fbpx

Önbizalom fejlesztés mesterfokon

Önbizalom fejlesztés

Önbizalom fejlesztés mesterfokon – egyszerű tippek érted!

“Nézz szembe önmagaddal, akkor elég erőd lesz ahhoz is, hogy szembenézz a világgal.”

(Luca D`Andrea)

Miért nem jó, ha nem vagyunk jóban magunkkal és nem értékeljük magunkat?

Kudarcokat és konfliktusokat élhetünk meg párkapcsolatunkban, családunkban, munkahelyünkön és a környezetünkben. Amennyiben nem szeretjük magunkat, másokat sem tudunk szeretni. Követelőzőek, elégedetlenek és visszautasítóak leszünk. Aki nem szereti önmagát, az a partnerét sem tudja igazán és a partnerének sem engedi meg, hogy őt szeresse. Ezzel pedig előre van vetítve a párkapcsolat jövője.

Ezeknek az embereknek alacsony lesz az önbecsülése és könnyebben kerülnek stresszes élethelyzetbe, nehezebben oldják meg a munkahelyi és az élet által generált verseny helyzeteket. Aki önbizalomhiányban szenved az nehezebben képes a szeretetet átadni családtagjai számára. Egy önmagát nem szerető, nem tisztelő szülő milyen példát mutat gyermekének? Ha a helytelen önbecsülés, önértékelés nincs kezelve, akkor a probléma, a negatív énkép jobban mélyül, ahelyett, hogy javulna az idő múlásával.

Ezen csak tudatosan lehet segíteni mégpedig azzal, ha feltárjuk az önszeretet hiányának okait, kiinduló pontjait. Jó ha tudod, hogy az egészséges énkép, az önbecsülés, önértékelés és az önszeretet elengedhetetlen alapjai a sikernek, a boldog párkapcsolatnak és a nyugodt, harmonikus életnek.

Magas szintű önbizalom fejlesztés

Mik az önbizalomhiány tünetei?

A legszembetűnőbb a hanyag testtartás, a negatív arckifejezés, rosszkedv, bánat, szomorúság, életuntság, a panaszkodás, a kötekedés, cinizmus és az ingerültség. Ezek a legszembetűnőbb tünetei az önbizalomhiánynak. Ezek miatt van, akin rögtön észrevehető, de van aki ezt remekül leplezi vagy legalábbis próbálkozik. Minden nap találkozhatunk olyan típusú emberekkel, akik túl harsányak, hangosak, mindig a figyelem középpontjába próbálnak kerülni. Ez bizony ugyanaz az önbizalomhiány, ami az előző tünetek esetében is, csak ilyen formában túlkompenzálásra kerül sor, és éppen az ellenkezőjét éri el vele. Ilyenkor ne legyünk előítéletesekl, nézzünk a dolgok mögé és tudjunk meg többet arról, hogy vajon mi rejtőzhet a viselkedése mögött. Vegyük észre a jeleket és segítsünk! Ez nem csak a másik embernek jó, hanem nekünk is, neked is.

Ha TE is úgy érzed, hogy a fent felsorolt tulajdonságok valamelyike jellemző Rád, akkor gyere el a következő Dig Deeper tanfolyamra, ahol mélyre ásva megtalálhatod az önbecsülési problémáid gyökerét. Itt lesz megoldás! Kattints ide »»

Milyen gyakran találkozhatunk az önbizalomhiánnyal?

10-ből 7 ember a felmérések szerint önbizalomhiánnyal küzd! Az én tapasztalataim alapján a mai társadalomban mindenkinek van önbizalom-fejlesztésre szüksége. Két végletet látok amióta 2012-ben elkezdtem foglalkozni a témával: vagy valakinek alacsonyabb az önbizalma, mint ami egészséges lenne (nem mer új dolgokat kipróbálni, nem mer megpályázni egy állást…stb). Vagy a másik véglet pedig, amikor valaki túlzott önbizalommal rendelkezik, de ez csak álca (egoista, fenn hordja az orrát), nagyon sokszor csak egy maszk, így leplezi valaki az egyébként nagyon nagy önbizalomhányát. Ahhoz, hogya maszk mögé láss, kell egy kis rutin és tapasztalat.

Nagyon egyszerű: gondolkozz el azon, hogy megtanítottak-e téged önbizalommal élni! Mindenki saját maga jön rá felnőttként, hogy ez bizony hiányzott az iskolai anyagból, így hát hiányzik az életéből is. A tendencia az szerencsére, hogy azok közül, akik felismerték ezt a problémát, egyre többen kezdik ezt fejleszteni és az önbizalom növelés életük egyik céljává válik. Elkezdenek life coachoz járni, önfejlesztő workshopokon vesznek részt és bevezetnek önbizalomnövelő apróbb trükköket az életükbe.

