fbpx

Így érthetjük meg a legkönnyebben a másik fél viselkedését

személyiségtípusok

Miért fontos, hogy ismerd a személyiségtípusokat?

Könnyebben fogod kezelni és képes leszel megérteni az emberek viselkedését.

Nézzünk egy példát:

Anna és Karcsi vendégségbe hivatalosak Anna egy gyerekkori barátnőjéhez. A lány már egy órával korábban elkezd készülődni, hogy biztosan el tudjanak indulni időben. Karcsi persze csak lógatja a lábát a tévé előtt és mindent az utolsó pillanatra hagy. Nem csoda hát, hogy indulás előtt negyedórával még mindig a zuhany alatt ácsorog.

Anna egyre idegesebb. Nem érti, hogy Karcsi miért nem tud időben elkezdeni készülődni. Vagy legalább sietni, ha már egyszer így alakult! Karcsi kijön a fürdőszobából, Anna rögtön neki is esik, az óráját az arcába tolja. Karcsi szerint nem baj, ha késnek öt vagy tíz percet, de Annának már egy perc késéstől is égnek áll a haja.

– Soha sehova nem tudunk időben odaérni miattad! – morogja az ajtóban toporogva.

Ez a kis történet tökéletesen példázza, hogy mennyire különbözünk egymástól, mennyire más a személyiségünk. Ezt a fogalmat több mint 2000 éve tanulmányozzák; Hippokratész volt az első Krisztus előtt 370-ben, aki a személyiségjellemzők és a viselkedés alapján megalkotta az első tipizálási rendszert. [1]

Mindezt azért, hogy könnyebb legyen megérteni a másik fél viselkedését – nemtől, kortól függetlenül.

Ismerd meg a párodat

Hippokratész személyiségelmélete

A görög orvos szerint a temperamentumot az emberekben lévő négy testnedv és ezek aránya határozza meg. Ezek a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyák. E szerint a teória szerint tehát négy személyiségtípust különböztethetünk meg egymástól: kolerikus (sárga epe), melankolikus (fekete epe), szangvinikus (vér) és flegmatikus (nyák).

A szangvinikus személy életvidám, optimista és lelkes. Mivel társasági lény, könnyen barátkozik, folyton tele van energiával. A pontosság azonban nem az erőssége, egyáltalán nem szégyenlős, inkább szókimondó. Harsánysága sokaknak zavaró lehet.

A kolerikus egy meglehetősen határozott és domináns személyiség. Jó problémamegoldó, teljesen önálló. Sokat dolgozik, keményen küzd, csak ritkán lazít. Nem szívleli, ha valaki hibázik – mármint rajta kívül –, és nem igazán törődik másokkal.

Még egy hirtelen viselkedésváltozás is teljes mértékben az adott személyiség keretei között történik. Az ember természetének ez a része végig benned szunnyad és várja, hogy eljöjjön a pillanat, amikor a felszínre törhet. – Cecelia Ahern 

A melankolikus sokat gondolkodik, analizál, mindig a tökéletességre törekszik. Alapossággal és odafigyeléssel végzi a feladatait. Kreatív, szereti a csendet, szenzitíven, vagyis érzékenyen reagál mások érzéseire. Kritikus, negatív gondolkodású, bizonytalan.

A flegmatikus pedig egy nyugodt, hidegvérű, passzív személyiség. Szereti a kényelmet, az állandóságot, utálja a felelősséget. Hűséges, diplomatikus, nehéz felbosszantani, ám motiválni is. Néha a viselkedése inkább a lustaság felé hajlik. [1] [2]

Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki tisztán csak egy típusba tartozik; a személyiségek keverednek, illetve vannak domináns és kevésbé domináns jegyek.

Persze nem Hippokratész volt az egyetlen, aki megpróbálta csoportokba sorolni a személyiségeket.

Női onismeret

DISC személyiségtípusok

A DISC-modell egy közös nyelvet biztosít, amelynek köszönhetően az emberek jobban meg tudják érteni egymást a munkahelyen, egy értékesítési helyzetben, a tárgyaló teremben, a kapcsolatokban és a párkapcsolatokban egyaránt.

