nem meditáló emberről.

A meditáló csoport átlagosan napi 30 percet meditált. Nyolc hét után, a kutatás lezárásakor jelentős pozitív változásokról számoltak be az életükben. A változásokat alátámasztották az MRI-felvételek is. (tehát nem csak beképzelték, vagy rózsaszín spiri blabla volt)

A kutatásban a rendszeresen meditálók agyának a szürkeállomány sűrűségének növekedését mutatták ki az MRI felvételek! A kutatás során a résztvevőknél leginkább a hippocampus erősödött, az agynak az a területe, amely kulcsfontosságú a tanulás, emlékezés szempontjából.

Tudományosan bizonyított tény, kimutatható, hogy 8 hét rendszeres, napi szintű (átlagban 30 perc meditációval) meg tudod változtatni az agyad fizikai szerkezetét, és ezzel az egész életed! Ez még nem minden!

A kutatásban résztvevők egybehangzóan a stressz jelentős  csökkenéséről számoltak be életükben.

 

Kíváncsi vagy miért?

 

A kutatók ezt is kimutatták: a hippocampus növekedésével párhuzamosan az amygdala, az agynak az a része, amely a stresszel, dühvel, agresszióval kapcsolható össze, jelentős szürkeállomány-sűrűség csökkenést mutattak ki.

Tehát így tudod megváltoztatni az agyad, az érzéseid, a gondolataid, a szokásaid, és az életed. Meditációval.

A kutatás nem lenne hiteles, ha a kontrollcsoportról nem tennénk említést: a kontrollcsoport tagjaiban a kutatás ideje alatt semmilyen hasonló változást nem figyeltek meg. Tehát sem az agyuk nem változott, sem az életük. Minden maradt a régiben, ment tovább, ahogy eddig is.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a gyakorlott meditálók csökkenteni tudták az agy úgynevezett alaphálózatának (DMN, default mode network) aktivitását, amely többek között a gondolatok elkalandozásáért, a koncentrációhiányért, a nyugtalanságért és hiperaktivitásért is felelős, illetve jellegzetes változásokat mutat Alzheimer-kóros betegekben.

Tehát a felsoroltakban jelentős javulást értek el az évek alatt, és jelentősen csökkenteni tudták az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

A kutatók szerint egy nyolc hetes napi rendszerességgel végzett meditációs sorozat már mérhető változásokat eredményezhet az agy emlékekkel, empátiával és stresszel kapcsolatos agyterületein is!

Újabb bizonyíték, hogy a meditáció igenis kézzel fogható fizikai hatással van az agyadra! Ez óriási! Ráadásul az elmúlt évtizedekben egyre több vizsgálat van a meditáció agyra és a szervezetre kifejtett hatásairól. Ez csak egy volt a sok közül.

A vizsgálat különlegessége, hogy elsőként igazolta tudományosan: a meditáció hatására az agy szürkeállományában mérhető változások mehetnek végbe, azaz a kutatás résztvevői nem csak a meditációs „pihenés” miatt érezhették kellemesen magukat a nyolchetes kísérlet után, hanem azért is, mert konkrét fizikai változások történtek az agyukban, és a korában felsorolt területeken, melyek hatással voltak az életükre!

“Bár a legtöbb ember a meditáció szó hallatán elcsendesedésre, fizikai relaxációra asszociál, a rendszeresen meditálók régóta beszámolnak a befelé fordulás kognitív és pszichés előnyeiről. Ráadásul egy reggeli meditáció pozitív hatása rendszerint egész nap kitart” – áll az amerikai Massachusettsi Általános Kórház pszichiátereinek a kutatásról kiadott sajtóközleményében.

Egyre többen foglalkoznak ezzel a témával, egyre több magánembert, vállalkozót és tudóst érdekel a téma: hogyan tudom biztonságosan, mégis hatékonyan javítani az életem, az egészségem. Engem is ez indított el az úton.

Számomra fantasztikus felismerés, hogy az agy mennyire plasztikus (alakítható) és mennyire befolyásolhatjuk fizikailag, ha tudjuk mit és hogyan érdemes csinálnunk annak érdeklében, hogy a vágyott hatást és változást érjük el.

Mekkora lehetőség van a kezünkben azzal, hogy egy egyszerű meditációval javíthatunk a közérzetünkön, életminőségünkön! Fantasztikus lehetőség szerintem – te is egyetértesz?