Önbizalomhiány megszüntetése

A nulladik lépés: mérjük fel, miből ered az önbizalomhiány és ha lehet, szüntessük meg a forrását. Ha a problémák gyökerét nem találjuk meg, akkor nem tudunk hosszú távú, lényegi változást létrehozni. Mindenkinek meg kell vizsgálnia az adott személy önbizalomhiányának az alapját. Ezeket tisztába kell tenni, meg kell gyógyítani a traumákat. Ezt idő- és energiaráfordítással meg lehet oldani, csak nem szabad elfeledni és elfelejteni. A szőnyeg alá söprés indulatokat fog generálni, táptalajai lehetnek későbbi negatív dolgoknak és számos előnytelen hatása lesz az életre.

A legfontosabb: komfortzónán belül nincs növekedés, nem lehet megszünteti az önbizalom hiányát.

Önbizalom fejlesztés

 

Önbizalom fejlesztés apróbb trükkökkel: mi működik és mi nem?

  • Önbizalom növelő mondatok a tükör előtt: ebben az esetben nem a tudatalattiban dolgozol, nagyon sokszor kell ismételned, hogy valósággá váljon. Ez azoknak segít, akik már kitisztították a tudatalattijukat és jó ideje dolgoznak önmagukon.
  • Önismeret fejlesztése: ez egy nagyon jó dolog, ha tisztába kerülsz önmagaddal. Amíg nem tudod, hogy ki vagy, mik az előnyeid és ahiányosságaid, addig nem lehet önbizalmad sem. Az így feltérképezett hiányosságok fejlesztése és megoldása plusz önbizalmat ad.
  • Ne mérjük magunkat más emberekhez: ne mással versenyezzünk, hanem saját magunkkal. Mindenki más képességgel született, nem lehet egyenlő a verseny, mások a célok és a kezdőpont.

Koncentráljunk az erősségekre a gyengeségek helyett: ehhez ugye az első pont az önismeret. Azért jó az erősségekre koncentrálni, mert azokkal gyorsabban elérjük a céljainkat, amik további pozitív dolgokat generálnak, így növelve az önbizalmat.

  • Tudatos gondolkodás gyakorlása: két nagyon jó technika van erre. Napi meditáció akár kezdőként is segítséggel vagy egyedül, illetve tudatosan figyeld, hogy mikre gondolsz, mire hogyan reagálsz.
  • Saját sikerek megünneplése, jutalmazása: ez nagyon fontos, rohan az idő, soha nem állunk meg. Ha soha nem ünnepled meg a sikereidet, egy idő után észre sem fogod venni. Éppen emiatt tartottam workshopot is “Vedd észre” címmel. Rengeteg ilyen van, hogy ha valamit szeretnénk és sokáig küzdünk érte, akkor észre sem vesszük, amikor elértük. Ez egy nagyon rossz berögződés, lehetőség szerint minden apróbb sikert ünnepelj meg!
  • A múltban való rágódás elhagyása: ez az egyik legnehezebb dolog a tapasztalataim szerint, az ügyfeleimnek nehezen megy, nagyon általános probléma. Meg kell tanulni feldolgozni a múltat, túllépni dolgokon. Ehhez sehol nem adták meg a szükséges tudást, így nehéz megteremteni. Kezeld az agressziót, dühöt, lehet ez bármi, figyeld meg, hogy mitől megy fel a pumpa benned, nézd meg mik azok a dolgok, amikben nem haladsz előre és nézd meg, hogy mitől félsz.
  • Környezetünk megvizsgálása: a panaszkodó, cinikus, sajnálkozó, megmondó emberekkel jó lenne, ha megszüntetnéd a kapcsolatot vagy megritkanád. Ez sajnos egy nagyon nehéz döntés, de meg kell hozni ahhoz, hogy eredményeket érhess el. Akiknek igazán fontosak vagyunk, azok megértik a döntéseinket és támogatni fognak benne. Természetesen a környezet vizsgálata nem csak emberekre vonatkozik: rakj rendet az íróasztalodon a munkahelyeden, az otthonodban és vedd észre, hogy mennyivel jobban érzed majd magad a bőrödben.

 

Ha ezekre a kis dolgokra odafigyelsz és tudatosan építed az önbizalmad, akkor is, ha ez egy nehéz folyamat, látni fogod, hogy szárnyakat kapsz, javulni fog az életminőséged. Kezd el még ma, ne halogasd, hiszen a halogatás maga is egy önbizalom romboló dolog.

Ha úgy érzed,  segítségre van szükséged az önbizalmad fejlesztéséhez, akkor gyere el mindenképp akár a:

THETA HEALING ALAPTANFOLYAMRA

akár

LIFE COACHING KÉPZÉSRE

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

A mentorprogramban újjászületsz

Szeretnél végre egy nagyot előrelépni az életben?

Szeretnéd végre elérni a céljaidat? Fénysebesen fejlődni? Sikert sikerre halmozni a munkában, a párkapcsolatban és az élet minden területén? Ha mindhárom kérdésre igennel válaszoltál, akkor ott a helyed az „Új

Légy saját magad konzulense!

Miért fontos, hogy meghúzzuk a határainkat segítőként?

Vasárnap délben csörgő telefonok. Húsvét hétfőn beérkező megkeresések. Messengeren történő időpontegyeztetés, mikor kérted, hogy inkább hívjanak. Ismerősek ezek a szituációk? Minden bizonnyal, hiszen szinte minden segítő életében eljön az a