A DISC négy angol szóból tevődik össze. Ezek a következők: dominance, vagyis domináns, influencer, vagyis befolyásoló, steadiness, vagyis szilárd, stabil, compliance, azaz előzékeny.

A domináns személyiség nagy hangsúlyt fektet az eredményekre és a bizalomra. Határozott, magabiztos, versengő, elfogadja a kihívásokat.

A befolyásoló egy optimista, lelkes és nyitott személyiség. Rendkívül kreatív, szívesen működik együtt. Nagy hangsúlyt fektet a kapcsolatokra és mások befolyásolására, meggyőzésére. Nem szereti, ha nem figyelnek rá.

A stabil típus egy nyugodt, konfliktuskerülő és megfontolt ember. Nem szívesen mutatja ki az érzéseit. Fontos neki az őszinteség és a megbízhatóság.

Az előzékeny pedig egy pontos, precíz és elemző személyiség. Fontos neki a minőség, a pontosság, a szakértelem és a kompetencia. Élvezi a függetlenséget, jól tud objektíven érvelni, szereti a részleteket, fél, hogy hibázik. [3]

Önismeret

Jung személyiségtípusai

Jung már valamivel alaposabb és részletesebb munkát végzett, ő ugyanis 16 személyiségtípust különböztet meg egymástól négy jellemző mentén: introvertált – extrovertált, érzékelő – intuitív, gondolkodó – érző vagy megítélő – észlelő. A személyiségtípusokat ezen angol szavak betű-összetétele alapján nevezte el:

Introvertált – introverted (I)

Extrovertált – extroverted (E)

Érzékelő – sensing (S)

Intuitív – intuition (N)

Gondolkodó – thinking (T)

Érző – feeling (F)

Megítélő – judging (J)

Észlelő – perceiving (P)

Tehát a 16 személyiségtípus a következő:

ESTJ – extrovertált, érzékelő, gondolkodó, megítélő: alapos, megbízható személyiség, keményen dolgozik, hagyománykedvelő, felelősséggel végzi munkáját.

ESTP – extrovertált, érzékelő, gondolkodó, észlelő: csendes, de nem ijedős, inkább bevállalós, kockázatkereső és aktív; fontos számára a belső értékrendje, a társadalomé viszont már kevésbé.

ESFJ – extrovertált, érzékelő, érző, megítélő: nagylelkű és szórakoztató; fontosak számára az ünnepek és a születésnapok; szeretik a hagyományokat; problémamegoldó, keményen dolgozik, mindig kimondja az érzéseit.

ESFP – extrovertált, érzékelő, érző, észlelő: szereti az embereket, az izgalmat, a történeteket és a szórakozást; spontán és impulzív; szeret szórakoztatni és beszélgetni.

ISTJ – introvertált, érzékelő, gondolkodó, megítélő: kötelességtudó, pontos; először elzárkózik, emiatt kissé ridegnek tűnik; általában megtartja magának az érzéseit.

ISTP – introvertált, érzékelő, gondolkodó, észlelő: fontos számára a személyes tér, érdekli a dolgok működése; szívesen dolgozik egyedül, figyel a részletekre.

ISFJ – introvertált, érzékelő, érző, megítélő: szívesen „szolgál” másokat; lojális, minőségi munkát végez, emiatt gyakran kihasználják; jó emlékező készsége és analitikus képessége van.

ISFP – introvertált, érzékelő, érző, észlelő: fontosak számára az impulzusok; kedves, érzékeny, de komoly; nyitott a szépségre; kreativitás és nyitottság jellemzi.

ENTJ – extrovertált, intuitív, gondolkodó, megítélő: szívesen irányít másokat; rámenős, szókimondó és rendkívül intelligens. Fontos számára a hatékonyság.

Az elme, akárcsak a személyiség, egyedi, és nincs, aki képes lenne lemásolni. – Henry Kuttner 

ENTP – extrovertált, intuitív, gondolkodó, észlelő: okos és ötletgazdag; szeret vitatkozni, ezért nyitott és találékony.

ENFJ – extrovertált, intuitív, érző, megítélő: rendkívüli karizmája van; jóindulatú, segítő, hisz az álmaiban; hajlamos mások szükségleteit a sajátja elé helyezni.

