fbpx

Munkahelyi problémákból fakadó női betegségek

MUNKAHELYI PROBLÉMÁKBÓL ADÓDÓ NŐI BETEGSÉGEK

 

Te hazaviszed a munkahelyi a problémákat, feszültségeket?

Légy igazán őszinte magaddal! Lehet, igyekszel tökéletes nő, anya, barátnő, feleség lenni. Így nagyon jól tudod, hogy NEM SZABAD HAZAVINNI A MUNKÁT, A MUNKAHELYI STRESSZT PEDIG MÉG INKÁBB! Hát persze, ezt tudjuk. Elméletben. De ha igazán őszinte vagy, akkor bizony a válasz legkevésbé sem egy határozott „NEM”. Sajnos a munkaidőnk leteltével kilépve az épületből, nem hagyjuk ott és csukjuk rá az ajtót az egész napi pörgős, gyakran a feltornyosult tennivalóktól, esetleg kellemetlen főnöktől befeszült idegrendszerünkre.

A hosszútávon megélt stressz

Érdekes és egyben sajnálatos tény az, hogy az Európai Unióban minden 4. munkavállaló szenved a tartósan fennálló, lelkileg túlzottan megterhelő munkahelyi stressz káros következményeitől, ez pedig közvetlenül befolyásolja az egészségünket. Egészségpszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a munkahelyi érzelmeink, legyen az pozitív – negatív; aktív – monoton szoros kapcsolatban állnak az egészségügyi állapotunkkal. A munkahelyen megélt kapcsolataink szintén kiváltó okok lehetnek az általános közérzetünk, lelki egyensúlyunk kibillenésében. Ebből kifolyólag sajnálatos módon megnövekedett a bennünket, nőket érintő betegségek száma.

Negatív hatások

Ha a munkádból adódóan nálad is akadnak problémák a nem megfelelő munkahelyi körülmények miatt, esetleg túl magas a követelményszint, folytonos a stressz, a rohanás, vagy akár folyamatos a versenyfutás az idővel éppúgy, mint kollégákkal, akkor érdemes odafigyelni a tested jelzéseire! Az állandósuló feszültség kihatással van az immunrendszeredre, vázizomzatod is állandó feszültségben él, mely derékfájáshoz, izommerevséghez, vagy rángáshoz vezethet. Ami pedig leggyakrabban előfordul, az a magas vérnyomás. A hosszútávon megélt feszültség hatalmas károkat képes okozni a teljesítő-képességedben, koncentrációdban, végül kimerültséghez vezethet. Mely gyakran alvászavarral is összekapcsolódik.

Munkahelyi stressz

A túlzott stressz és szorongás megbetegít

Nézzük meg konkrétan milyen női betegségeket okozhat a hosszabb távon megélt stressz:

  • Petefészek betegségei:

A petefészek a kreativitás, az új létrehozását szimbolizálja. Gyulladás akkor alakul ki, ha negatív energiák és gondolatok vannak jelen az életedben, például a dac és a harag. Ez lehet önmagad felé megélt érzelem, amiért hibáztatod magad, hogy nem vagy képes változtatni a munkádon, a jelenlegi élethelyzeteden. Lehet a társad felé irányult emóció (sokat dolgozik, keveset találkoztok, Te viseled a nadrágot a kapcsolatotokban, stb.).

Tipp:

Merd elmondani, felvállalni az érzéseid, vágyaid! Merd megélni az álmaid!

  • Petevezeték problémái:

Tapasztalatunk szerint, a gyermekvállalás problémáihoz a petevezeték elzáródása, nem megfelelő működése nagyban hozzájárul. Konzultációnkra sokan azzal a problémával érkeznek, hogy nem sikerül a teherbeesés. Ennek fő oka szinte minden esetben a túlzott munkahelyi megfelelés, a több fronton való komoly helytállás nőként. Illetve az ezek hatására megélt szorongás. Számos nőben megkérdőjeleződik, hogy biztos ez az a szakma, amiről álmodott.

Tipp:

Engedd el a szorongásaid! Merj váltani, ha úgy érzed!

 

Idézve Konfuciust:

“Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben.”

Ez persze nem ennyire egyszerű, azonban, ha a szívedhez közel áll a szakmád, ki fogsz tudni teljesedni benne. Illetve megtalálod azokat az öröm „gombócokat”, melyek fellazítják a szorongást.

 

Hogyan hat ki a munkahelyi probléma a párkapcsolatunkra

A bennünk lévő feszültség, a napi megélt munkahelyi teher gyakran kihat társas érintkezésre, szexualitásra, a párkapcsolatunk minőségére. Akarva akaratlanul hazavisszük a problémát. Igyekszünk nem beszélni róla, hogy ne nyomja rá a bélyegét az esténkre, szabadnapjainkra. Azonban gyakran türelmetlenek leszünk, indokolatlanul megbántjuk a párunkat, családtagjainkat, miközben magunkra és a munkánkra haragszunk. Ők pedig villámhárító szerepben értetlenül nézik viselkedésünket. Mindezek hatására, egy idő után nem csoda, hogy súrlódások lesznek. Nekünk pedig csak süllyed az önértékelésünk. Ez pedig kihat a szexualitásra és a női szerepeink megélésére, ami egy megromlott párkapcsolattal járhat karöltve.