(Ezt az amerikai Massachusettsi Általános Kórház pszichiátereinek a kutatásról kiadott sajtóközleményében olvashatod el te is.)
https://medicalxpress.com/news/2011-01-mindfulness-meditation-brain-weeks.html

A tanulmány a Psychiatry Research: Neuroimaging című pszichiátriai szaklap számában jelent meg

Psychiatry Research: Neuroimaging című pszichiátriai szaklapban

Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092549271000288X

 

Lassítsd az öregedést!

 

Mindig is érdekelt, hogyan lehet lassítani az öregedést. Nem tudom tudtad-e, de néhány éve kiderült, hogy a tartós stressz hatására a sejtek gyorsabban öregednek.

Ne aggódj, van megoldás! A folyamat gátolható: nemrég először sikerült bizonyítani, hogy az életmódváltás jótékony hatása a sejtek, a gének szintjén is kimutatható.

Egyre többen vannak, akik hajlandók tenni valamit az egészségükért: leszoknak a cigiről, próbálnak egészségesebben enni, természetes alapanyagú élelmiszereket vásárolni, próbálnak mozogni (amennyire idejük engedi), megtanulnak meditálni.

 

A következő nagy lépés és lényegi megoldás a stresszoldó technikák, többet között a meditáció széles körű elterjedése lenne. (Nekem is ez a misszióm, és évek óta ezen dolgozom kitartóan)

Hiszem, hogy ha a meditációt együtt alkalmazzák az emberek a fent említett egészségesebb étrenddel, mozgással, sokkal jobb eredményeket érhetnének el nemcsak az egészségük, de életük minden területén.

 

Stresszcsökkentés meditációval

Miért fontos annyira a stressz csökkentése és miért érdemes ezzel a témával foglalkoznod?

 

Sajnos a tartós és hosszú távú stressz kimutatható módon, tehát mérhetően öregíti a sejteket.

Az elmúlt évtizedekben elkezdték vizsgálni a napi stressz sejtekre kifejtett hatását. A tudományos vizsgálatok eredményei egyértelműen kimutatják, hogy ha sok stressznek vagyunk kitéve a mindennapok során, az megnövelheti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is.

A sok napi stressz és a következő elváltozások kialakulása között egyértelmű kapcsolatot fedeztek fel a kutatók:  a szív szív- és érrendszeri betegségek, különböző mentális megbetegedések és a depresszió. A stressz öregíti a sejteket, és gyorsítja az elhasználódásukat, ezáltal növeli a betegségek kialakulásának kockázatát

Most biztos azon gondolkozol, hogy mi a kapcsolat a stressz és az egészségromlás között biológiailag?

Ahogy korábban is írtam, a mindennapi megnövekedett stressz hatására a sejtek gyorsabban öregednek. Ennek az az oka, hogy gyorsabban elhasználódnak az úgynevezett telomerák/telomerek.

A telomerek, ha emlékszel még a biológia órán tanultakra – a sejtek genetikai anyagát, a kromoszómákat (DNS-molekulákat) védő külső szakaszok. A DNS, vagy más néven dezoxiribonukleinsav (közismert magyar rövidítése: DNS) a nukleinsavak csoportjába tartozó összetett molekula, amely a genetikai információt tárolja magában, ez az örökítőanyag.

 

 

Az örökítőanyag teszi lehetővé egyik generációról a másik generációra a biológiai információk átadását. Mindent, ami lehetővé teszi, hogy két sejtből végül egy kész emberi lény fejlődjön ki az anyaméhben. A DNS nélkülözhetetlen a fajfenntartás érdekében.

Ha roncsolódik az örökítőanyag – különböző okok miatt – akkor a hihetetlen fontos információk is roncsolódhatnak, és ilyenkor következik be sajnos hogy betegen, különböző hiányosságokkal születnek gyerekek, vagy meg sem tudnak születni, és ilyenkor történik a sokszor érthetetlen spontán vetélés.

Szomorú történeteket ismertem meg én is az elmúlt években ezzel kapcsolatban.

Sokszor munkahelyi vagy környezeti szennyezés, túl stresszes munkahely, teljesítménykényszer, elvárások, lakáshitel, adósságok, alacsony önértékelés, negatív párkapcsolat, felboruló napirend, plusz kilók, emiatt kialakuló hormonális problémák nehezítik a gyermekvállalást, és sajnos ezek is mind hatással vannak – mivel ezek a körülmények stresszt okoznak az emberi szervezetben – a régen várt gyermekáldásra.

