fbpx

A valódi harmónia fogalma és elérése

A valódi harmónia fogalma és elérése

“Jónak lenni annyi, mint harmóniában lenni önmagunkkal.”

Oscar Wilde

A harmónia görög eredetű szó, melynek jelentése összhatás, összhang, egybeilleszkedés, több hang egybecsengése. Az egyik leggyakoribb használata a zenében mutatkozik meg. Az összhangzattanban a szó a zene egy szakaszát jellemzi és határozza meg. Abban az esetben továbbá, hogy egy akkord több egymástól eltérő hangot tartalmaz, akkor meghatározható, hogy az milyen harmóniához tartozik, így a harmónia az akkord tulajdonsága lesz.

Harmónia azonban lehet még egy személy is a görög mitológiából, aki Aphrodité és Árész közös gyermeke és Kadmosz felesége. Története tragikus, hiszen az esküvőjére az istenek egy nyaklánccal ajándékozták őt meg, azonban ez az ékszer az idők folyamán mindenkire bajt hozott. A mitológia szerint a művészetek, a vidámság, az eszményi rend, a szépség, az embereket összekötő szeretet és a polgári összefogás védelmezője.

Mit jelent a harmonikus élet?

Maga a szó tehát nagyon széles palettát lefed, de mit jelent ez a mindennapi életre nézve? Erre nincs egyetemes válasz, hiszen nincs két egyforma ember és két egyforma élethelyzet sem. Ebből adódóan a harmonikus élet minden esetben az egyénre szabott, köszönhetően annak, hogy mindenki más háttérrel rendelkezik. A harmónia az a kegyelmi állapot, amikor elég van mindenből, nem tolódsz el a szélsőségek felé, azaz az életedet tekintve a központban maradsz. Ilyen esetben azt tapasztalod, hogy körülötted minden rendben van, legyen szó magánéletről, családról vagy munkahelyről. Elégedettséget és belső derűt érzel, illetve nem vágysz a mértéktelenségre.

Természetesen ezek csupán nagyvonalakban felrajzolt határok, a köztük lévő tartalmat mindenkinek saját magának kell meghatároznia. Az önismeret segítségével fel kell tenned magadnak a kérdést, mit jelent számodra ez a fogalom, majd ha sikerült ezt tisztáznod, meg kell határoznod, pontosan mire van szükséged, hogy ezt az állapotot elérhesd. Ne félj attól, ha azt tapasztalatod, hogy az ezekre a kérdésekre adott válaszaid idővel megváltoznak. Ez teljesen rendben van, hiszen húszévesen teljesen másra vágysz, mint negyven éves korodban. A legtöbb esetben a fiatalkorban a harmónia leginkább a tanulásra és a hivatástudat megtalálására szolgál, tíz vagy tizenöt évvel később meg eltolódhat a család, az elmélyült baráti kapcsolatok irányába. Ez egy természetes folyamat, csak annyit tehetsz ezzel kapcsolatban, hogy elfogadod, tudatosítod a változást, és e szerint módosítod meg az életedet.

Harmónia a természetben

Harmónia a családban

A családban megnyilvánuló harmónia mindig a benne lévő egyéneken múlik leginkább. Abban az esetben, ha valakin probléma tapasztalható meg, az idővel megmutatkozik a család, a közösség életén is. A lényegre törő, letisztult kommunikáció sokat segíthet a gondok megoldásában, amivel még ha nem is tudsz kézzelfogható segítséget kínálni, de legalább biztosíthatod a másikat a teljes körű támogatásodról.

Mindezek mellett fontos leszögezni a szerepeket a családban. Ki viszi iskolába a gyerekeket? Ki az, aki az ételért felelős? Ezek talán banális dolgoknak tűnhetnek, de az állandóan változó életkörülményeknek köszönhetően nem biztos, hogy a jelenleg is használt módszer a legkifizetődőbb. A hatékonyságon és az állandó kötelezettségeken kívül azonban foglalkozni kell a pihenéssel is.

A gyermekek szinten minden esetben a szüleik mintáit utánozzák, és ha azt látják, hogy csak a munkának és a megfelelési kényszernek van helye, ők is ugyanolyan frusztráltak lesznek. A szórakozásnak, az együtt töltött programoknak ugyanolyan mértékben van jelentősége, mint minden másnak.

Harmónia a munkában

Az új, modern életszemléletnek köszönhetően a világ eltolódott a munka és a karrier siker irányába. Az ember új mérőeszköze a teljesítmény lett, aminek köszönhetően nagyon sokan vállalnak extra műszakot vagy túlórát, indítanak vállalkozást és dolgoznak a saját szabadidejükben is. Abban az esetben, ha ez a magatartás hosszú időn keresztül fennáll, nem csupán az adott ember személyes kapcsolataira lesz rossz hatással, de kiégéshez vezethet, illetve egészségromlást is okozhat.