 

Kollégák helyett versenytársak

Sok nő a munkája során küzd, verseng a férfiakkal, vagy akár női kollégákkal. A „harcos” energiák így mindinkább túlsúlyba kerülnek. Férfias harcias tulajdonságok pedig egyre inkább elnyomják a női energiákat, melyek képesek elzárni a petevezetéket. Ahelyett, hogy mint csapat haladna együtt egy kollektíva, egymás hátán taposva igyekeznek a teljesítményük maximalizálására. Azonban, ha felfedeznék a közös munka örömét, az egymás támogatását, a harmonikusabb munkahelyi légkör gyümölcsözőbben hathatna a mindennapi teljesítményükre.

Tipp: A kedvességet, a nőiességedet és a női energiákat éld meg a munkádban, ne csak a magánéletben!

 

A jó kollegiális viszony kedvező hatással van a teljesítőképességünkre

Kudarc élmények a munkahelyen

A csalódás „élmény” a munkahelyen szinte mindennapos. Vegyünk sorra néhány példát, amit kudarcként élhetünk meg a munkahelyünkön:

  • Fizetés

Gyakran nem kapjuk meg az interjú alatt beígért emelést a próbaidő végével, vagy elmaradnak a bónuszok.

  • Munkaidő

A beígért munkaidőnél jóval több órát kell benn maradni. Ráadásul az is előfordulhat, hogy szabadnapon igénylik a jelenlétünket a munkahelyünkön.

  • Kreatív munkavégzés

Mi nők alapból kreatívabbak és jobb probléma megoldók vagyunk, mint férfitársaink. A szervezőképességünk jóval kifinomultabb. Így kifejezetten kudarcként éljük meg, ha egy-egy ötletünk kapcsán leszólnak, vagy nem értik meg. Vagy egyszerűen meg sem hallgatják. Érdekes tény, ahogy már korábban említettük, hogy a petefészek, petevezeték is a kreativitás energiáival áll szoros összefüggésben.

  • Szakma

Nem a leginkább hozzánk illő szakma került a kezünkbe. Fiatalon, tudatlanul, keveset látva és tapasztalva a világból nem a megfelelő irányba indultunk.

  • Konfliktus

Kellemetlen helyzetet tud előidézni az az állapot, mikor 2 kolléga nehezen fér meg egymás mellett. Ebédidőben pedig neked panaszkodják ki magukat, amikor a másik nincs jelen. Bizony nehéz pártatlannak maradni. A munkahelyi vita pedig széthúzást, furkálódást, rossz kollegiális viszony teremt. Gyakran a hatalmi harcok keserítik meg a légkört.

  • Hibák elkövetése

Emberek vagyunk és tévedünk, hiszen senki nem tökéletes. Előfordul, hogy két cellát összekeverünk egy táblázatban, vagy rossz emailt küldünk ki egyik partnernek. A főnökünk, pedig azonnal le is kap a tíz körmünkről.

  • Bizonytalanság

A szervezet, cég jövőjével, a munkahely fennmaradásával kapcsolatosan kialakulhat egy instabil gazdasági állapot, mely bizonytalanná teszi a pozíciónkat. Napról napra várva a leépítésre szintén idegőrlő.

 

Hogyan éljük túl ezeket a kudarc élményeket? Hogyan legyünk felkészülve különböző negatív munkahelyi szituációkra? Hogyan maradjuk nők a kemény munka világában? Hogyan legyünk képesek váltani, ha arra kerül a sor?

Ezerféle kudarcélmény

 

Iratkozz be tanfolyamunkra és nézz szembe a nehézségekkel, a stresszel! Megmutatjuk, hogyan tartsd meg a nőiességedet, éld meg a női energiáidat a munkában és a magánéletben egyaránt.

Igyekszünk kialakítani egy életformát, mely segítségével munkaidődben a foglalkozz a munkával, a szabadidődben magaddal.

 

Légy nő a munkádban is

Végül utolsó tippünk:

Nő vagy! Társas lény. Ha megtalálod azt a férfit, aki inspirál, támogat Téged, akivel ki tudod beszélni a napi gondokat, segít azzal, hogy meghallgat, ötleteket ad akkor együtt tudtok fejlődni. A párkapcsolatotok pedig olyan szintre léphet, ahol a megoldásoké a főszerep, nem a feladásé. A párkapcsolatban pedig éljétek meg a férfi-női szerepeket! Engedd, hogy a társad a NŐT lássa benned!

 

 

Mi pedig várunk téged szeretettel tanfolyamaink egyikén, segítünk, hogy ne zárd el női energiáidat!

 

 

Írta: Kolozsi Mariann és Tumbász Hédi

Fotó: unsplash.com és pixabay.com

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni?

Hogyan légy TE a legértékesebb alkalmazott a cégnél?

Mit jelent értékes alkalmazottnak lenni? Mi köze mindehhez az önfejlesztésnek? És miért kell egyáltalán erről beszélni? Szeretném a magyar cégvezetőket, vállalkozókat és alkalmazottakat szemléletmódváltásra ösztönözni. Én ezt tűztem ki célul,