Egy újabb fontos adalék, hogy miért küzdenek manapság olyan sokan a meddőséggel. Sokaknál tapasztalataim szerint ez az egyik meghatározó ok – és viszonylag könnyen megoldható életmód változtatással, stresszkezeléssel.

 

 

Kanyarodjunk vissza a telomerekre. A DNS szál két végén találhatóak, és nagyon fontos szerepük van. A telomerek védőrétegek, olyanok, mint egy kis kupak a DNS szál végén. Védik, óvják az örökítőanyagot a sérüléstől. Ahogy öregszünk, a telomerek egyre rövidülnek, végül eltűnnek a DNS végéről, és ilyenkor következnek be a különböző problémák, vagy ha a sejt képtelen a további osztódásra, a sejt elpusztul.

A sejtek pusztulásának következménye a sejtekből felépülő szövetek, az azokból felépülő szervek, végül az egész szervezet halála. Ebből is láthatod, hogy ez egy fontos téma, és szerintem fontos, hogy megértsd és átlásd az összefüggéseket.

A képen: a kék színnel jelölt kromoszónák végein a sárga pontok a “védősapkák”, a telomerák. Ezek a védősapkák folyamatosan kopnak a sejt osztódásai során, és amikor elfogynak, a sejt elpusztul.

(Számomra a mai napig döbbenet, hogy többet tudunk a kétismeretlenes egyenletekről, de a saját testünk működéséről alig tudunk valamit tapasztalataim szerint. Ez pedig azt az egészségügyi helyzetet eredményezi, amiben jelenleg is élünk.) De térjünk vissza a telomerekhez.

 

A telomer a  sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. Minden osztódásnál a a DNS lánc vége egy kicsit rövidül. Ez addig nem probléma, amíg a DNS szál végén található a DNS-t védő telomerek rövidülnek, és a DNS nem károsodik. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy a DNS-e és a benne lévő értékes génkészlet sérülne.

 

Tudtad, hogy az emberi sejtek átlagosan ötven osztódásra képesek anélkül, hogy a DNS sérülne? Ezután sajnos a DNS sérülése már elkerülhetetlen, hiszen elkopott a telomer rész, és az osztódásnál a DNS károsodik.

 

Egyrészt probléma, hogy a megnövekedett mindennapi stressz hatására a DNS-t védő telomerek gyorsabban kopnak, így gyorsabban érünk el ahhoz a szakaszhoz, amikor már a DNS is károsodik.

A másik probléma, hogy a telomer résszel már nem rendelkező kromoszómák különböző problémákat okozhatnak – végeik összekapcsolódhatnak, stb. Így az új sejtek életképtelenek lesznek és további osztódásra alkalmatlanok lehetnek, ezzel pedig beindulhat egy negatív folyamat a szervezetben.

 

Mi határozza meg, hogy milyen hosszan élünk? Milyen gyorsan osztódnak a sejtjeink?

Egyrészt a biológiai óránk határozza meg, hogy milyen hosszan élhetünk. Másrészt mi is tudjuk a sejtek élettartamát növelni, (ezáltal a saját élettartamunkat is növelni) ha lassítjuk a telomerek rövidülését az életmódunkkal, és az életvitelünk lassításával.

 

Fontos kérdés akkor, hogy hogyan tudjuk lassítani a telomerek rövidülését?

Egyrészt a környezetünkből érkező mindennapi ingerek mérséklésével, amire szervezetünk stressz választ ad (ez mindenkinek más) erre egy remek megoldás a meditáció. Érdemes felülvizsgálnunk a környezetünk, az életmódunk, élet- és munkakörülményeink.

A felesleges stresszfaktorokat kizárni, és minél több olyan tevékenységet behelyezni a mindennapjainkba, ami a lassabb, nyugodtabb életvezetést támogatja. Ilyen például a rendszeres meditáció, a nyugodt érzelmi és lelki életet elősegítő tevékenységek pl. kézművesség, művészet, éneklés, tánc, sport, közösségi és lelki élet.

A Hamburgi Egyetem kutatóinak eredményei szerint például a rendszeres és kitartó edzés például lassíthatja telomerek rövidülését.

