NŐIESSÉG SZIMBÓLUMA: A NŐI MELL BETEGSÉGEI ÉS LELKI GYÓGYÍTÁSA

Először vegyünk egy-két statisztikai adatot

Magyarországon évente 2000 nő hal meg emlőrákban, és 5000-6000 új beteget regisztrálnak évente. Az emlőrák ezzel az adattal, pedig a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség. Leggyakrabban a 60-65 év közötti korosztályt érinti, de gyakori a fiatal korban való megbetegedés is. 100 megbetegedésből Magyarországon általában 5 esetben fordul elő örökletes megbetegedés.

 

Hogyan előzhető meg a megbetegedés?

  1. Szűrővizsgálatokkal
  2. Egészséges főként (zsírszegény) étrenddel
  3. Rendszeres testmozgással
  4. Végül kiemelten fontos, hogy a lelked és a nőiességed, az „én-képed” egyaránt rendben legyen

 

Milyen főbb kockázati tényezők lehetnek?

  1. Családban már előfordult
  2. Túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás
  3. Elhízás
  4. Életkor (50 éves kor felett gyakoribb)
Egészséges „én-kép”

A nőiesség és a mell

A mell a nőiesség jelképe. A mellek növekedése a szexualitás erősödését is jelzi. Kamaszkorban nagyon sok lány első önértékelési zavara a testnevelés órán kezdődik, emlékezzünk csak a szűk tornadresszre, melyben könnyen láthatóvá válnak az idomok. Sok fiatal lány pedig fél attól, hogy iskolatársai kigúnyolják, vagy éppen ellenkezőleg, szexuális vonzódás tárgya lesz. Szégyenérzet, zavar, bűntudat érzése lehetséges.

Nagyon sok hölgyet zavar a mellei mérete. Ha túl kicsi az a baj, ha túl nagy az a baj. Ha pedig másokkal hasonlítjuk össze magunkat, akkor alacsony önértékelés, önbizalomhiány, a magabiztosság hiánya, testképzavar keserítheti meg a mindennapi életünket.

A méret, mint lelki problémák forrása:

Általánosan elmondható, hogy akinek nagy a melle hajlamos túlzottan „anyáskodni” a környezetén, görcsösen akarja, hogy szeressék, elismerjék. Viszont a kis mellű hölgyek gyakran kételkedhetnek abban, hogy jó anyák lesznek, félnek attól, hogy melleik mérete miatt nem tudják megfelelően táplálni leendő gyermeküket.

A nők többsége szenved a jelen kor társadalmi, férfiúi elvárásai miatt, irreális ideálhoz, színésznőkhöz, modellekhez mérik magukat. Sokan gyakran vállalják a mellplasztikát. A saját testünk elfogadása helyett pedig a stressz, a megfelelési kényszer és a szorongás lehet oka számos betegségnek.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a test önvédelmében kulcsszerepet játszó NK immunsejtek – természetes ölősejtek – aktívabbak azoknál a mellrákos pácienseknél, akik képesek erős érzelmekkel alátámasztott harcias attitűdre a betegséggel szemben, illetve azoknál, akik több támogatást kapnak környezetüktől. Ezeknél a nőknél jelentősen kisebb az áttétképződés aránya is azokhoz képest, akik önbizalmukat elvesztve beletörődtek helyzetük menthetetlenségébe, vagy kevesebb erőt tudtak meríteni kapcsolataikból. A kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy az érzelmi problémák, a stressz és a társas kapcsolatok minősége, illetve mennyisége sokkal fontosabb a túlélés szempontjából, mint a betegség súlyossága. Sokakban ott lappang a betegség csírája, de soha nem alakul ki belőle rosszindulatú daganat.

 

Miért alakulhat ki a mellrák?

Röviden megválaszolva: – Elmarad önmagunk szerető gondoskodása, ennek a hiányát pedig daganattal töltjük ki.

Valljuk be sajnos mi hölgyek hajlamosak vagyunk „elférfiasodni”. Mivel társadalmunkban felborult a férfi-női szerep egy párkapcsolatban. Egy nőnek egyszerre rengeteg szerepben kell megfelelnie túlzott elvárásokkal szembenézve. Legyen ideális nő! Tökéletes anya, tip-top háziasszony, szexi, dekoratív szerető, aki mindenben támogatja férjét, irányítja és működtet a családot. Mindemellett pedig még dolgozik is. Vagyis napi 24 órát fáradozik azon, hogy mindezeknek megfeleljen.

