Hasznos életcélt találni, és azt kitartóan megvalósítani – ez az egyik titka minden olyan életnek, amelyet érdemes megélni.

A fentebb olvasható sorok Herbert Cassontól származnak, aki felettébb jól megragadta az életcél fogalmát. Ezért gondoltam, hogy tökéletes bevezetője lesz ennek a bejegyzésnek.

Te ismered az életcélodat?

Vagy még arról sincs fogalmad, miért van rá szükséged?

Bárhogy is, ezt a bejegyzést garantáltan hasznosnak fogod találni.

Mi az életcél?

A fő cél. A leghatalmasabb mind közül. Az élet alapja. Az, ami a mindennapjaidat mozgatja. Amit hagyatékul szánnál a világnak. Ennek hiányában az élet céltalan vándorlás csupán, egy túlélő üzemmódba kapcsolt utazás. Nélküle sosem fogsz tudni igazán nagyot alkotni.

Lesznek ugyan kisebb sikereid, de a legmagasabb szintű önmegvalósítás csak egy valódi életcéllal lehetséges. [1]

Arról nem is beszélve, hogy enélkül minden nap csupán elpazarolt idő. Teszed a dolgodat, belesüppedsz a monotonitásba, úgy érzed, semmihez nincs energiád. Nincs, ami feltöltene. Csak vagy. Csak lebegsz az éterben. Mintha semmi értelme nem lenne a létezésednek.

Éreztél már így?

Akkor Neked bizony egy életcélra van szükséged!

Az életcél, a fő cél, az élet alapja.

Miért fontos, hogy legyen életcélom?

1. Az irányítás a te kezedben marad

Napjainkban sok ember élete nem több, mint egy huszonnégy órás alvajárás. Annak ellenére, hogy keményen dolgoznak, nem tudják, mit is akarnak valójában. Ez azért van, mert nincs meg az irány.

Nem tudják, hova akarnak eljutni, mit akarnak elérni. Mások vágyát hajszolják.

Ne mások céljainak élj, hanem a sajátodnak! Ha ugyanis van egy kristálytiszta vízió a szemed előtt, akkor abba fogod fektetni az energiáidat és az idődet. Így azok a dolgok, emberek és tevékenységek, amelyek nem szolgálják a javadat, szépen lassan lemorzsolódnak.

2. Képes leszel kihozni magadból a maximumot

A legjobb előadóknak, a világszínvonalú sportolóknak és a sikeres üzletembereknek is voltak céljaik. Michael Phelps (úszó és minden idők legszebb olimpikonja), Kobe Bryant (NBA-csillag), Mark Zuckerberg (a Facebook társalapítója), Richard Branson (üzleti mágnás) és Elon Musk (a SpaceX és a Telsa Motors vezérigazgatója) mind pontos célokat tűztek ki maguk elé.

Amint megvan az út, megvan a motiváció, végre cselekedni fogsz. Nem pedig a kanapén ülve várod, hogy megváltozzanak a dolgok.

Még arra is képes leszel, amiről azt hitted, sosem fogod tudni megtenni!

3. Fókuszált leszel

A célok megkövetelik a fókuszt, az összpontosítást. Ez ahhoz szükséges, hogy lásd a részcélokat, és tudd, mit kell tenned. Ha szeretnél venni egy házat, nem az az elsődleges, hogy kinézed szíved választottját.

Ebben az esetben részcél megtalálni a legjobb hitelezőt, áttekinteni az anyagiakat, kiválasztani a várost, ahol élni szeretnél stb.

4. Motivált leszel

A cél összekapcsol a legbensőbb vágyaddal. Motiválttá tesz. Ez különösen akkor fontos, ha már ismered ugyan az utadat, de még nem léptél rá. Ez fog segíteni emlékezni a szeretett és vágyott dologra. Elveszi a negatív dolgok élét, és a szemet a pozitívumok felé tereli.

Az akadályok azok a rettenetes dolgok, amelyeket akkor látsz, ha leveszed a szemed a célodról – Henry Ford

Ha elveszíted a motivációt, csak meditálj egyet, és helyezd a fókuszod a vágyad tárgyára.

5. Előcsalogatja a legjobb énedet

Az életcél biztosítja, hogy maximalizáld földi léted. Megtanulsz a vágyaidnak élni, és rájössz, hogy sokkal többre vagy hivatott, mint eddig hitted. Sokkal több mindent érhetsz el.

Sokkal több öröm és boldogság lehet az életedben. [2]

Megtalálni az életcélod!

Hogyan találjam meg az életcélomat?

Kezdd azzal, hogy megkérdezed magadtól. Ha a világon bármire képes lennél, és az összes erőforrás a rendelkezésedre állna, mit csinálnál? Melyik álmodat váltanád valóra? [1]

Egy cél dátum nélkül csak egy álom – Marilyn Atkinson, az Erickson Coaching International alapítója

A második lépés, miután meghatároztad az életcélodat, írd össze a kisebb tennivalókat, amelyek felé visznek. Mindegyikhez rendelj egy dátumot, hiszen határidő nélkül minden feladat elvégezetlenül marad.

Lényeges továbbá, hogy a mindennapi tevékenységeidet összehangold azokkal a döntésekkel és cselekedetekkel, amelyek a cél felé visznek. [3]

Egy ház felépítéséhez szükséged van egy alaprajzra. Egy élet megépítéséhez pedig még fontosabb egy cél vagy egy terv megléte. – Zig Ziglat

Ez a három lépés biztosan a helyes úton fog tartani, közben pedig az életcélod kristálytiszta képként lebeg előtted. Mit fogsz tapasztalni?

Az érzed, hogy végre az utadon vagy. A helyes pályán játszol a megfelelő csapattal és a megfelelő mezben. Azt fogod gondolni: „végre van értelme az életemnek”. Tele leszel tettvággyal, energiával és kicsattanó lelkesedéssel.

Mert akinek van célja, abban tombol az erő és a motiváció.

Életcél

Íme néhány kérdés, amelyek segítenek az életcélod elérésében

Mi a legfontosabb cél az életedben – ebben a pillanatban?

Melyek a legfontosabb dolgok az életedben, és hogyan illeszkednek az életcélodhoz?

Milyen akadályok gátolnak az életcélod elérésében: pénz, idő, munka, felelősség?

Hogyan lehet leküzdeni ezeket az akadályokat?

Ha úgy érzed, letértél az utadról, hogyan fogsz visszalépni rá? [3]

A válaszok segíteni fognak abban, hogy a helyes döntésekre összpontosíts, és a fókuszt, a figyelmet a céljaidon tartsd. Higgy magadban, és áll fel a kanapéról! Ha megteszed az első lépést, és nem veszíted szem elől a vágyad, megállíthatatlan leszel.

Forrás:

[1] https://erickson.edu/what-life-goal-and-how-achieve-it

[2] https://personalexcellence.co/blog/why-set-goals/

[3] https://aboutleaders.com/life-goals-plan-it-live-it-achieve-it/#gs.A39tti4b

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!

Kolozsi Mariann
Kolozsi Mariann

2012 óta segítek ügyfeleim életvezetési problémáin Theta Healing® tanárként és Business Coachként. Ez idő alatt a módszereim számtalan különböző élethelyzetben segítettek. Lehetett szó akár egy szakítás utáni önbizalomválságról vagy egy cégvezetőt felemésztő stresszhelyzetről. Én a spirituális félrevezetések helyett egy valódi önismereten alapuló eszközt adok a kezedbe, amellyel felépíthetsz egy jobb életet.