fbpx

Párkapcsolat bármi áron? I. rész

Mindenki boldog párkapcsolatra vágyik, de sokan nem tudják, hogyan érhetik el.

2013 óta vezetek egyéni és csoportos konzultációkat. Azóta észrevettem, hogy folyamatosan visszatérő probléma a hölgyek körében a párkapcsolat megléte és minősége. Vagy épp egy boldogtalan párkapcsolatban élnek, vagy hosszú évek óta szinglik, és szeretnének továbblépni.

Mindenki boldog párkapcsolatra vágyik, de sokan nem tudják, hogyan érhetik el. Ebben szeretnék most neked egy iránymutatást, támogatást adni.

Ugyanis van néhány alapdolog, amit érdemes megvizsgálnod önmagaddal kapcsolatban. Ha nem teszed, bizony félrecsúszhatnak a dolgok, és egy olyan kapcsolatban találhatod magadat, ami nem okoz számodra örömöt.

Nézzük meg ezeket!


Illúziókapcsolat vagy valódi szerelem?


A következő jelenséget sok nőnél tapasztaltam már a munkám során, ezért tudok róla ilyen tisztán beszélni. Ha görcsösen ragaszkodsz a párkapcsolathoz, akkor nem arra fogsz fókuszálni, hogy a megfelelő társat találd meg.

Csak a hiányt, az űrt szeretnéd betölteni, befoltozni, ami nagyon könnyű, valljuk be. Hiszen ezt bármikor meg lehet tenni. Ha csak azt szeretnéd, hogy legyen melletted valaki, nagyon könnyen találhatsz társat.

Sokkal könnyebb ez, mint rálelni az igaz szerelemre.

És ez a valódi szerelem nem cukorszirupos, rózsaszín ködös, közösségi médiára való illúzió, hanem egy mély kötődés, szeretet, egymásra figyelés, egy bizalmon és valódi érzéseken alapuló kapcsolódás.


Mit szeretnél?


Ez az első pont, amit el kell döntened. Mert ha te csak egy párt szeretnél magad mellé, hogy ne legyél egyedül, anyukád ne kérdezgessen annyit, és ne legyen ciki egyedül menni az esküvőkre, akkor az egyszerűen fog menni.

És ez is rendben van!

Ha neked ez a fontos, akkor ez a fontos. De tudd!

Ha viszont tényleg az igazi társaddal szeretnél élni, akkor nem kell megelégedned egy manipulált kapcsolattal. Szabadon dönthetsz a saját életedről.

Tudom, az igazit megtalálni sokkal nagyobb idő- és energiabefektetés, én azonban azt gondolom, hogy ez éri meg a legjobban. A saját bőrömön tapasztaltam meg, ezért tudok róla így írni.


Családi nyomás szülte párkapcsolat?


Sokan azért mennek bele egy-egy párkapcsolatba, vagy azért maradnak benne, mert a család nyomás alatt tartja őket. Ezt szintén átéltem. Volt egy hosszú párkapcsolatom a húszas éveim elején, ami már komolyra is fordult.

Viszont én azt éreztem és tudtam, hogy ez nem az a minőségű kapcsolat, amire vágyom, hiába éreztem a családom nyomását. Ezért úgy döntöttem, hogy véget vetek neki. Tehát nem akartam csak azért valaki párjának és feleségének lenni, hogy legyen mellettem valaki, vagy mert a családom azt mondta.

Amikor összejöttünk, nagyon szerelmesek voltunk. Abszolút érzelmeken alapuló kapcsolódás volt. Az évek során azonban elfejlődtünk egymás mellett. Én elindultam az önfejlesztés mélyebb bugyraiba, ő pedig megmaradt a felszínen.

Ezzel semmi baj nincs, csupán tényként közlöm. Az ő választása, az ő döntése volt, amit én a mai napig maximálisan tiszteletben tartok. Mindössze azért mondom el, hogy értsd, mit jelent az, hogy az öt együtt töltött év alatt másfelé fejlődtünk.