Robert A. Weinberg: Ha egy sejt megkergül – Hogyan alakul ki a rák; Vince Kiadó, 1999

 

Ez a rész volt az egyik kedvencem biológiából anno. Annyira, hogy majdnem ebben az irányban tanultam tovább. Ha nem is erre vette az egyetemi pályafutásom az irányt, csak úgy alakult az életem, hogy most ezzel foglalkozom. Ilyenkor gondolkozom el néha, milyen érdekes az élet, nem igaz? Csak oda terel az élet, amivel dolgunk van, ha hallgatunk a belső hangunkra.

 

Mára bebizonyosodott, hogy az öregedésnek semmi köze az évek múlásához, hanem a sejtek károsodásának eredménye.”

Dr William Amzallag

 

A telomerazkutatás egyre jobban előtérbe került az elmúlt évtizedekben, azonban csak nemrég óta tudjuk ezeket a fontos információkat és összefüggéseket.

2009-ban Elisabeth Blackburn orvosi-élettani Nobel-díjat kapott a telomerázkutatásért, mert felfedezte a telomeráz enzimet. Elisabeth a díj átvételekor tartott előadásában hivatkozott Selye János stresszelméletének biológiai hatásaira. Ennyire fontos és meghatározó a stressz és a stressz sejtjeinkre kifejtett hatása – amely nagymértékben meghatározza az életünk minőségét és mennyiségét is.

Sajnos túl kevesen tudják ezeket az összefüggéseket, és még kevesebben vannak, akik megértik ennek fajsúlyosságát, és hosszú távú hatását az emberi életre. Pedig ez a kulcs, ha hosszú, boldog, elégedett és egészséges életet szeretnél élni. Ennyire egyszerű. Egészséges sejtek egészséges szöveteket, szerveket, és szervezetet eredményeznek, amely biztosítja a hosszú és egészséges életet.

Érdemes megtanulnunk ennek a hogyan-ját – persze, csak ha szeretnénk hosszú és egészséges életet élni.

Mit lehet tenni a tartós stressz ellen?

A legjobb, ha meg tudjuk oldani a tartós stressz kiváltó okát, és ezzel meg tudjuk oldani magát a problémát. Ha a stresszhelyzetet nem tudjuk megszüntetni, akkor jobb híján marad a stresszel való megküzdés. A legjobb, ha elsajátítunk stresszoldó technikákat, amint azt már fentebb is írtam, és elkezdjük rendszeresen használni  a mindennapi életünkben.

Szerintem életbevágóan fontos lenne a stresszoldó technikák, mint pl. a meditáció, és egyéb módszerek széles körű elsajátítása, és mindennapjainkba való integrálása, beépítése. Ezzel meg tudnánk előzni hosszú távon több egészségügyi és mentális problémát és addigis sokkal boldogabban, kiegyensúlyozottabban, kevesebb stresszel élhetnénk.

Én ezen dolgozom, és ennek a cikknek a megírásával is ez a célom, hogy minél többeteknek tudjak segíteni.Ugyanis:

 

Van megoldás!

 

Ha eddig elolvastad, gratulálok, nagyon kitartó vagy! Még egy kis adalék a teljes képhez:

A meditáció tudományos vizsgálata során kiderült, hogy a rendszeresen meditáló emberek immunrendszerének sejtjei lassabban öregednek, tehát a meditáció segítségével tovább élhetünk egészségesen. Az eredmény úttörő előrelépés a pszichoszomatikus jelenségek, a lelki és a testi folyamatok összekapcsolódásának megértése felé.

Hoztam még egy érdekes kutatást. Clifford Saron idegtudós (University of California, Davis) vezet egy kutatást, ahol az amerikai Shambhala Mountain Centertben meditálókat vizsgálták. (A központ 1970 óta fogadja a meditálókat). Itt tudományos módszerekkel vizsgálják, hogy a meditációnak milyen hatásai vannak a szervezetre.

A vizsgálatokba 60 meditációban gyakorlott embert vontak be három hónapra. A csoport egyik fele, 30 fő meditációs gyakorlatokon vett részt, átlagban napi hat órában.  A csoport másik része, a fennmaradó 30 fő kontrollként szolgált. Mind a hatvan főnél pszichológiai vizsgálatokat végeztek a vizsgálat elején, közepén és végén, és vért is vettek tőlük.

A kutatás eddigi eredményeit a Psychological Science című szaklapban jelentek meg, és az  eredmények szerint az intenzív meditációt végzőknél javult a vizuális észlelőképesség, egy-egy feladat megoldása közben éberebbek voltak, jobban tudtak összpontosítani, így jobb eredményeket is értek el  a kontrollcsoporthoz képest.