A túlzásba vitt munkamorál sok időt, energiát felemészt, és ebből adódóan nem marad már több idő a pihenésre, a feltöltődésre. Pedig fontos tudatosítani, hogy a kikapcsolódás, legyen az szellemi vagy fizikai, nem jutalom, hanem szükséglet, akárcsak az elegendő alvás és a megfelelő táplálkozás.

A túlhajszoltság idővel egy kellemetlen spirált okoz az egyén környezetében, hiszen ilyenkor a türelmetlenség mindennapossá válik. Semmi baj nincs azzal, ha szeretsz dolgozni vagy ha hivatástudattal rendelkezel, azonban saját magaddal is törődni kell. Abban az esetben, ha feléled az összes energiaforrást, idővel nem leszel képes azt végezni, amit szeretsz, ráadásul az egészséged is megsínyli.

Tartsd szem előtt az egyensúlyt. Ha az egyik hét sokkal húzósabb volt, az azt következőt vedd lazábbra. Tudatosítsd magadban azt is, hogy a munka világán kívül még rengeteg minden létezik, amit érdemes megtapasztalni, aminek segítségével nem csupán a személyiséged fejlődik, de akár szakmai szempontból is új távlatokat nyithatsz meg.

Belső harmónia elérése

Hogyan érd el a harmóniát?

A harmónia megtapasztalása nem csak úgy magától történik, hanem tudatosságot és aktív munkát igényel. Napi szinten meg kell birkóznod, illetve le kell számolnod a stresszel, éppen ezért nagyon fontos, hogy a munkád és a kötelezettségek elvégzése után szakíts időt magadra. Ez az első lépés, amit számításba kell venni, hiszen a naponta megtapasztalt frusztráció és a kihívások sok energiát felemésztenek. Ilyenkor foglalkozz olyan dolgokkal, amiket szeretsz, esetleg kezdj bele egy új hobbiba, illetve ne feledkezz meg a régen látott, hozzád közel álló családtagokról és barátokról sem.

A pihenőidő bevezetésében nagy segítségedre lehet az, ha integrálod az időbeosztásodba. Nem kell konkrétan meghatározni, hogy pontosan mit fogsz csinálni, de ennek a módszernek köszönhetően sokkal tudatosabbá válhatsz a pihenőidővel kapcsolatosan. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a gondolatoknak mekkora hatalmuk van.

Hiába veszed magad körül pozitív emberekkel és teszel meg mindent a harmónia elérése érdekében, ha fejedben káosz van, illetve folyamatosan frusztrált vagy és szorongsz. Tegyél rendet magadban, amit akár meditáció segítségével is elérhetsz. Ajánlom figyelmedbe a Theta Heaing meditációs technikát, amit az általam tartott kezdőknek való tanfolyamon sajátíthatsz el. A módszer azzal is megismertet, miként tudod felszámolni a harmóniában téged gátló hitrendszereket, amik részben családi mintákra, részben pedig a társadalom által alakultak ki.

A harmónia egy nagyon tág fogalom, ugyanis mindenkinek minden egyes élethelyzetében mást jelent. Ez abból a természetes folyamatból fakad, hogy az élet egy bizonyos időközönként megváltozik, és a fókusz máshova helyeződik át. Ugyanakkor a harmóniára való törekvés megmarad, amihez nem elegendő csak akarni azt, hanem meg kell változtatni a gondolkodásmódot, foglalkozni kell a teljesítménykényszerre, illetve aktív cselekvést is igényel. Ha úgy érzed, elvesztél valahol az úton, ne félj külső emberhez fordulni. A személyes konzultációim és az említett Theta Healing alaptanfolyam nagy segítségedre lehet.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Szólj hozzá!

Ez a cikk is érdekelhet:

A mentorprogramban újjászületsz

Szeretnél végre egy nagyot előrelépni az életben?

Szeretnéd végre elérni a céljaidat? Fénysebesen fejlődni? Sikert sikerre halmozni a munkában, a párkapcsolatban és az élet minden területén? Ha mindhárom kérdésre igennel válaszoltál, akkor ott a helyed az „Új

Légy saját magad konzulense!

Miért fontos, hogy meghúzzuk a határainkat segítőként?

Vasárnap délben csörgő telefonok. Húsvét hétfőn beérkező megkeresések. Messengeren történő időpontegyeztetés, mikor kérted, hogy inkább hívjanak. Ismerősek ezek a szituációk? Minden bizonnyal, hiszen szinte minden segítő életében eljön az a