Ez normális jelenség.

Nekem ez nem volt elég, mást szerettem volna, ám így sajnos a kapcsolatunknak vége szakadt. Fájdalmas szakítás volt, de tudtam, hogy ez nem az, amire vágyom.

Jó kiindulópontja egy párkapcsolatnak, ha te is és a társad is egy érett partnerre vágytok.


NEKED mi a fontos?


Az évek alatt én is folyamatosan kaptam a családtagoktól, hogy mikor lesz már párkapcsolatom. Engedhettem volna a nyomásnak, ugyanakkor tudtam, mi a célom.

Szerettem volna felépíteni magamat, a belső értékeimet: az önbizalmamat, az önszeretetemet, a nőiességemet. Számomra az volt a fontos, hogy én egy teljes egész legyek egyedül, önállóan is.

És szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy: ne a tökéletes férfira várj, aki majd megment. Mert ilyen nincs. Pontosabban van ilyen férfi, viszont ő nem egy olyan nőt akar maga mellé, akit meg kell menteni.

A férfi, aki dolgozik magán, felnőtt érzelmileg, szellemileg és lelkileg is, nem olyan társat akar, akit ki kell húzni az érzelmei mocsarából. Ő is egy teljes értékű, érzelmileg, szellemileg és lelkileg is érett szerelemre vágyik.

Ez a jó kiindulópontja egy párkapcsolatnak. Ha te is és a társad is egy érett partnerre vágytok. Nem pedig arra, hogy majd jön valaki, aki rendbe teszi az életemet. Ilyen nincs. Ez egy illúziókergetés, egy mese.

Azért mondom ezt el, hogy meglásd a párkapcsolatok legnagyobb buktatóit.

Aztán pedig tanulj belőle.


Legyél rendben önmagaddal


Ne egy férfitől várd az életed nagy dolgainak a megoldását; se anyagilag, se érzelmileg, se szakmailag és semmilyen szinten. Legyél rendben önmagaddal. Legyél egy független, önálló, önszeretetben élő nő.

Nekem is ez volt a célom.

Ezért mentem bele a szakításba, ami borzalmasan fájdalmas volt, hiszen én is vele terveztem folytatni az életemet. Ám rá kellett döbbennem az igazságra, és meg kellett látnom, hogy nincs közös utunk.

És ez is egy nagyon fontos kérdés! Mersz őszinte lenni önmagaddal? Mersz tisztán ránézni az életedre? Tényleg arra vágysz, ami most van? Tényleg ezt a minőséget szeretnéd folytatni? Tényleg ilyen társat szeretnél? Ilyen bánásmódot? Ilyen érzéseket akarsz megélni?

A legjobb, ha őszintén be mered vallani magadnak, hogy nem az van, amit szeretnél. Hogy megkopott a párkapcsolat, és valami másra vágysz.


Őszinte önismeret és tökéletes párkapcsolat


Most már talán te is látod, hogy egy párkapcsolat alapja a komoly önismereti munka és az önfejlesztés. Én is megtapasztaltam ezt, nagyon sok évet szenteltem neki. Voltak időszakok, amikor rettentően nehéz volt, és majdnem feladtam.

Akkor választhattam volna a könnyebb utat.

Miért ne?

De nem éreztem azt, hogy jó lenne, ha belemennék a felszínes kapcsolódásokba. Nehéz kitartani, amikor nincs semmi biztosíték arra, hogy az út végén ott lesz a szőke herceg fehér lovon. Én azonban végigcsináltam, és ott volt.

Csak nem fehér lovon. 🙂

Ha nem ismered a hibáidat, akkor nem tudsz elnéző és megértő lenni a párod hibáival szemben.


Instant megoldások, instant párkapcsolatok


A mai világ magában hordozza a mindent azonnal akarunk magatartást. Mindent megkapunk percek alatt: 3 in 1 kávé, gyorsételek, instant email, üzenet, instant párkapcsolat.