Kiderült, hogy a meditációnak a sejtek öregedését gátló hatása is van! A vérmintákból kimutatták, hogy az immunrendszer sejtjeiben, a fehérvérsejtekben olyan változás történt, amely elősegíti, hogy tovább életben maradjanak. Az első eredmények szerint a meditáció még a sejtek, kromoszómák és gének működését is befolyásolta.

A kutatás eredményeiről szóló cikk egyik társszerzője a korábban már említetett telomerázkutatásért Nobel-díjat kapott Elisabeth Blackburn.

A cikkben a kutatók kiemelik, hogy a meditáció nem közvetlen módon vezetett a sejtek hosszabb élettartamához, tehát ilyen módon nem lehet a sejtek hosszabb élettartamára összpontosítani meditáció közben. Inkább arról van szó, hogy a meditáció miatt kialakuló pozitív érzelmi, pszichológiai változások hatására módosultak a sejtek élettartama. Egy újabb érv a meditáció elsajátítása és gyakorlása mellett!

A kutatás eredménye egy újabb fontos lépés a pszichoszomatikus jelenségek, a lelki és a testi folyamatok összekapcsolódásának megértése felé. Egyre többet tudunk arról, hogy a negatív stressz számos betegség kialakulásában szerephez juthat.

Kiderült, hogy hosszú időn át tartó stressz hatására csökken a telomerek élettartama, emiatt a sejtek gyorsabban elöregszenek és elpusztulnak, ahogy ezt fentebb már levezettem.

A pozitív gondolkodás és a meditáció viszont segíthet!

A kutatások szerint a meditáció csökkenti a szorongást, aggódást, és elősegíti a jó közérzet kialakulását. A csökkenő stressz vezethet a sejtszintű változásokhoz. A hosszabb életidejű immunsejtek jobb immunműködést tesznek lehetővé, egy aktívabb immunrendszer pedig hatékonyabban képes harcolni a betegségek ellen, ez lehet a magyarázata annak, hogy a rendszeres meditációt végzők miért egészségesebbek.

A meditációnak rövid távon főleg pszichés előnyei vannak, de hosszú távon már fizikai hatásai is megmutatkoznak.

 

Tudományosan bizonyított, hogy minden olyan tevékenység jó a szervezetnek, amely csökkenti a tartós stresszt.

Aki kipróbálja a meditációt, már rövid távon élvezheti kedvező hatásait: a kiegyensúlyozottságot, a nagyobb nyugalmat és vitalitást, valamint a kisebb alvásigényt. A fizikai hatások is már néhány hónap alatt megtapasztalhatók: többek között normalizálódhat a vérnyomás, vagy javulhat az emésztés, és még számos pozitív hatás felfedezhető.

 

Én teljes szívből arra bíztatlak, hogy ne hidd el, próbáld ki a saját bőrödön, és tapasztald meg a meditáció jótékony hatását a saját életedben. Ennél nincs jobb bizonyíték szerintem!

Tudományos kutatások igazolják, hogy a relaxált, illetve meditatív állapot hosszú távon jelentős, jótékony változásokat hoz létre a szervezetben. Az által, hogy immunaktivitás fokozódik, a szervezet ellenállóbb a fertőzésekkel szemben. A stresszhatások jótékony csökkentésén kívül egyéb figyelemre méltó eredményeket is találtak.

Hosszú távon a meditációnak anti-aging, vagyis az öregedés folyamatait késleltető hatása van. Segít a szellemi, értelmi képességek megőrzésében, javul a látásélesség, fokozódik az éberség, a figyelmi és kognitív funkciók javulnak. Csökken az impulzivitás, ami azt jelenti, hogy javul az érzelmek és indulatok szabályozásának képessége. Ennek következtében a meditáció antidepresszáns hatású.

Ha elolvastad a cikkem, gratulálok, azon kevesek egyike vagy, akinek fontos az egészsége, és fejleszteni szeretné az életét, és szereti bővíteni a lehetőségeit!

 

Ha szeretnél egy igazán mély és hatékony meditációs technikát megtanulni, szeretettel ajánlom a Theta Healing módszert  és a Theta Healing alaptanfolyamot, ahol mindezt elsajátíthatod!

 

Ha úgy érzed, szükséged lenne egy külső, objektív segítségre, ne félj kérni azt.

Ajánlom figyelmedbe az online anyagaimat, valamint kísérd figyelemmel  további eseményeimet, ahol számtalan tréninget és workshopot online is megtartok!