Csoda, ha kialakul egy frusztrált, szorongással teli önbizalomhiány egy idő után? Majd kétségek gyötrik, minden pillanatban kérdésekkel bombázza önmagát. „Mennyire vagyok jó anya?”; „A férjem valóban szeret?”; „Mennyire lehetnek velem elégedettek a munkahelyemen?” és még sorolhatnánk.  Az ilyen jellegű kérdések pedig csak megerősítik a bűntudatot, mindez végül saját magunk elutasításához vezet, növelve a bennünk élősködő félelmet. Előbb utóbb pedig túlzottan befeszülünk a megfelelési kényszer terhe alatt. Eredményként pedig a fáradtság, vegetálás, elmaradt szexuális vágy monoton verklije szól.

Önmagunk elhanyagolása

A mindennek és mindenkinek való megfelelés közben tele lelkiismeret furdalással már nem marad energiánk és időnk saját magunkra.  Elmarad a bennünket kikapcsoló szabadidős tevékenység, kényeztetés, sport, masszázs, kozmetikus és még sorolhatnám.

 

Idő saját magunkra

Mi a megoldás? Mit tehetsz, hogy ne görcsölj ennyire? Hogyan kerülheted el a betegséget?

A kulcs a szeretetben, a hozzáállásban és önmagunk elfogadásában van. Éld meg az érzelmeidet! Bátran, könnyedén! Erősítsd a női oldalad! Mások helyett önmagadnak felelj meg! Sportolj, menj el táncolni, társaságba! Öltözz csinosan és nőiesen!

Gyere, és éld meg női energiádat egészséggel és életvidáman! Alacsony női önértékelésből adódó zavarok, szexuális szorongás, kamaszkori tabuk és az abból fakadó traumák blokkjainak tisztítása az első lépcsőfok a gyógyuláshoz.

Egy kis érdekesség és jótanács a mellekkel kapcsolatban így a cikk végére!

Tudtátok, hogy a jobb és bal oldal más és más terheket cipel?

 

Bal mell:

A bal oldalon kialakult mellrák az anyaság területének nem megfelelő működésére utalhat, ami akár lehet egy rossz, vagy egy túlzottan szoros viszony is. Tehát ha édesanya vagyok, lehet eltúlzom az attól való félelmet, hogy gyermekem elválik, elszakad tőlem. Azonban a saját édesanyánk felé irányult dühünk, haragunk is okozója lehet egy megbetegedésnek. Előfordulhat, hogy saját anyukánk, nagymamánk betegségtudatát, hitrendszereit emeljük át a saját életünkbe, mely rossz hatással van az egészségünkre.

Tipp:

  1. Kapcsolódj szét családod női tagjainak hitrendszerétől!
  2. Írd le, vagy idézd fel anyukáddal való konfliktusaidat és igyekezz szívből megbocsátani neki és magadnak is!

 

Jobb mell:

A férfi-női viszony, párkapcsolati sérelmek, elszenvedett traumák, szexualitással kapcsolatos gondok okozói lehetnek a jobb oldali mell megbetegedéseknek. Egy hosszan átélt nehéz érzelmi sebekkel teli párkapcsolat nyomot hagy az egészségünkön.

Tipp:

Nyílj meg, merj beszélni a másik nemtől elszenvedett sérelmeidről!

 

 

Írta: Kolozsi Mariann és Tumbász Hédi

Fotó: unsplash.com és pixabay.com

Ha tetszett, akkor oszd meg a közösségi oldalakon!

Kolozsi Mariann
Kolozsi Mariann

2012 óta segítek ügyfeleim életvezetési problémáin Theta Healing® tanárként és Business Coachként. Ez idő alatt a módszereim számtalan különböző élethelyzetben segítettek. Lehetett szó akár egy szakítás utáni önbizalomválságról vagy egy cégvezetőt felemésztő stresszhelyzetről. Én a spirituális félrevezetések helyett egy valódi önismereten alapuló eszközt adok a kezedbe, amellyel felépíthetsz egy jobb életet.