Nem fektetünk a fontos dolgokba időt, energiát.

Nem vagyunk hajlandók várni a számunkra tökéletes partnerre. Pedig nagyon nem mindegy, kivel éljük az életünket. Igaz? Szerintem neked is számít, milyen rezgésű, habitusú, személyiségű férfivel osztod meg az ágyadat, az életedet, a gondolataidat és az érzéseidet.

Ezt egyszer érdemes lenne végiggondolni.

Alapvető fontosságú, hogy tudd:

  • Ki vagy te?
  • Milyen ember, milyen típusú személyiség vagy?
  • Hogyan tudod kifejezni az érzelmeidet?
  • Mire van szükséged, mi tesz boldoggá?
  • Mi nem tesz boldoggá?
  • Mit nem tudsz elviselni?
  • Hogyan akarod élni az életed?
  • Szeretnél családot vagy nem?

Ezeket érdemes tisztáznod magadban, mielőtt bármilyen kapcsolódásba is belevágnál. Ha mindez megvan, utána elindulhatsz a párkeresés útján.


Az önismeret tényleg elengedhetetlen


Mindenkinek vannak hibái. Neked is, a párodnak is. Ám, ha neked ez nincs szem előtt, nem ismered a hibáidat, akkor nem tudsz elnéző és megértő lenni a párod hibáival szemben.

Ráadásul, ha nem tudod, mit vagy képes elviselni egy kapcsolatban, és mit nem, akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy a szerelem idővel megfakul, sőt akár gyűlöletté is fajulhat.

Láttam ilyen párkapcsolatokat…

Ezért mondom azt, hogy fontos ismerned a saját határaidat, hogy mit tudsz tolerálni, mit nem, mi a vágyad, a célod, ki vagy te és még sorolhatnám. Vegyük például, hogy mennyire vagy kompromisszumkész, hiszen egy kapcsolat a kompromisszumokról is szól.

Időt, energiát, figyelmet, érzéseket kell belefektetni.

Fejlődni kell tudni egymással.

Ezt én is az első komoly kapcsolatomból tanultam meg. Az rendben van, hogy én fejlődök, és török előre, mint egy üstökös, de ha a párom lemarad mögöttem, akkor nem sokat érünk együtt.

Nekem ez például prioritási pont.


Hogyan fejlesztheted az önismeretedet?


Szerencsére erre már számtalan lehetőség áll a rendelkezésedre. Rengeteg ingyenes videót találsz a Youtube-csatornámon, amelyekkel el tudsz indulni. Itt van továbbá a blogom is, ahová rendszeresen töltök fel friss cikkeket.

Ajánlom figyelmedbe továbbá a Theta Healing alaptanfolyamot is, amelynek segítségével egy nagyon mély önismeretre tehetsz szert. A technikát egy hétvége alatt elsajátíthatod, és otthon is alkalmazhatod magadon.

A Női kommunikáció tréning egy közkedvelt programom. Hasznos tudásanyag, gyakorlati tippek és támogató közösség vár. A fókuszban a női kommunikáció, a női kisugárzás és a női erő fejlesztése vannak.

Válaszd bármelyiket, közelebb fogsz kerülni a valódi önmagadhoz! 🙂

Szeretettel várlak!

Szép napot!

Mariann

***

Hasznosnak vagy figyelemfelkeltőnek találtad a cikket? Küldd tovább annak az ismerősödnek, akinek szintén segítséget jelenthet.

***

Ha érdekelnek a tréningjeim, képzéseim, kattints az Eseménynaptárra.

Itt pedig az online is elérhető tananyagokat találod. Nézd meg az eseménynaptáramat, és várlak szeretettel azon a programon, amit megszólít, amit magadénak érzel.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

Párkapcsolat bármi áron? II. rész

A Párkapcsolat bármi áron? I. részét itt éred el! Meddig látjuk a meséket? Mindig az első randiig vagy az esküvőig, amit ráadásul úgy rendeznek meg, hogy a két fél nem