ENFP – extrovertált, intuitív, érző, észlelő: melegszívű, szereti az embereket; rendkívül kedves és erős személyiség; spontán és kompromisszumkész.

INTJ – introvertált, intuitív, gondolkodó, megítélő: úgy tűnhet, hogy határozott és magabiztos, ám ez a magabiztosság inkább arrogancia; perfekcionista és analitikus szemléletű; született vezető.

INTP – introvertált, intuitív, gondolkodó, észlelő: töprengő és elemző; mélyreható gondolkodás jellemzi; logikus és kreatív; fontos számára a tudás; magának való ember.

INFJ – introvertált, intuitív, érző, megítélő: humanitárius szemléletű; álmodozó és cselekvő; szigorú értékrendje van; érzékeny és intuitív; eredeti gondolkodásmód jellemzi.

INFP – introvertált, intuitív, érző, észlelő: hűséges és alkalmazkodó; gyors gondolkodású; szívesen segít másokon és tesz jót a világért. [4]

Összefogás én önismeret

Miért fontos, hogy ismerd a személyiségtípusokat?

Nos, ez nagyon egyszerű: könnyebben fogod kezelni és képes leszel megérteni az emberek viselkedését mindenféle élethelyzetben. Tudni fogod, hogy miért csinálják vagy miért mondják azt, amit.

Ezáltal javulni fognak a párkapcsolati, munkahelyi és családi kapcsolataid is.

Továbbá a személyiségtípusok ismerete segít:

  • motiválni.
  • megérteni, hogyan reagálj a konfliktusokra.
  • megoldani a kapcsolati félreértésekből eredő problémákat.
  • javítani a munkakapcsolatokon.
  • felmérni a kommunikációs igényeket.
  • megérteni másokat.
  • csapatban dolgozni.
  • értékesíteni.
  • megoldani a párkapcsolati konfliktusokat. [3]

Így sokkal boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá válhat az életminőséged, ráadásul kevesebbet fogsz stresszelni. A frusztráció és az ingerültség végre nem nyomja rá a bélyegét a kapcsolataidra.

 

Amennyiben szeretnél még megértőbb lenni az emberekkel, még precízebben kezelni az emberi, főleg a baráti és családi kapcsolatokat, hadd ajánljam figyelmedbe a Személyiségtípusok workshopot.

A következő, You and Your Inner Circle tanfolyamon pedig elsajátíthatod a még mélyebb megértést, megtudhatod, milyen barátokkal kell körülvenned magadat, hogy fejlődni, töltődni tudj.

Csatlakozz a támogató kapcsolatokért!

Vagy neked inkább más céljaid vannak? Azért szeretnéd megérteni az emberi viselkedést, hogy segíthess rajtuk? Ugye, milyen fantasztikus érzés jobbá tenni mások életét? A life coaching a segítés profi és tudatos módszere, amellyel még mélyebben és árnyaltabban sajátíthatod el a személyiségtípusokról szóló tudást.

Sajátítsd el a technikát és építs belőle hivatást!

 

Forrás:

[1] https://courses.lumenlearning.com/atd-bhcc-intropsych/chapter/what-is-personality/

[2] https://katerinamichouli.wordpress.com/the-four-temperament-types-of-hippocrates-wikipedia/

[3] https://www.discprofile.com/what-is-disc/overview/

[4] http://www.humanmetrics.com/personality/type

 

 

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

A mentorprogramban újjászületsz

Szeretnél végre egy nagyot előrelépni az életben?

Szeretnéd végre elérni a céljaidat? Fénysebesen fejlődni? Sikert sikerre halmozni a munkában, a párkapcsolatban és az élet minden területén? Ha mindhárom kérdésre igennel válaszoltál, akkor ott a helyed az „Új

Légy saját magad konzulense!

Miért fontos, hogy meghúzzuk a határainkat segítőként?

Vasárnap délben csörgő telefonok. Húsvét hétfőn beérkező megkeresések. Messengeren történő időpontegyeztetés, mikor kérted, hogy inkább hívjanak. Ismerősek ezek a szituációk? Minden bizonnyal, hiszen szinte minden segítő életében eljön az a